JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú a Vörösmarty-díjas Vörös Tamással

Vörös Tamás (1960 - Székesfehérvár). Ha jól emlékszem, több mint 30 éve ismerem. Tízegynéhány éve pedig kimondottan barátok vagyunk. (Remélem, ezt nem veszi sértésnek…)

voros-tamas.jpg


1) Február 19-én lettél 54 éves. Hogy-hogy csak március 22-én tüntettek ki? Meséld el, mi is ez a kitüntetés és a hivatalos indoklásban mit írtak, miért kaptad?

Igazából nincs köze gondolom ehhez, mert nem mondták:))… Márciusban van a Fejér Megyei Közgyűlés hagyományos Megye Napja, ekkor több dijat is kioszt a közgyűlés. A Vörösmarty Mihály díjat ketten kaptuk, egy fehérvári színész és én. Az indoklásban, ami a kitüntetésen volt:…művészet területén végzett sokoldalú, értékmegörző közéleti munkásságáért, kiemelkedő színvonalú zenei és kulturális tevékenysége elismeréseként….. A jó, hogy Spányi püspök Úr és a fehérvári polgármester Úr Dr. Cser-Palkovics András is külön levélben gratulált...


2) Akkor most ugorjunk vissza az 1980-as évek elejére, mikor is jazzkonziba jártál Budapesten. Albérletben laktál, vagy ingáztál Székesfehérvár és Budapest között?

Először keresztapáméknál a Rudas László utcában laktam, ami elég közel volt a tanszakhoz, még másnaposan is :)) De aztán szégyelltem magam, hogy állandóan éjszaka járok haza. Az unokaöcsém kicsi volt még, nem akartam Őket zavarni, igy aztán összevissza, majd később feljártam Fehérvárról.


3) Akkor még bőgőztél, gondolom, Berkes Balázs volt a tanárod... Rá jó szívvel emlékezel? Sokat tanultál tőle?

Nagyon, a mai napig a mesteremnek tartom, emberileg is, haláli nyugodt tanár volt, azt hiszem életemben 1x emelte meg a hangját, az is jogos volt:) Akkor nagyon-nagyon nagy respekt volt az ott tanító tanárok iránt, mert rajtuk is nőttem fel zeneileg. Gonda, Szakcsi, Kovács Gyula bácsi, Babos… A teljesség igénye nélkül…. Balázstól pedagógiai metódusokat is kaptam, ami később sokat jelentett a tanításban.


4) A konziban vannak kis zenekari gyakorlatok. Ki volt a tanárod és kikkel rakott össze?

Regős Pista, Selényi Dudi bácsi, nagyon sokat számítottak… Játszottam, hát már nehéz így felsorolni, de megpróbálom: Héder Imre, Tűzkő Csaba, Muck Feri, Oláh Ali, Makovics Dini…nagyon sokkal :))


5) Mikor kezdtél basszusgitározni?

1977 körül, a mi generációnkra a rock, a progresszív rock hatott először, nem a jazz… Imádtam a dübörgést, mindig érdekelt, hogy mi a lényeg alul:)… Aztán fordultam a jazz-rock felé, mert az még igényesebbnek tűnt, aztán jött a jazz, de rájöttem, hogy Pastorius, Stanley Clarke már nem leszek, ellenben megszerettem nagyon a swinget, a bluest, ehhez muszáj volt a bőgő és tetszett is. Nagybátyám cigányzenekarban bőgőzött, de fém (!!!) és 4 húron. Tanult zenész volt. Ő segített az első lépésekben.


6) Mikor alakítottad meg az első önálló formációdat?

Kb. 1977-ben funky zenekarral próbálkoztunk fehérvári srácokkal, ma már csak én zenélek közülük…


7) Miután megkaptad a diplomádat, nagyon eltűntél Pestről... Mi volt ennek az oka?

Sok összetevője volt, soha sem voltam Pest imádó, nem szeretem a mai napig, Fehérváron mindenkit ismerek, ismernek, meg nagyon sok zenekar alakult itt kiváló zenészekkel, Mohai testvérek, stb…Itt is lehetett zenélni, élni….


8) Székesfehérváron kikkel játszottál együtt?

Márkus Jóska, nagyon sokat tanultam tőle, Mohai testvérek, és még sok már nem ismert zenész.


9) Mióta tanítasz?

Hát kb. a tanszak óta… Jöttek a gyerekek a koncertemre és kérdezték, tanítanám-e Őket? Hát gondoltam, miért ne? Megpróbálom… aztán egyre többen jöttek… büszke vagyok mindenkire! Aztán, akik ismertebbé váltak: Mits Gergő, Oláh Zoli, Horváth Gyuri, és a mostani legfiatalabb, az idén végző Kovács Dávid, nagyon tehetséges basszisták és kiváló zenészek mind, de vannak, akik a rock irányában vannak. Ők is nagyon jók!


10) Mikor jutott eszedbe, hogy kellene Fehérváron is létrehozni egy jazzkonzit?

Igazából Big Band szerelemként indult, volt a Videoton Big Band, amit véráldozatok árán tanszakosokból állítottam össze 1995-ben. Aztán abból jött, kéne egy hivatalos sulit csinálni, mert egyre több a kezdő, zenét tanuló fiatal. Aztán hallottam, hogy Bodajkon, Fehérvártól 20 km-re alakult egy alapítványi suli, és az igazgatónő fogékony új dolgokra. Kimentem, beszéltünk sokáig, abból lett a Hang Szín Tér Big Band… fehérvéri fiatal zenészekből 14-18 éves átlagéletkorral… Aztán ehhez találtuk ki az alapfokú jazzoktatást. Mindössze 3 volt az országban, emellett az lett a konzi, és mot már 2006 óta a művészeti Szakközépiskola, több  művészeti ágat csináltunk Bodajkon, felújítottunk egy régi kúriát és ma 260 szakközepes,valamint 500 körüli alapfokú tanulónk van Fehérváron is, meg a környező településeken,..


11) Én meg a lányodra, Jankára vagyok büszke, akiről nekem egy szót sem szóltál... Ha nem vagyok olyan mazochista, hogy 2010. március 10-én vasárnap reggel kimegyek a Magyar Rádió közvetítőkocsijával felvenni az I. Ablakos Lakatos Dezső Országos Jazzkonzi Tehetségkutató Verseny Gálakoncertjét és díjkiosztóját, akkor lehet, hogy sosem tudom meg, hogy ilyen tehetséges lányod van?

Ja, igen. Úgy gondolom, hogy nem kell különösen egy apának promótálni a gyerekeit, ha azok tehetségesek és elhatározzák, hogy erre a pályára lépnének… Természetesen, ahol tudok segítetek nekik, mert Janka mellett van egy gitáros fiam, Milán is…


12) Oszt hallom ám, Székesfehérváron azt csiripelik a jazzverebek (nemhiába fehérvári lány a feleségem...), hogy ha nem is a megszokott májusi időpontban, de a tetszhalott újra feléled... Kit kellett ehhez szájból szájba lélegeztetned, vagy szívmasszázsoznod?

A Jazzfesztivál Fehérváron mindig szívügyem, mert nagyrészt emiatt tetszett meg ez a zene… Igen, elkezdtem 2000-2002-ben, de árral szemben úsztam… Most a jelenlegi városvezetés vissza akarja állítani Fehérvár kulturális életét a régi fényébe, illetve újra reflektorfénybe helyezni… A városvezetés ismer, és tudja, hogy komolyan gondolom és csinálom, amit tervezek, és végig is viszem, igy támogat, Ő a fő támogató…. Augusztus 5-7 közöt lesz 3-4 helyszínen a történelmi belvárosban, de a színházban is lesz 2 ígéretes koncert. Bireli Lagrene egyik nap, másik napra pedig a svéd Dirty Loops-szal folyik a tárgyalás…

Vissza a hírekhez