JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Gondolataim - 2024 (IX. évfolyam - 4. rész)

A kilencedik évfolyammal folytatódik a Gondolataim-sorozat. (Ez a századik rész!) Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, köszöntések, személyes élmények, lemezajánlatok - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Kilencedik évfolyam - negyedik rész.

A márciusra visszatekintő számban két megemlékezés, egy 99 éves és egy-egy nyolcvan-hetven-hatvan esztendős muzsikus - mások mellett.

image0-2024-04-03t103732200.jpg

Nem kerek évszám, de a magas kor miatt (is) Isten éltesse még sokáig a március 13-án már 99 (!) esztendős amerikai dobos ROY Owen HAYNESt - aki belépett a századik életévébe!

Több, mint nyolc évtizedes (!) pályafutása alatt a jazz legnagyobb egyéniségeivel játszott együtt - mint például: Charlie Parker, Miles Davis, Sonny Rollins, Thelonious Monk, Art Blakey, John Coltrane, Chick Corea - és még hosszan sorolhatnám.

Sokszoros Grammy-díjas és jelölt - ez utóbbiak közül egy lemezajánlat: Fountain of Youth (Dreyfus Jazz, 2004). Feldolgozások, a zenésztársak: Marcus Strickland (tenor- és szopránszaxofon, basszusklarinét); Martin Bejerano (zongora), és John Sullivan (bőgő).

Napjainkban is aktív, elképesztően fiatalos.

image1-2024-04-03t103903580.jpg

Március 15-én lett nyolcvan esztendős a német zongorista JOACHIM Kurt KÜHN.

Elsősorban az avantgárd képviselője, de klasszikust is játszik. A hatvanas évek eleje óta (ül) a színpadon; eddigi lemezeit az Impulse!, a BYG Actuel, az MPS, és az ACT adta ki; számos szólófelvétele is napvilágot látott.

Nevesebb (eddigi) zenésztársak: Jimmy Garrison, Aldo Romano, Philip Catherine, Albert Mangelsdorff, Michael Brecker, Eddie Gomez, Ornette Coleman, Chris Potter, John Patitucci - és még sokan mások.

image2-89.jpg

Március 18-án töltötte be a hatvanadik életévét az angol multiinstrumentalista COURTNEY PINE.

Különböző szaxofonokon, klarinétokon, fuvolákon és billentyűs hangszereken is játszik.

A nyolcvanas évek közepe óta aktív muzsikus, más műfajokban is gyakran vendég.

Lemezajánlat: Song (The Ballad Book) (Destin-E Records, 2015).

Duófelvétel: Zoe Rahman zongorán kíséri Pine basszusklarinét játékát.

image3-59.jpg

Isten éltesse sokáig a március 22-én hetven esztendős nagyszerű bőgőst, LŐRINSZKY ATTILÁT!

image4-57.jpg

Száz évvel ezelőtt, 1924. március 27-én született az amerikai énekesnő SARAH Lois VAUGHAN.

Minden idők egyik legnagyobb jazz énekesnője volt; a negyvenes években Earl Hines és Billy Eckstein zenekaraival szerepelt - majd kisebb létszámú társulásokkal szólókarrierbe kezdett, amely egészen 1990-ben bekövetkezett haláláig tartott. (Hosszú pályafutásának méltatása nem a Gondolataim című írás feladata - de újságunkban nemrég egy emlékkoncert-beszámoló kapcsán Dr. Sümeghy László ezt részben megtette.)

Sarah Vaughan 66 éves korában tüdőrák következtében hunyt el.

image5-52.jpg

75 esztendős lett volna március 29-én az amerikai szaxofonos, zeneszerző MICHAEL Leonard BRECKER.

A hatvanas évek végén indult pályafutása, amelynek elismeréseként 15 Grammy-díjat kapott - mint előadó és, mint szerző is elnyerte a kitüntetést.

Tagja volt Billy Cobham zenekarának, a Brecker Brothers és a Steps Ahead nevű formációknak - saját társulásai mellett gyakran szerepelt más műfajokban is közreműködőként.

Fájdalmasan korán, 57 éves korában egy ritka vérképzőszervi betegség (mielodiszplázia szindróma) következtében hunyt el.

Személyes élmény: többször járt Magyarországon - közülük az egyik: Budapest Kongresszusi Központ, Saxophone Summit: Dave Liebman, Michael Brecker, Joe Lovano - tenorszaxofon; Phil Markovitz - zongora; Cecil McBee – bőgő, és Billy Hart - dob; 2003. október 20.

image6-43.jpg

image7-39.jpg

Márciusban volt szerencsém értékelni VIJAY IYER Compassion (ECM) című remek albumát (Legfrissebb kritikák).

Tíz évvel ezelőtt találkoztam a zongoristával Montreux-ben (kép) - ami akkor még csak sejthető volt, ma már valóság: világsztár lett.

image8-35.jpg

Néhány nap múlva, április 18-án jelenik meg az 58. MONTREUX JAZZ FESTIVAL programja az esemény honlapján.

Az utóbbi évek tapasztalata: a jazzt egyre inkább kiszorítják más műfajok a műsorból…

Vissza a hírekhez