JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Debreceni Jazz Napok 2014 – Összefoglaló a második napról

Július 27-én két debreceni együttes, és közéjük ékelve egy fiatal értékőrző csapat szórakoztatta Debrecen jazzbarátait.

Sajnos egy nagyon szomorú, tragikus hír közlésével kezdődött a második nap programja. Az előző este nagy sikerű koncertet adó Budapest Jazz Orchestra a fellépésük után hazafelé tartva balesetet szenvedett az autópályán. Többen megsérültek, és az együttes dobosa, Mohay András a helyszínen életét vesztette. Mohay  generációjának egyik legtehetségesebb dobosa, felfoghatatlan halálával pedig óriási űrt hagyott maga után a magyar jazz és zenei életben. Mohay András 35 éves volt.

Először a Debreceni Jazz Együttes lépett a megújult Szabadtéri Színpad deszkáira. Az idén 70 éves nagybőgősük, Fazekas Csaba köszöntése után a zenekar klasszikus standardeket idézett meg, többnyire blues-alapra épült örökzöldeket. Felcsendült Miles Davis „So What”-ja és „Blues Waltz”-a, Herbie Hancock „Cantaloupe Island”-je és „Blues”-a, de a közönség hallhatott egy balladát is, Erdei Kálmán zongorista főszereplésével („Someday My Prince Will Come”). A zenekar tagjai voltak még Pataji Géza (dob), Gyarmati Zoltán (szaxofon-zenekarvezető) valamint az előző este ünnepeltje, Zakar Zoltán (harsona), az „Erdő Titkai” című szvit szerzője.

A 70 éves Ráduly Mihály tiszteletére verbuválódott a Syrius Legacy nevű formáció, akik a legendás Syrius örökségének legifjabb és legtehetségesebb ápolói. Ráduly egykori zenekarának repertoárjából válogattak, az eredeti hangszerelések alapján formálták a nótákat mai, friss hangzásúakká. A nehéz feladatot tökéletesen teljesítették, ez már a legelső számból, a „Széttört Álmok” című szvit nyitótételéből („Elfáradtam”) kiderült. Fellépésükkel nemcsak saját tehetségükről és kreativitásukról tettek bizonyságot, hanem a Syrius nóták örökérvényűségéről is. Az „Ördög Álarcosbálja” című, mérföldkő-jelentőségű lemez legjobb nótái szólaltak meg („I’ve Been This Down Before”, „Psychomania”, „Observation of a Honest Man”, „In the Bossom of a Shout”) Szebényi Dániel (billentyű/ének), Fonay Tibor (basszusgitár), Benkó Ákos (dob/ének), Vidákovich Izsák (tenorszaxofon/fuvola) és Ludányi Tamás (alt/szopránszaxofon) előadásában. A közönségen kívül láthatóan Ráduly Mihály is elégedett volt az eredménnyel.

A hagyományokhoz híven az estét a 30 éves Debrecen Dixieland Jazz Band zárta. Műsorukban a műfaj klasszikusai mellett („Sweet Georgia Brown”, „Tiger Rag”, „Saint Louis Blues”, „When the Saints…”) saját kompozíciók is megszólaltak („Délibáb, „Kakukktojás”). A kellemes hangulatot varázsoló zenekar – melynek tagjai Gyarmati Zoltán, Gyarmati István (klarinét), Erdei Kálmán, Tikász Sándor (bendzsó), Bolla Gábor (harsona), Kovács János (trombita), Gombos Géza (basszusgitár) és Pataji Géza - méltóképpen búcsúztatta az idén két napra rövidült, de mégis színes és tartalmas 43. Debreceni Jazz Napokat.

Debreceni Jazz Együttes

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg


Syrius Legacy

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg


Debrecen Dixieland Jazz Band

15.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Vissza a hírekhez