JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

PEZSGŐS JAZZFESZTIVÁL BUDAFOKON

A nyári koncertprogramok egyik biztosan visszatérő rendezvénye a Sambosi-Törley Jazzfesztivál, amelynek rendezője Bosnyák Ilona, a népszerű Bosi. A korábban tizenhárom alaklommal a belvárosi Vármegyeháza díszudvarán megrendezett jazzestek ezúttal már negyedik alkalommal a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont árkádos udvarán kerülnek sorra. (1221 Budapest-Budafok, Anna u. 5-7.) Ennek előnye, hogy egyesíti a szabadtér és a fedett nézőtér előnyeit, ami az ilyen zivataros időkben nem hátrány… A résztvevők emelkedett hangulatát a jó zene és a patinás környezet mellett az érkezéskor a vendégeknek kijáró egy pohár pezsgő is hivatott garantálni. Egyébként a koncertre váltott belépőjegyekkel a Törley-gyűjtemény kiállítása is megtekinthető – a koncertkezdés előtt egy órával, de akár a koncertek alatt is.

Az idén két egymást követő augusztusi estén két élvonalbeli együttes lemezbemutató koncertjét élvezheti a „nagyérdemű” közönség.


eastwing-group-foto-teljes-2014.jpg


Augusztus 5-én (kedden) este 8-kor az EastWing Group lép a pódiumra. Az élvonalbeli jazz muzsikusok és a Fonó Zenekar vezetője, Agócs Gergely népzenész közös produkciója a „Betyárvilág” című album jól mutatja, hogy ma már nem lehet a zenét mindenáron műfajok szerint osztályozni. Kéri Gábor hattagú együttese a kereskedelmi kategóriák szerint világzenét vagy etno-jazzt játszik, de a lényeg a korszerű megszólalás, az erőteljes hangzás és a remek hangszerelés, amely feledhetetlen összhatást nyújt a hallgatóságnak. A hazai jazzszínpad olyan jeles képviselőit találjuk a zenekarban, mint Frankie Látó hegedűs, Eichinger Tibor gitáros, vagy Szendőfi Péter a doboknál.  (A bemutatásra kerülő CD-ről nagyon pozitívan írt Nagy János 2014. július 2-án honlapunk lemezkritikai rovatában.)


kozma-orsi-q-2014-a-legujabb.jpg


A következő napon, augusztus 6-án (szerdán) este 8-kor a Kozma Orsi Quartet mutatja be „Soulprints” címú lemezét. A 2007-ben alakult együttes az elmúlt években számos koncerten varázsolta el a közönséget könnyen befogadható, mégis magas színvonalú muzsikájával. Harmadik stúdióalbumuk, ha lehet még jobb, mint az előző kettő. A dalok zeneszerzői ezúttal is a zongorista Cseke Gábor és a basszer Hárs Viktor, aki egyúttal a dalszövegeket is jegyzi. A doboknál pedig Pusztai Csaba biztosítja a ritmusalapot. Orsi igazi jazzdíva, szép énekhang, remek intonáció és tökéletes szövegmondás jellemzik előadásmódját. A „Soulprints” dalai a „lélek lenyomatai”, amelyek biztosan megérintik majd a hallgatókat friss, egyedi hangzásvilágukkal, tartalmas mondanivalójukkal. (Lemezkritikai rovatunkban 2014. július 6-ai dátummal elismerő sorokat olvashatnak az albumról Szőke Szandra tollából.)

Vissza a hírekhez