JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Joe Sample emlékére

Pénteken este 9.45-kor (2014. szeptember 12.) Houstonban 75 éves korában tüdőrákban elhunyt Joe Sample zongorista-zenekarvezető, a soul-funk jazz meghatározó alakja, a Jazz Crusaders (később Crusaders) alapítója tagja. Élete során számtalan lemezen játszott hangszerelt és szintén sok-sok szólólemezt adott ki. Utánozhatatlan és precíz művész volt zongorán és Fender Rhodes-on is. Teljesen egyedi játékstílusa tette felbecsülhetetlen értékűvé a műfaj kedvelőinek és zenésztársai számára.

joe-sample.jpg


Együttesével a Crusaders-szel történelmet írt, szerzeményeikben ötvözték az afro-amerikai zene teljes spektrumát a jazz-soul-funk-gospel elemeit. Egyedi precíz játéka miatt Sample külön is kedvelt és keresett előadó volt. Megemlítendő Motown albumokon is: Marvin Gaye és a Jackson 5 mellett Minnie Riperton "Inside My Love", vagy a Steely Dan „Aja” és később a "Third World Man" című lemezén. Hangszerelt Claus Ogerman a „Gate of Dreams” albumán, hallható az első Tom Scott & The L.A. Express "Spindrift" és "L.A. Expression" lemezén, Michael Franks „The Art of Tea” és a „Sleeping Gypsy”, valamint Nicki Richards és Brenda Russell (Get Here) lemezein is. Az utóbbi 10 évben Randy Crawford-dal lépett fel rendszeresen (sokszor Európában, mint trió), akivel még 1979-ben a Crusaders-szel együtt legismertebb slágerüket adták elő és kerültek a poplistákra is. (Street Life)

2008-ban európai turnéjuk során a Crusaders-szel Budapesten is jártak.

Tavaly Joe Sample and the Creole Joe Band néven alapított új formációt, amellyel zydeco-t és bluest játszottak.

Idén még egy musical társszerzője is volt szülővárosában, Houston-ban. Ez évben elvesztette Crusaders-beli zenésztársát, a harsonán és basszusgitáron játszó szintén világhírű szerző-producer Wayne Henderson-t (aki szívrohamban halt meg 74 évesen), amit Sample nehezen dolgozott fel.

Tavaly már kórházban volt, állítólag tüdőgyulladással, ami miatt idén nyáron is újra kezelni kezdték, de sajnos megtörtént a legrosszabb. Mint mondta, hitt abban, hogy zenéjével nemcsak szórakoztat, hanem úgymond gyógyítja is mások lelkét. Talán ezért is lett az 1990-es Crusaders album címe "Healing the Wounds." Kompozíciói egészen kivételesek, egyedülállóak.

Pótolhatatlan veszteség a jazz-soul világ számára. Zenéje generációkra volt és lesz még hatással.


joesample-aljarreau.jpg

Joe Sample Al Jarreau-val Bécsben...


10645074-10152668043627770-2160778105337044397-n.jpg

...és a fiával tavaly Montreux-ben

Vissza a hírekhez