JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Balázs Elemér Trió, Zana Zoltán közreműködésével, nagy sikerű koncerttel nyitotta meg a Jazzpresszó huszonkettedik évadját a Vigyázó Sándor Művelődési Házban, szeptember 14-én

Rákosmentén a patinás Vigyázó Sándor Művelődési Ház (volt Dózsa) már több mint ötven éve szolgálja a kerületben a kulturáltan művelődni vágyókat. A ház keretein belül működik már huszonkét éve folyamatosan a Martonosi György (dobművész, dob tanár és képzőművész) által szervezett Jazzpresszó, ami eddig kéthetente szórakoztatta a jazzmuzsikára vágyó idelátogatókat. Anyagi nehézségek miatt most arra kényszerültek, hogy ezt a huszonkettedik évadot, havi egy koncert megrendezésével folytassák. Annak ellenére, hogy a XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata továbbra is az egyetlen támogatójuk. (Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen régen működő klub elkerülhette az NKA figyelmét…) A nehézségek ellenére az évadnyitó koncerten a rangos Balázs Elemér Trió (Balázs József - zongora, Lakatos Pecek Krisztián – bőgő, Balázs Elemér - dob), valamint Zana Zoltán tenorszaxofonon játszott.

dscf0001.JPG


sam-6575.JPG


A szomorú esős vasárnap ellenére a Balázs Elemér vezette szuper együttes idevonzotta a jazz kedvelőket és kezdésre megtelt a Jazzpresszó. Először Hajnal Csilla igazgatónő köszöntötte a törzsvendégekből, barátokból és új látogatókból álló közönséget.


dscf0016.JPG


Reményeit fejezte ki, hogy az első félév után már talán visszatérhetnek a kéthetenkénti klubestekre, majd felkérte Martonosi György szervezőt, hogy beszéljen kicsit a szakmai tervekről. Ő az általános trendekről beszélt, amikor is a klubok igyekeznek kényszerűségből duókat, szóló hangszereseket felléptetni. De a Jazzpresszóban mindig a szakmai színvonal döntött a meghívott együttesekről és nem a létszámuk, ahogy ez most is történt.


dscf0018.JPG


Megkérte Balázs Elemért, hogy mondjon néhány szót a közelmúlt eseményeiről. Elemér megköszönte a meghívást, elmondta, hogy egy nagyon sikeres turnén voltak az Egyesült Államokban a Detroiti Jazz Fesztiválon és a New York-i Blue Note Club-ban is játszottak. A koncerteket, sajnálatos módon, testvére Balázs Józsi betegsége miatt nélküle kellett végig játszaniuk. (Zongorista nélkül, aki nagyon hiányzott a csapatból.) De hál' Istennek, Józsi felépült és mindannyiunk nagy örömére játszhatott ezen a forró hangulatú koncerten, ahol öt standard és egy Balázs Józsi szerzemény hangzott el nagy sikerrel.


dscf0019.JPG


dscf0024.JPG


Az első számot, a "Nardis"-t Elemér filcütős szólója vezette be, és a keleties darab nyomban megalapozta a jó hangulatot. A következő téma a "Good Life" volt, amit a négy remek zenész valóban életvidáman, felszabadultan egymást inspirálva adott elő kirobbanó szólókkal. Krisztián itt különösen jeleskedett.


dscf0026.JPG


Hangszere erősítése kifogástalanul szólt, mester szólót produkált. (Szinte hihetetlen, hogy ő volt az a gyerek, akit a Rádió Márványtermében néhány éve (2003…) megismerhettünk, aki a leeresztett bőgőtől is alig látszott ki.) Most olyan virtuózan, könnyedén kezeli a hangszerét, hogy az bámulatos. Az "All the Things You Are" fergeteges előadása következett.


dscf0027.JPG


Bár minden darabjukban volt többkörös szóló lehetősége az összes hangszernek, hogy bőven kifejtse zenei gondolatait, itt Balázs Elemér bizonyította európai klasszisát egy lehengerlő szólóval, hatalmas sikert aratva. A bőséges virtuóz szólóknak köszönhetően jó 15-20 percesek voltak a játszott darabok, így három szám után szünetet tartottak.

A szünetben a szokásoknak megfelelően a finom italok, friss pogácsák fogyasztása mellett, a galérián Lukács István szobrászművész kisplasztikáit és rajzait csodálhatta meg az érdeklődő közönség.


dscf0006.JPG


dscf0008.JPG


A második részt az "It's All Right with Me" című lendületes standard-del kezdték. Ebben a számban a többi remek szóló mellett Zana Zoli játszott hatalmasat.


dscf0020.JPG


Rezzenéstelen arccal fújt olyan virtuóz variációkat, hogy még Elemér is ujjongott közben. A következő darabot Elemér külön bekonferálta, ami Pet Metheny "The Bat" című száma volt. Mint elmondta neki nagy kedvence a szerző és büszke arra, hogy játszhatott vele. Az est folyamán ez a nóta képviselte a lírát. Balázs Józsi gyönyörű akkordokkal, elragadó módon játszott, Zoli pedig a legszebben szóló sound-jával szólaltatta meg. Méltó tisztelgés volt a mester előtt. Utolsó darabként Balázs Józsi egy másik jazz géniusz előtt tisztelgett a szerzeményével, az "About Monk" című lehengerlő bebop nótával. Ezt a számot is a felszabadult, egymást inspiráló örömzene jellemezte, időnként kiállásokkal. Hol a bőgő-dob, hol a tenor-dob duózott, hogy azután cunami jellegű össztűz söpörjön végig. Itt kottának nyoma sem volt, vérbeli örömzenének örülhetett a hálás hallgatóság.


dscf0029.JPG


dscf0032.JPG


dscf0034.JPG


dscf0036.JPG


Végezetül Martonosi Gyuri bá’ mondott köszönetet a négy fiatalembernek a remek muzsikáért. Meginvitálta a jelenlévőket és azokat is, akik bánhatják, hogy otthon maradtak, a következő, október 5-i koncertre, ahol újra összeáll a legendás Muck Trió (Muck Ferenc - szaxofon, Gayer Ferenc – bőgő, Martonosi György - dob). A decemberi vendég pedig Kézdy Luca együttese lesz, amikre szeretettel vár a Jazzpresszó minden érdeklődőt.

Vissza a hírekhez