JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Runforyerlife, avagy BM a BMC-ben a MAO-val először

A Duna vizére épített színpadon, romantikus környezetben játszottak először Fekete-Kovács Kornélék a híres amerikai szaxofonossal, 2005-ben. Azóta sok idő telt el, de az első randevú emléke mindkét félben mély nyomot hagyott. A magyar zenekar az évek során több világhírű zenésszel lépett fel. Legutóbb Veszprémben, a Magyar Jazz Napján egyszerre hárommal is, David Liebman, Adam Nussbaum és Tony Lakatos volt a vendégük. A Modern Art Orchestra őszi évadnyitó koncertjére az első világsztár találkozót megidézve Bob Mintzer tért vissza, ezúttal a BMC koncerttermébe.

Mintzer örömmel iktatta be európai turnéja állomásai közé Budapestet. Végig elismerően beszélt a zenekarról, érezhetően nem udvariasságból. Pedig az 1953-ban született művész a hosszú évek során nem akárkikkel zenélt. Sokan csak a Yellowjackets együttes lemezeiről ismerik. A Russell Ferrante billentyűs alapította zenekarhoz több tagcsere után 1990-ben csatlakozott Mintzer. Az ő beállásával kapott igazi erőt a darazsak fullánkja. Azért nem árt megemlíteni, hogy a szaxofonon és basszusklarinéton játszó zeneszerző, hangszerelő és zenekarvezető pályafutása ennél jóval gazdagabb. A New York közeli New Rochelle városkában született fiú már gyerekként a zongorához ült, megpróbálta lejátszani a zenéket, amiket a rádióban hallott. "Music chose me at a very early age” - mondta visszaemlékezve az első élményeire. Valóban a zene választotta őt, erre született. A középiskolában kötelezte el magát egy életre a jazz mellett, mikor az oda látogató quintet (Dr. Billy Taylor, Grady Tate, Ron Carter, Harold Land, Blue Mitchell) játéka megbabonázta. Ez a Jazzmobile nevű program keretében jött létre, melyben középiskolákba látogatnak neves zenészek, új híveket szerezni a műfajnak. (A program ötlete szép lassan átszivárgott hazánkba is, Bágyi Balázs bábáskodik a megvalósításán.) Ezután sorra járta a klubokat, Sonny Rollins, Miles, Monk, Sonny Stitt, Dexter Gordon, Chick Corea, Herbie Hancock koncertjein került egyre közelebb ehhez a zenéhez. Szerencsés időpontban született, 16-18 éves korában élőben hallgathatta New York pezsgő zenei életének óriásait. Michigan, a Művészetek Akadémiája a következő állomás, itt tanult szaxofon és fuvola szakon, de gitár és zongora leckéket is vett. Itt kezdett darabokat írni és hangszerelni kisebb létszámú együtteseknek. Hartford-ban már Jackie McLean tanította az ottani Zeneművészeti Egyetemen. Ezután a hasonló korú zenész barátokkal vetette be magát New York klubéletébe. Dave Liebman, Michael Brecker, John Abercrombie társaságában járt klubról klubra. Deodato zenekara után a Buddy Rich Big Band tagja, majd a nagyzenekarok között sokáig etalonnak számító Thad Jones–Mel Lewis Big Band tagja lesz, közben zenét szerez és hangszerel az Art Blakey Jazz Messengers számára. Jaco Pastorius legendás Word of Mouth zenekarában több híresség mellett Michael Brecker, Peter Erskine, Don Alias társaként lép fel. Azóta rengeteg big band és combo felállásban készült lemez a neve alatt, így talán sikerült meggyőznöm ifjabb olvasóimat, hogy Mintzer után érdemes kutakodni az interneten a Yellowjackets együttes világán túl is.

Fekete-Kovács Kornél Mintzer-nek írt szerzeményével kezdődött a koncert. A zenekar vezetője elmondta ez a koncert is része annak a sorozatnak, melynek koncepciója a jazz fejlődésének ismertetése a különböző korszakok nagyjai által írt művek bemutatásával. Nagyjából mostanra érkezett ez a sorozat a kortárs zenéhez, így közvetlenül a szerző tolmácsolásában ismerkedhetünk a nagyzenekari muzsika mai hangzásával. Mintzer szerzeményei következtek, a zenekar irányítását is átvette Kornéltól, aki a trombitások között a hátsó sorban foglalt helyet. Előre jövetelére akkor került sor ismét, amikor újra a zenekar saját számai kerültek sorra. Ávéd János, Bacsó Kristóf és Subicz Gábor kompozíciói hangzottak el Fekete-Kovács Kornél darabjai mellett. Jó volt hallani, hogy ezek a kompozíciók egyenrangúak voltak a világ egyik legjobb zeneszerzőjeként elismert Mintzer számaival, mind hangszerelésben, mind a zene komponálásában. Akik a zenekarból szóló lehetőséget kaptak, a közönség tapsa mellett a szakmai elismerést is kivívták, magától a sztárvendégtől. Érdekes volt figyelni, ahogy Mintzer arcán a csodálat jelei megjelennek hallgatva Ávéd János, Bacsó Kristóf, Ülkei Dávid, Csízi László, Komjáti Áron, Korb Attila és Cseke Gábor remekléseit. Ugyanolyan rajongással nézte fiatal zenészeinket, mint ahogy ők nézték a mestert. A jelenből a múltba is tekintettek, így játszották például a „Body and Soul” témáját többek között, azért persze mai felfogásban előadva. Az egész zenekar jelesre vizsgázott, ami nagyon bíztató az amerikai turné előtt, egy nappal. Mintzer búcsú szavaihoz csak annyit tehetek hozzá, hogy én is sajnálom, hogy a 2008 óta Los Angelesben élő művész nem lehet a zenekarral a koncertsorozat első állomásán, mert Németországban folytatja európai fellépéseit. Remélem a fiúk New Yorkban kárpótlást kapnak David Liebman-től, aki az ottani koncerten lesz a vendégük. Erről részletesebben Maloschik Róbert Fekete-Kovács Kornéllal készített interjújában olvashatnak oldalunkon.

http://www.jazzma.hu/hirek/2014/09/18/exkluziv-interju-fekete-kovacs-kornellal


j-1.JPG


j-2.JPG


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.JPG


j-6.JPG


j-7.JPG


j-8.JPG


j-9.JPG


j-10.JPG


j-11.JPG


j-12.JPG


j-13.JPG


j-14.JPG


j-15.JPG


j-16.JPG

Vissza a hírekhez