JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Premecz Mátyással, avagy a BJC-ben október 1-én indul útjára a Hammond orgona gyönyör

Premecz Mátyás (1982) elég későn került a látókörömbe. No de sebaj, most aztán jól megintejúvolom!

premecz-matyas-2014.jpg


1) Milyen zeneiskolákba járt és ott kik voltak a zongora tanárai?

1988-2003: a Tóth Aladár Zeneiskolában kezdtem el zenét tanulni, Kaiser Adriennetől zongorázni, Gede Éva kórusában énekelni tanultam.

1998-2003: a Postás Zeneiskolában Rátonyi Róbert és Márkus Tibor voltak a tanáraim

2003-2008: A jazztanszakon Binder Károly növendéke voltam


2) Hogyan és mikor került kapcsolatba a jazz-zel?

Sajnos meglepően későn, gimnazistaként kezdtem el jazzt hallgatni. Szüleim erőteljes klasszikus zenei érdeklődése miatt csak ekkor tudtam elkezdeni saját gyűjteményem felépítését. 13-14 évesen kezdett igazán jól menni a zongorázás, akkor merült fel bennem, hogy a leírt darabok mellett szívesen megtanulnék rögtönözni, szívesen játszanék "csak úgy" dolgokat, mindenféle hosszadalmas előkészület nélkül, némi egyszerűsítéssel mondhatjuk tehát, hogy a lustaság hajtott az improvizáció és ezzel együtt a jazzhagyomány felé. Emellett persze kedvenc zeneszerzőim, Bartók, Debussy és Beethoven harmóniavilága után a jazz tökéletesen érthető, és logikus továbblépésnek tűnt. A vertikális gondolkozás azóta is meghatározza a zenémet, sokkal jobb érzékkel keresek egymás után következő akkordokat, mint motívumokat.


3) Mikor szeretett bele a Hammond orgona hangjába?

A Hammond orgonát is gimis időszakomban ismertem meg, vagyis inkább ebben az időszakban döbbentem rá, hogy ez egy olyan hang, amit minden zenéből kihallok, sokkal izgalmasabb, mint bármi más hangszer. Nagyon megfogott a sokszínűsége, kifejező ereje, az a tulajdonsága, hogy a hang megszólaltatása után még lehet változtatni a dinamikáját, hangszínét, és az, hogy egy kifejezetten szólisztikus, kevés hanggal is sokat elmondani képes eszközről van szó. Szokták mondani, hogy a nyugati világ hangszerei meglehetősen egyhangúak, nem, vagy csak nehezen képesek kifejezni az érzelmek és gesztusok olyan széles világát, mint a népi vagy a keleti hangszerek. Ezt a gazdag kifejezési képességet hallottam a Hammond orgona elektronikus, recsegő-ropogó, néha torz, máskor tiszta hangjában.


4) A saját Kéknyúl formációin kívül még milyen együttesekben szerepel?

Alapító tagja voltam a Barabás Lőrinc Eklektricnek, játszottam a The Qualitons-ban, mellyel Kovács Katit is kísértük párszor. A Triton zenekarban Vázsonyi Jánossal muzsikáltunk pár évig. Ezen kívül kezdeteitől rendszeres fellépője vagyok a Random Szerda, és Random Trip sorozatoknak, két éven át pátyolgattuk a Gyóccerda nevű improvizációs klubunkat, aminek a Lámpás adott otthont. Fábián Juli és Sena Dagadu együtteseinek is tagja vagyok, és szerencsére ezen kívül folyamatosan vannak alkalmi megkereséseim is, Tóth Viktorral, a Smárton trióval, a Jambalaya zenekarral és sok más bandával vendégeskedtem.


5) Jó pár éve -az azóta megszűnt- Take 5-ban már csinált Hammond estet. Aztán a Lámpásban is. Az mettől-meddig tartott?

Ezek nem kimondottan Hammond estek voltak, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a Take5 egyik legtöbbet foglalkoztatott fellépője voltam. Volt itt Random Szerda, Triton, Kéknyúl, Jambalaya, és számtalan más koncert, amikre nem is emlékszem. Ezen kívül a Take5 egyik technikai helységében próbáltunk évekig, a Hammond orgonám is ott lakott. Nagy élmény volt úgy próbálni, hogy közben Székely Marci a karácsonyi vásárra főzte a forralt bort mellettünk két száz literes üstben!


6) És most indul a BJC-ben a legújabb Hammond-os sorozat. Ez gondolom, a maga ötlete volt... De mit szólt Bóna László, mikor ezzel az ideával megkereste? És miért csak kéthavonta lesznek ezek az estek?

A BJC egy érdekes helyszín régóta kerülgettük egymást. Egyfelől egy kiváló akusztikájú helyről van szó, másfelől a terem nem egy kifejezett jazz klub, a szokásos beülős, iszogatós, eszegetős hangulatot nem találjuk meg itt. Bármennyire is szerettem volna itt sokat fellépni, úgy éreztem, hogy nem szabad elsietni a dolgot, fel kell nőnöm a feladathoz, elérni, hogy egy ilyen kicsit komolyabb, színvonalasabb helyszínen se kelljen kongó nézőtér előtt játszani, szégyenkezni a szervezők felé. Ezt az időt most látom elérkezettnek, és a klub ötletével Keleti Kristófot kerestem meg, aki nagy örömmel fogadta a kezdeményezést. Ez a sorozat kicsit több lesz annál, mint hogy én és a barátaim minden hónapban zenélünk egy jót. Szeretnék egy ismeretterjesztő, kultúraápoló tevékenységet véghez vinni itt, aminek a keretében bemutatkozhat mindenki, aki ma Magyarországon a Hammond orgonával foglalkozik, és lehetőséget adni a közönségnek, hogy egy kicsit akár testközelből is megcsodálhassák ezt a csodálatos hangszert, megértsék működését, és talán elkapjanak valamit abból a rajongásból, ahogyan mi, Hammond megszállottak viszonyulunk hozzá.


7) Maga és Badics Márk az alap. De minden alkalommal hívnak vendégeket is. Az első koncerten kik emelik az est fényét?

Az első koncerten, október 1-én Gyárfás Istvánnal és Fritz Józseffel egészülünk zenekarrá. Emellett vendégül látjuk az Organism zenekart (http://www.facebook.com/organismmusic/info), Vas Bence csapatát (Bodoki Tünde - ének, Kristó Zsófi - fuvola, Vas Bence - Hammond orgona, Földi Gergely - gitár, Szőke Márk - dob). Ők 35-40 percet fognak játszani.

Gyafiékra visszatérve, 2-3 Lamantin jazz tábor is eltelt már úgy, hogy az esti beszélgetésben felmerült, csinálni kéne egy közös zenekart, ennek most jött el az ideje, így Pisti és Józsi most nem csak alkalmi vendégek, hanem ez egyben egy új formáció debütálását is jelenti.


8) El tudná sorolni, hogy még kiket láthatunk-hallhatunk ebben a sorozatban?

Konkrét egyeztetések előtt állok, ezért nehéz pontosan megmondani, hogy mi lesz a műsor, vannak remek ötleteim. Novemberben a Gödör klubban teszünk látogatást, hiszen a klub amolyan vándorklub, csak minden második koncert lesz a BJC-ben, itt egy táncosabb, funkosabb estét tervezek, decemberben valami gospel témájú dolog lesz, és szeretnék egy estet majd Alan Hawkshaw emlékének szentelni (https://www.youtube.com/watch?v=OWMQsJBNGbE). Hosszabb távon szerepel egy orgona-zongora est terve és később külföldi orgonisták szerepeltetése is. Persze ez utóbbi már a pályázatok, szponzorok függvénye is.

Közreműködőkről majd annak idejében fogok tudni beszámolni. Aki nem akar lemaradni, az mindenképpen jelöljön be minket a Facebookon: https://www.facebook.com/bphammondklub


prem.jpg

Vissza a hírekhez