JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Mikola Máriával (Nagykanizsa)

Mikola Marikát hosszú-hosszú évek óta ismerem. Szerintem alapjáraton nagyon kedves hölgy, de velem kezdettől fogva megtalálta a hangot –ami lássuk be elég nehéz dolog…-, így jó baráti kapcsolatban vagyunk azóta is.

marcsi.jpg


1) Mióta vagy kulturális menedzser?

Népművelői diplomát 1991-ben kaptam Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán; felsőfokú kulturális menedzseri szakképesítést 2009-ben szereztem a KKDSZ Akadémia és Szakképzési Műhely által szervezett felnőttképzési kurzuson, Budapesten.


2) Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a jazz-zel?

A nagykanizsai jazzélettel 1982 óta kerültem kapcsolatba, amikor középiskolai tanulmányaimat megkezdtem. Nagyra becsült magyartanárom, Pék Pál révén - aki alapító tagja volt az 1972-ben megalakult Nagykanizsai Jazz Klubnak - úgymond kellőképpen "megfertőződtem" kultúrával, s a műfaj megismerése után szívesen hallgattam magam is jazzmuzsikát.


3) Mióta dolgozol a Hevesi Sándor Művelődési Házban?

A nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban 1986 óta dolgozom.


4) Ott mindig is csak jazz-zel foglalkoztál, vagy voltak más kulturális tevékenységeid is?

Szinte valamennyi közművelődési területen volt alkalmam tevékenykedni: közösségfejlesztés, módszertani tanácsadás, közhasznú tanfolyamok szervezése, színházi előadások, komoly- és könnyűzenei, valamint jazzkoncertek, művészeti fesztiválok, előadói estek, pódium műsorok, szabadtéri rendezvények, kiállítások, stb. előkészítése, lebonyolítása.

A kanizsai jazzfesztiválok előkészítésébe komolyabban 1995 óta kóstolhattam bele, de 2000-ben, amikor Horányi Iván kollégám és elődöm nyugdíjba vonult, "teljes jogú" szervezője és mindenese voltam az eseménynek. Ez évtől a szervezőmunka nagyja Godinek Ibolya kolléganőmre hárult, aki szintén a jazz rajongója, hiszen a nyolcvanas években maga is aktív tagja volt a jazzklubnak. Az idei programot is ő álmodta meg. Természetesen mindig egyeztetünk az éppen aktuális tennivalókról.


5) Összeszámoltad, hogy az októberi fesztivál már hányadik a sorban?

Az biztos, hogy Nagykanizsán először 1973-ban - az országban az elsők között - rendeztek "Nemzetközi Jazz Hétvégét", immár 41 éve. Viszont azt, hogy hányadik fesztivált köszönthetjük ez évben, azért nem tudom pontosan megmondani, mert volt olyan időszak a fesztivál történetében, amikor kimaradtak évek. Csak saccolni tudnám, de az nem volna korrekt.


6) Ebből hányat szerveztél Te?

Mint már említettem, 1995-ben már belefolytam a dolgokba, 2000-től pedig az én munkaköri feladatommá vált az esemény megszervezése. Tehát eddig összesen 14-et jegyzek "saját gyermekként". Az idei eseményszervezési tennivalóiban már - egyéb teendőim okán - napi szinten nem vehettem részt, de természetesen figyelemmel kísérem, hiszen nagyon fontos számomra.


7) Mikor neveztek ki az intézmény élére?

A Kanizsai Kulturális Központ megbízott igazgatója lettem ez év január 1-jétől. Öt évre szóló hivatalos kinevezésemet 2014. február 18-án szavazta meg Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése. 2006 óta a Hevesi Sándor Művelődési Központ igazgatóhelyettese voltam (amely intézmény a Kanizsai Kulturális Központ székhelye), majd a 2008-as összevonás után a Kanizsai Kulturális Központnak is általános igazgatóhelyettese voltam.


8) Milyen terv alapján állítod össze a programot? Vannak például kedvenceid a hazai és külföldi mezőnyből és azokat hívod meg? Vagy netán vannak súgóid?

A nagykanizsai fesztiválok mindig is teret-lehetőséget adtak-adnak a fiatal, tehetséges jazzmuzsikusoknak, s ez számomra és kollégáimnak is kiemelt szempont. Igen, vannak atyai jó barátaim, akikhez mindig fordulhatok útmutatásért ez ügyben is, hogy mikor, milyen kiugró tehetségű fiatalt érdemes meghívnunk a programba. Természetesen a nagy öregek vagy a már nem oly fiatalok közül is szívesen hívjuk a műfaj reprezentánsait. A nemzetközi porond esetében pedig "csak" a költségvetésünk szab határt az álmainknak. Úgy próbálunk gondolkodni, hogy eklektikus lehessen a program, sokan tudjanak csemegézni belőle. Soha nem a saját ízlésvilágomat próbáltam ráerőltetni a publikumra, ezért a végső kínálat összeállítása előtt kikértem néhány - általam nagyra becsült - zenei tekintély véleményét a műsortervemről.


9) Az idei program hogyan állt össze?

Az idei program összeállításakor is a fenti elvek domináltak elsősorban.


10) Szokás szerint az idén is egy kiállítással nyittok? Ki a kiállító művész?

Az idén Walter Gábor festőművész emlékkiállítása nyitja a fesztivált. A művész Sopronban született 1963-ban, és Kecskemét környékén élt 2013 decemberében bekövetkezett korai haláláig. A jazzmuzsika rajongója volt, sok koncertet látott-hallott, melyek képek alkotására inspirálták.


11) Éveken keresztül mondtam Neked, hogy helyi jazz zenészeket is vegyél bele a programba... Viszont az idén egyetlen kanizsait sem találtam a műsorban... Mi ennek az oka? Én személy szerint hiányolom a Kanizsa Big Band-et, amely a helyi zeneiskola jazztanszakának tanáraiból és növendékeiből áll...

Az utóbbi években minden alkalommal szerepeltek nagykanizsai jazz-zenészek a fesztivál programjában. Ez alkalommal a kanizsai születésű, de évtizedek óta Norvégiában élő Vincze Zoltán szaxofonos, a "Monk Moods" Kvartette tagjaként látogat haza egy koncert erejéig.  Németh Ferenc révén pedig - ugyan nem kanizsai, de - Zala megyei szereplője is lesz a programnak. A Kanizsa Big Band 2006-ban fellépett a fesztiválon, de természetesen a jövőben szeretnénk még együttműködni a zenekarral.


12) Elmondanád a fesztivál két napjának végleges programját?

Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál - Hevesi Sándor Művelődési Központ (8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9.)

Október 10. (péntek)

18.00    "Jazz feelings" - kiállítás Walter Gábor emlékére

19.00    Karosi Júlia Quartet

20.30    Juhász Gábor Trió

21.45    Horváth Kornél - Átváltozások

23.00    Omar Bashir, a Lant Hercege


Október 11. (szombat)

19.00     Bágyi Balázs New Quartet

20.30     "Monk Moods" Kvartette (Norvégia)

22.00     Dés László-Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble

23.30     Németh Ferenc Group (USA)

Belépődíj: 3.900 Ft/nap; kétnapos bérlet: 7.000 Ft

www.kanizsaikultura.hu; www.kanizsajazzfesztival.hu

Fő támogatók: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap


13) Tudom, ez a mostani fesztivál csak október második hétvégéjén lesz, de én már is a közel jövő terveiről kérdeznélek... Lesz még az idén másik jazzkoncertetek is? Vagy mondjuk, jövőre már Hozzád fog tartozni a Tavaszi Fesztivál?

Ebben az évben a fesztiválon kívül másik jazz-koncertet nem tervezünk, de 2015-ben, a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében igen: a Syrius Legacy fellépésére kerül sor március második felében (az időpontot most egyeztetjük). Ezen kívül is gondolkodunk más formációk meghívásában, de erről majd egy másik alkalommal...

Vissza a hírekhez