JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mr. DOB – Nagyszabású dob-show és jazz koncert

A Magyar Jazz Szövetség kezdeményezésére és társszervezésében 2014. október 19-én 19.00 órakor neves hazai jazzmuzsikusok adnak jótékonysági koncertet a Stefánia Palotában (Honvéd Kulturális Központ), Mr. Dob - Kovács Gyula emlékére, melynek jegybevételét a szervezők a zenész özvegyének ajánlják fel.

Kovács Gyula („Mr. Dob”) korának legismertebb, legvirtuózabb, legkeresettebb jazzdobosa, zenetanára, a háború utáni évtizedek Budapestjének dobos sztárja volt. 1929-ben született, 1992-ben hunyt el. A magyar jazzélet összes legendás alakjával játszott együtt, rendszeresen szerepelt különböző együttesek lemezfelvételein és filmekben is. 1969-től a Bartók Béla Jazz Konzervatórium egyik alapító tanára volt, ebből az iskolából került ki nagyobbrészt a magyar dobos elit. Az ötvenes és hatvanas években konkurencia nélküli dobos volt, egy este több zenekarban is fellépett. Bátor szókimondása végtelen hazaszeretettel párosult, „ami a szívén, az a száján” típusú ember volt, mindig megmondta az igazat, ezért az akkori politika és a középszerű, vagy tehetségtelen kollégái irigysége miatt nem adhatott ki több lemezt, mint amennyi megjelent. Kovács Gyula nyitotta meg a kaput a jövő ritmikai fejlődése előtt.

„A jazzzmuzsikusság csak egy bizonyos részben tanulható, jazz zenésznek születni kell… Nyilván a környezet és a zenésztársak tovább fejlesztik, vagy inspirálják az embert, de kell egy nagyon jó „véna” és persze rengeteg gyakorlás” – hangoztatta a művész.


Fellépő művészek:

Babos Gyula, Balázs Elemér, Bágyi Balázs, Berkes Balázs, Borissza Géza, Csepregi Gyula, Gayer Ferenc, Geröly Tamás, Gyárfás István, Kőszegi Imre, Pálmai Zoltán, Solti János, Weszely János. Közreműködik a Budapest Jazz Orchestra


Honvéd Kulturális Központ, 1143 Budapest, Stefánia út 34-36.

Belépő: 2.500- Ft


kovacs-gyula-plakat-01-logo-001.jpg

Vissza a hírekhez