JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Európai csúcs free jazz az A38-on

A JazzMa.hu ügyeletes „Búvár Kund”-ja, Dr. Nagy Sándor tegnap este is lubickolhatott a Duna vizében, akarom mondani az A38 free jazz tengerében! – A szerk.

1. AMP Trió

Éppen 1 hónapja, hogy "ódákat zengtem" a három fiatal muzsikusról (Ajtai- Miklós- Pozsár), keresve a következő lehetőséget, hogy hallhassam Őket. Minimális félelemmel, mert ha túl nagy a várakozás...
Zongora-bőgő-dob: a jazz klasszikus felállása - lehet-e még ebben valami újat hozni? IGEN!!! Újra meggyőztek a fiúk: ez VILÁGSZÍNVONAL! Így, csupa NAGY BETŰVEL! Elsőrangú hangszertudás, hihetetlen összhang; fantáziadús, változatos improvizációk, kompozíciók. Egymást értő, érző (és talán nem nagy kockázat: szerető) muzsikusok - a szó lehető legjobb értelmében. Tartalmas 1 óra, "hullámzó", gondosan felépített zene: nagyon jó arányokkal (szóló, duó, trió). Ha jól tudom, nincs lemezük, pedig azt gondolom, hogy nem csak én hallgatnám Őket otthon is szívesen!


image1.jpg

A. M. P. Trio


image2.jpg

A. = Ajtai Péter


image3.jpg

M. = Miklós Szilveszter


image4.jpg

P. = Pozsár Máté


2. Samuel Blaser Trio

image5.jpg


A 33 éves svájci harsonás, a szabad improvizáció képviselője, egyedi hangzású zenész.
Néhány évig New York-ban is tanult, majd a Vienna Art Orchestra tagja lett. Későbbi társai közül kiemelendő: Paul Motian (Consort in Motion - egy kis szójáték), Marc Ducret (ma este is), Pierre Favre és Gerry Hemingway (mindketten dobosok). Mostanában kisebb formációkban játszik: quartet vagy trio felállással - ahogy jelenleg is. Mindkét idei CD-je (Fourth Landscape  /Lemezpolc/ és  J.A.S.S. ) kíváló kritikákat kapott.
A dán Peter Bruun dobolt. Számomra eddig ismeretlen volt, és majdnem az is maradt: alig észrevehető, túlságosan visszafogott játékával.


image7.jpg


A gitáros Marc Ducret különleges technikája, egyedi stílusa igazán figyelemre méltó. Érdekes szólói mellett nekem inkább akkor tetszett, amikor kísért. Jól megértették egymást a "vezérrel".


image6.jpg


Samuel Blaser-t a világ egyik legjobb (free) jazz harsonásának tartom. "Beszélget" a hangszerrel, kiválóan vált hangszínek, hangulatok között, technikailag is a legképzettebbek egyike. Kicsit talán érdekesebb kompozíciókat vártam tőle ma este, de lehet, hogy hihetetlen: nem könnyű az AMP Trio után fellépni!

Mintha a közönség is így érezte volna: az első részt két ráadással kellett "megtoldani" - a másodikat eggyel sem...

Vissza a hírekhez