JazzMa

Friss Hírek

One More Saturday Night2024. május 04.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

But Syriusly, avagy a Syrius Legacy komolyan gondolta…

Mármint azt, hogy lehetséges a lehetetlen, azaz 2014-ben élő koncerten tökéletes és ma is érvényes hitelességgel visszaadni az egykori Syrius együttes legendás albumát, az 1971-ben megjelent „Az ördög álarcosbálja” című remekművét. Azt a jazz-rock albumot, amely annak idején páratlan külföldi (és később hazai) sikert hozott a progresszív rockzenét játszó formációnak, hiszen korát megelőzve, akkori füllel hallgatva felfoghatatlanul modern, igényesen meghangszerelt és maximális precizitással megalkotott, egy 1970-es ausztrál turné alkalmával elkészített felvételről van szó, amelyet a Hungaroton hozott forgalomba Magyarországon. (Az eredeti angol cím: „Devil’s Masquarade”.)

Álljon itt mindenekelőtt tisztelgésként az album alkotói előtt a Syrius akkori, legendás felállásának névsora:

Baronits Zsolt - altszaxofon, zenekarvezető, Ráduly Mihály – tenor- és szopránszaxofon, fuvola, Pataki László – orgona, zongora, Orszáczky Miklós - basszusgitár, ének, Veszelinov András – dob.

Amikor azt mondom, tökéletes hitelességgel reprodukálni, valójában nem fogalmazok pontosan, mert itt ennél jóval többről van szó. A fiatal, 25 év átlagéletkorú, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jazztanszaki végzettséget szerzett, vidéki illetőségű zenészekből álló Syrius Legacy zseniálisan csomagolta a zenei anyagot (és még két további magyar nyelvű Syrius nótát) olyan finoman jazzes produkcióba, hogy az a muzsikát azok számára is közel hozta, akik (mint jómagam 8 évesen) annak idején nem ismerték a Syriust.

A kitűnő technikai körülményeknek is köszönhetően lemezminőségben elhangzott koncerten az eredeti hangszereléseken túl virtuóz hangszeres szólókat hallhattunk, különösen a billentyűs hangszereket kezelő és Ted Neeley  (Jesus Christ Superstar 1973), de még inkább Orszáczky hangszínén éneklő Szebényi Dániel, valamint a Ken Smith márkájú remek basszusgitárjával elképesztő mértékben „összenőtt” Fonay Tibor részéről. A fúvósszekcióban Vidákovich Izsák és Ludányi Tamás a legjobb Syrius-időket idézte, csak éppen jazz üzemmódban, a mellettem ülő Ráduly Misi (akit egy veszprémi buliban történt közös muzsikálás óta barátként tisztelhetek) is elégedetten mozgatta végtagjait a zene ritmusára.  Rendkívülit produkált továbbá a rendületlen pontossággal és kreativitással doboló és emellett a koncertet hibátlanul és rockosan frazírozva végigéneklő Benkó Ákos is.

A koncerten, amint azt az ötletgazda és a projekt megvalósításáért felelőssé tehető, ezesetben produceri minőségben megszólaló Maloschik Robi felvezetőjéből megtudtuk, megjelent az egykori Syriusból Pataki László orgonista is, valamint külön megemlékeztek a „Psychomania” felidézésével a zenekar néhai dobosára, Veszelinov Andrásra. Természetesen felidéződött bennem rövid ismeretségem a másik néhai Syrius legendával Orszáczky Miklóssal, aki annak idején 1990 környékén felajánlott nekünk kiadásra egy felvételt az MMC-nél, de az őszi anyagtorlódás és  eltérő kiadáspolitikai irányultságunk miatt nem tudtunk vele foglalkozni.

A Budapest Jazz Club teltházas közönségénél elsöprő sikert aratott az előadás, a ráadásként duplázott „Devil’s Masquarade” most is a fülemben motoszkál, és remélhetőleg készült valamilyen felvétel a koncertről, mert itt olyasvalami történt, amit érdemes lenne lemezen is megjelentetni. A zenekar felállása a nevek a jövőre vonatkozó, alapos megtanulása végett:

Vidákovich Izsák – fuvola, tenorszaxofon, Ludányi Tamás – szoprán- és altszaxofon,

Szebényi Dániel – billentyűk, ének, Fonay Tibor – basszusgitár, Benkó Ákos – dob, ének.

(Mivel a kezdeti idők valamennyi próbáján, majd a debreceni és tatabányai koncertjükön is ott voltam, bátran mondhatom, eddig ez volt a legeslegszuperebb! Aki nem hiszi, annak alább a tegnapi ráadásszám látható/hallható változata, amelynek linkjét Szebényi Dani küldte át! – A szerk.)

https://www.youtube.com/watch?v=YbOxSUrXgLM


dsc-0040.jpg

Look who's talkin'


dsc-0066.jpg


dsc-0058.jpg


dsc-0055.jpg


dsc-0056.jpg


dsc-0054.jpg


dsc-0042.jpg


dsc-0052.jpg


dsc-0053.jpg


dsc-0067.jpg


dsc-0062.jpg


dsc-0068.jpg


dsc-0074.jpg


dsc-0077.jpg

Vissza a hírekhez