JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Kalmár Trio nem is annyira „inkognitóban” koncertezett szombat este a debreceni Incognito-ban!

Debreceni tudósítónk (a helyi Jazzbarátok Körének vezetője), Grégász Miklós elment a koncertre, és ha már ott járt jól kifaggatta az Incognito programszervezőjét, Antal Zsuzsát és a koncert után szóra bírta a debreceni születésű dobost, Kalmár Zoltánt, és hosszasan együtt kesergett a debreceni jazzélet kilátástalanságáról a helyi énekesnővel, Tóth Ilona Csillával. – A szerk.

Incognito


incognito-enter.jpg


Egy igazi kultúrkocsma Debrecen óvárosának a szívében. Családias hangulatú hely, amely a kezdetektől igényes arra, hogy milyen zenével várja vendégeit. Az eltelt több mint egy évtizedben fő hangsúlyt a minőségi, élő zenei koncertek kapták. Elsősorban a jazz és a blues, valamint ezek legkülönfélébb társműfajainak képviselői adnak hétről hétre koncertet. Debreceni zenekarok mellett szerepeltek már az ínyenc törzsközönség előtt nyíregyházi, budapesti, miskolci, erdélyi zenekarok is, de átutazóban vendégünk volt már belga formáció is.

Az élet úgy hozta, hogy ez a második olyan vendéglátóhely, ahol olyan vezetés mellett van szerencsém dolgozni, amely szívügyének tekinti a jazz-zenekarok szerepeltetését, ilyen módon támogatását. Mert ezt csak így lehet. Én is lassan ismerkedtem a műfajjal, jó időben jó zenekarokkal, zenészekkel találkozva lassan értő hallgatójává váltam. Programszervezőként is ezt az elvet követtem az Incognito-ban. Populárisabb, könnyebben emészthető előadók dalait játszó zenekarokkal kezdtünk.

A jazzt korábban nem szerető vagy „csak” nem ismerő vendégekhez így sikerült közelebb hozni a műfajt és nyitottá tenni őket a komolyabb fúziós, improvizatív irányzatokra is. Mára nyugodtan mondhatom nagyfogyasztóvá is váltak.

Mára szerencsére olyan sok zenekar jár vissza szívesen az Incognito-ba játszani, és olyan nagy létszámúvá duzzadt a jazz koncertekre járó törzsközönségünk, hogy egy egész hónap hétvégéit tudjuk ennek a műfajnak szentelni. Kedvenceink (a teljesség igénye nélkül): Chico Manada (Debrecen), Zakar Jazz Quartet (Debrecen), Szüret Utcza (Nyíregyháza), Kalmár Trió (Budapest), Inocsényka (Erdély)...

Antal Zsuzsa - programszervező

***

kalmar-trio-03.jpg


kalmar-trio-002.jpg


kalmar-trio-033.jpg


kalmar-trio-031.jpg


csillaval.jpg


A remek hangulatú, teltházas szombat esti debreceni Kalmár Trio fellépés után beszélgettünk Zolival, kissé fésületlen gyorsinterjú:


kalmar-trio-001.jpg


Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével, s közelebbről a jazz-zel?

- Debreceni értelmiségi családban cseperedve, művészetkedvelő és rajzzal, irodalommal is próbálkozó gyermekkor után viszonylag későn 14 évesen kezdtem a zeneiskolát, ahol meghatározó volt Toldi Éva tanárnő szerepe. Ő mutatott egy Oscar Peterson lemezt, melyen Ed Thigpen dobolt, s ezzel elkaptam a jazz nevű fertőző betegséget. Ezután ráadásul nem sokkal Elvin Jones lépett fel a jazznapokon, ami életre szóló élményt jelentett.

Folytatás?

- A zenei könyvtár jazzlemezeit másoltattam kazettára, a lemezboltból is igyekeztem már 15 évesen gyűjteményemet gyarapítani. Eleinte a jazz-rock fogott meg leginkább, azután a be-bop 50-es, 60-as évekbeli felvételei vették át a fő helyet Dexter Gordon, Sonny Rollins...

Szendőfi Péter, majd Németh Gábor voltak mestereim, később Balázs Elemértől kaptam útmutatást, s megéreztem én is a muzikalitás fontosságát a dobos játékában. Folyamatos jazz stúdiumok mellett a biztos megélhetést nyújtó polgári foglalkozás fontosságára is intettek, így lettem közgazdász. Azóta is - kihasználva angoltudásomat - beszerzési területen dolgozom nemzetközi cégeknél annak ellenére, hogy mindenestől a jazzé vagyok:)

2 éve egy kedves barátommal bevetettük magunkat New York jazzéletébe. 2 hét napi 2-3 koncerttel, nagy találkozásokkal (pl. Chick Corea, Ravi Coltrane, Steve Kuhn, Ellis Marsalis), fantasztikus jammelések.. és alkalmam nyílott arra is, hogy pár szót válthassak a példaképeimmel is! Ez a két hét megváltoztatott. Sőt, meg is kísértett a város vonzása... Testközelből nézve ezeket a rendkívüli muzsikusokat sokkal többet lehet tanulni, mint a tévéből.

Itthon Zakar Zolival játszottam sokat, akinek sokat köszönhetek, hisz a szakmai dolgok mellett megismertetett sok emberrel. De egy idő után 2008-ban Budapestre költöztem a több játéklehetőség miatt. Be is jött a számításom, hisz úgy jöttem el a cívisvárosból, hogy már 6 leszervezett koncert várt Pesten. Riasztott ugyan a forgatag, a zsúfoltság, de rátaláltam hamar a város szépségeire és mára már megszerettem a fővárost. Gyafival remek koncertjeink voltak, egy idő után Ő javasolta, hogy saját néven szervezzek bandát.

Szalay Gábor gitárossal remekül megértjük egymást a jelenlegi triómban, hasonló dolgokat keresünk a zenében, sokszor azonos lemezeket hallgatunk. A bőgős személye azonban Hárs Viktor 1 évvel ezelőtti kiválásával bizonytalanná vált. A debreceni koncerten a kiváló, fiatal Bögöthy Ádámmal minden esetre remek volt az összhang... de emláíthetném Csizmás András nevét is, akivek már több koncerten is nagyon jól éreztük magunkat.

Az Incognito törzsközönsége szeret minket, visszatérő, ismerős-kedves-lelkes arcok mutatják, érdemes időnként hazatérni. Mindig hívom ilyenkor Csillát /Tóth Ilona Csilla/, most is szívesen jött és a végén remekül beszállt pár dallal, kár hogy mostanában már Pesten ritkán játszunk együtt, de figyelmem a triójáték felé terelődött az utóbbi időben.

Legnagyobb öröm számomra, hogy 3 és fél éves fiam már most látom, hogy szereti a zenét:) Sokat énekel, de próbálkozik zongorán, szájharmonikán, de dobon is.

Kedvenc dobosaim: a nagy öregek Al Foster, Roy Haynes, Jimmy Cobb, és a fiatalabbak közül az egész más utakon járó Bill Stewart.
Kedvenc lemezeim: most a „Like Minds” (Gary Burton), az örök kedvenc pedig a „Kind of Blue” (Miles Davis).

Legközebbi fellépésem: szerda este a Lámpás klubban (Dob utca 15.), amit nagyon szeretek, mert  figyelnek a zenére és ez nekem nagyon fontos - igazi energiadopping a közönség tapsa.

További infók: honlapomon http://www.kalmarzoltan.com/

***

enekessel.jpg

[...Csillával a koncert után sokáig beszélgettünk, próbáltuk megváltani a kis debreceni jazzvilágot, sok minden szóba került, de leginkább a fiatal, környékbeli, kevesek által ismert tehetségek megjelenési lehetőségeinek elősegítése, s ezzel összefüggésben is a jazznapok sajnos válságos jelene és bizonytalan jövője...]

Vissza a hírekhez