JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

"Nagyapa és unoka" zenei párbeszéde az Opusban: Heinz Sauer & Michael Wollny

Összeszokott páros; több mint tíz éve játszanak duóban, öt lemezük jelent meg eddig (utolsó: "Don't Explain" - Lemezpolc), számtalan koncerten léptek fel - pedig közel 46 (!) év a korkülönbség! A német jazz (talán) legnépszerűbb képviselői.

image11.jpg


Heinz Sauer (1932 - Merseburg) autodidakta muzsikus, baritonszaxofonon kezdett játszani, később tért át a tenorra. 1960 óta aktív; legnevesebb zenésztársai: Albert Mangelsdorff, Archie Shepp, Tomasz Stańko, Slide Hampton, Joachim Kühn.


image31.jpg


Michael Wollny (1978 - Schweinfurt) zongorista tanulmányait szülővárosában és Würzburgban folytatta, ahol 2004-ben kitüntetéssel végzett. A Sauer-rel alkotott duón kívül sikeres a furcsa nevű [em] triója is; itt Eva Kruse (bőgő) és Eric Schaefer (dob) a társai. 2013-ban fellépett a "Montreux Jazz Festival"-on az "ACT Night" című műsorban (Iiro Rantala és Łeszek Możdżer mellett) - ekkor láttam utoljára, nagy siker volt a három zongorista estje. Szólóban, duóban és hárman együtt is játszottak; emlékezetes koncert volt.
A néhány nap múlva, éppen Karácsonykor 82 éves Heinz Sauer-ről a kritikákban mindenfélét írtak már: "a szaxofon nagy öregje", "a német jazz óriása"- és hasonlókat. Nekem ez tetszett a legjobban: "játékában a mai napig megmaradt a kreativitás, a vitalitás és a kiszámíthatatlanság".
Emlékeimben kutatva és visszagondolva a szép emlékű MOL Jazz Fesztiválra: a Duo járt már nálunk, 2008-ban, a Közraktár-sátorban. Több, mint hat év telt el azóta, de a frissesség, a motiváció, az alkotó kedv megmaradt. Csodálatos az összhang a két muzsikus között, valóban "beszélgetnek" hangszereikkel- teljesen mindegy, hogy saját szerzeményt, jazz standard-et, vagy pop slágert adnak elő. Elmesélik történeteiket: egymásnak, nekünk, mindenkinek.
Telt ház a nagyszerű Opus Jazz Clubban. Két rész, mindvégig magas színvonalon. A számok között nincs újdonság: előző lemezeikről jönnek sorban a már ismert dallamok. Sauer játéka jellegzetes, egyéni, kiforrott, tudatos; helyenként érzéki, többnyire "susogós". Nagyon figyel fiatal társára; együtt él a zenével. Ha nem látnánk. és nem tudnánk a korát - el nem hinnénk egy felvételről, hogy már 82 éves! Wollny igazi nagy tehetség - talán már több is! Változatosan, gyönyörűen zongorázik, egyéni "ízei" vannak, nem veszik el a "virtuózkodásban".


image1.jpg


A hosszú (zenei, vagy bármilyen) kapcsolatok sokszor zátonyra futnak - ennél a duónál, ha jól tudom, ilyesmi nem merült fel eddig. Még az is lehet, hogy tisztelik és szeretik egymást...


image2.jpg


image3.jpg


image41.jpg


image51.jpg


image61.jpg


image6.jpg


image7.jpg


image8.jpg


image9.jpg

Vissza a hírekhez