JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

MODEM március 21.

Tegnap, szombat este 21-én ismét jazzt hallottunk Debrecenben. A MODEM és a Déri Múzeum közösen rendezte meg az a koncertet, amelyen a Német Kulturális, valamint a Goethe Intézet által delegált német együttes, a Fossile3 nevet viselő trió lépett fel. Az est második felében hozzájuk csatlakozott Grencsó István.

A belépés díjtalan volt, így nagyszámú fiatal közönség érdeklődött a koncert iránt, Süli András és Grégász Miklós lelkes szervezőknek köszönhetően. A MODEM háziasszonya köszöntötte a közönséget, és bemutatta az együttest.


koszonto1.jpg


mahallgramss2.jpg


Nagybőgő Sebastian Gramss (Németországban meglehetősen ismert, 2013-ban Echo-díjjal jutalmazták pályafutását), basszusklarinét Rudi Mahall (Németország), dob Etienne Nillesen, aki Hollandiából csatlakozott hozzájuk.


grencso.jpg

Grencsó István szaxofonozott az est második felében.

Az trió jól ismert az európai Jazz Fesztiválokon, hazánkban tudomásom szerint először jártak. Budapesti koncertjükön is csatlakozott hozzájuk Grencsó István.

Nos, a találkozó fényesen igazolta, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik, így könnyen tudott alkalmazkodni a trióhoz. A jazzben kissé szokatlan basszusklarinét (Dresch Mihály, Peter Brötzmann, Grencsó István, Chris Potter…) viszont számomra nagy meglepetésként igen nagy átütőerővel szólalt meg, a termet teljesen betöltötte erősítés nélkül. Kiderült sazámomra, hogy valamennyien magas hangszertudással rendelkeznek. A bőgő is akusztikus hangzással szólalt meg, nagyon kicsi mikrofonerősítést kapott. Számaik általában rövidebb lélegzetűek voltak, és egy-egy történetet meséltek el a saját elképzelésük szerint. Kitűnően alkalmazták a megkomponált, leírt és szabad részeket együtt. Játékuk nagyszerű párbeszédeket valósított meg, ragyogó ötvözete volt a swing, a bebop és free stílusoknak. A youtube-on számos felvételük hallható különböző fesztiválokon.

Összességében nagyon tartalmas estét kaptunk, szívesen hallgatnánk máskor is ilyen színvonalú zenészeket.


fossile3.jpg


gramss2.jpg


mahall.jpg


nillesen3.jpg


grencsofossile3kozonseg.jpg


grencsomahallgramss1.jpg


mahallgramss4.jpg

Vissza a hírekhez