JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

VÉRPEZSDÍTŐ NAGYZENEKARI SWING A SVÁBHEGYI JÓKAI KLUBBAN MÁRCIUS 27-ÉN ESTE 8-KOR

Az elmúlt években számos emlékezetes jazzest színhelye volt már a Hollós úti klub, a XII. kerület egyik fontos kultúrcentruma. A jólismert altszaxofonos, a Budapest Jazz Orchestra vezetője Kollmann Gábor szervezte azokat a mindenki által élvezhető koncerteket, amely „smooth jazz klub” néven váltak ismertté és kedveltté. Láttuk-hallottuk már – többek között – Jász András Kultúrfunk zenekarát, Zolbert (Albert Zoltán) funky bandjét vagy Mózes Tamarát is. A Kollmann Gábor vezette Jazzmánia Big Band pedig már szinte „házi zenekarnak” számít, hiszen több alkalommal is szórakoztatta a „nagyérdeműt”.

Vérpezsdító swinget játszanak, jómagam már többször is láttam-hallottam őket, legutóbb ősszel mégpedig október 17-én a Jókai klubban, majd november 7-én a Columbus hajón. (Ez utóbbi koncertről írott beszámolóm archívumunkban megtalálható.) A hajón a zenekar állandó énekese, Bújdosó Eszter szerepelt, ugyanúgy, mint majd most március 27-én. A Jókai klubban viszont Urbán Orsi és Mujahid Zoli voltak az énekesek. A zenekar repertoárján a Nagy Amerikai Daloskönyv remekei szerepelnek, olyan nagyzenekari darabok, mint pl. a „Moten Swing”, a „The Kid from Red Bank” vagy a „Shiny Stockings” a Basie-bandtől, népszerű vokális standardek, mint a „Georgia on my Mind”, a „Makin’ Whoopie”, a „Fly Me to the Moon” vagy a „New York, New York”. De olyan új darabok és hangszerelések is sorra kerültek már, mint a „Nice and Easy” Rick Margitzától, vagy a Phil Woods zenekar számai, hiszen a nagyzenekari jazz fejlődése nem állt meg a swingkorszaknál, hanem végighúzódik a műfaj egész évszázadnyi történetén. Mégis elmondható, hogy azért a Svábhegyen inkább a big band zene smooth változata dominál majd és persze az énekes szólista.

Egy praktikus tanács a város különböző pontjairól jövő érdeklődőknek. A Széll Kálmán tér átépítése miatt célszerű a Déli pályaudvarig metróval jönni és ott szállni át a 21-es buszra. A város déli részéről pedig a Boráros térről induló 212-es busz az Újbuda városközpont érintésével biztosít gyors összeköttetést a Svábheggyel.


2015mar27.jpg

Vissza a hírekhez