JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A JazzFest Gronau 2015 magyar fellépői - Guća Partyzans – Exkluzív interjú Tulkán Péterrel

Tulkán Péterre tulajdonképpen az utóbbi hónapokban kezdtem ismét felfigyelni, hisz többször is láttam-hallottam a Police Big Band-del és a Budapest Jazz Orchestra-val.

fb-20150416-09-10-53-saved-picture.jpg


1) Létezik az, hogy a Tax Free "Kaland" című "jazzy" funk CD-jén hallottam magát először? Hányban is történt ez? Én Pocsai Krisztától kaptam a CD-t, aki akkoriban a jazzprogramjaim műsorvezetője volt a Bartók Rádióban.

- Igen. Egészen pontosan 2000-ben. Nagyon nagy idők voltak - volt Clubélet, egy csomó helyen lehetett játszani. Ez volt az első nem klasszikus zenei formáció, amiben részt vettem itt Budapesten. Hintettük a funkymagot a Tower of Power és a saját számainkal, amiket főként Frey Gyuri és Schneider Zoli komponáltak, a szöveget meg Huba Zoli irta. Egészen 2003-ig zakatoltunk.


2) Aztán jött a a Freeport "Funk Radio"-ja 2004-ben. Azt a CD-t is a Krisztától kaptam...

- Gyakorlatilag átalakult a TAX FREE. Ebben a formációban már  Pocsai Krisztina énekelt, Szentmihályi Gábor /Michael/ lett a dobos, Gátos Iván a billentyűs és a nagy fúvóskar Hunyadi Laci, Huba Zoli, Csizmadia Dávid. Nagyon sokat köszönhetek ennek a zenekarnak. Itt játszottam először olyan zenekarban, ami jobb akart lenni, mint az akkori itthoni nagyátlag. Sokat melóztunk, és szerintem hoztunk valami újszerűt az akkori Clubéletbe.


3) Maga gyulai gyerekként, hogyan és mikor került bele a pesti forgatagba?

- Igazából én kétegyházi vagyok. Kétegyházán a Baptisa Fúvószenekarban kezdtem el trombitálni. Ez Gyulától 20 km-re lévő kis falucska. Gyulán születtem, és oda jártam az Erkel Ferenc zeneiskolába trombitát tanulni.

1994-ben felvételt nyertem az LFZE klasszikus trombita szakára így kerültem Budapestre. Minden érdekelt, ami trombitálás, műfajtól függetlenül. A klasszikus tanulmányaimon kívül, eljárkáltam popzenekarokba, rockzenekarokba, a BJO-ban is játszottam a kezdeti időszakban. Így kerülten a Tax Free-be, majd a  Freeport-ba.


4) A Freeport után jó sokáig nem hallottam magáról. Merre járt?

- 2000-től 2006-ig a Royal Carribean hajótársaságnál dolgoztam színházi zenészként, főként a USA partvidékén. Nagyon szerettem, hiszen rengeteg új műfajjal, sok színvonalas produkcióval, előadókkal, zenészekkel találkozhattam. 2006-ban hazajöttem és  tanítani kezdtem. Itt ismerkedtem meg Tűzkő Csabával, aki nagyon nagy hatással volt rám. Ő mutatott nekem először balkáni cigányzenét, azon belül bolgár zenét. Megpróbáltam lejátszani, amiket Ő. Csatlakoztunk az AJDE BRACO zenekarhoz, majd később megalapítottuk a TRANS BALCAN COLLECTIV-ot, Czirják Csabával, Eredics Dáviddal, Boros Attilával, Gera Gáborral és a néhai Mohai Andrissal.


5) Mióta a Police Big Band tagja? És mióta jétszik a Budapest Jazz Orchestra-val?

- 2007-ben próbát nyertem a Police Big Band-nél, és azóta dolgozom ott, sok kiváló a magyar jazzéletben is ismert kollégámmal.

2014 szeptemberében kért meg a  BJO vezetője Kollman Gábor, hogy legyek a zenekar leadtrombitása, amit nagy örömmel vállaltam.


6) Mikor alakította a Guća Partyzans Brass Band-et? És ennek a "magyar Boban Markovic Orkester"-nek milyen jazz vonatkozásai vannak?

- A  Guća Partyzans Brass Band-et 2013-ban négyen alapítottuk, Nenad Golub, mint ötletgazda, Koós-Hutás Áron, Avar  Anna és jómagam. A  cél a szerb népi fúvószene hagyományainak ápolása és eseteleges új utak, fúziók keresése. A balkáni népzene, ezen belül a szerb zene, egy improvizatív műfaj. Szerkezetében sokban hasonlít a jazz standardekhez. Témák és improvizációk követik egymást. Az improvizáció főként egyakkordos népi jellegűek, de előfordul, hogy a témák köreire folyik az improvizáció. Mivel a zenekar tagjai között sok jazz zenész is van, az improvizációkban felsejlenek jazz elemek is a népies elemeken kívül.


7) Hogyan került kapcsolatba Otto Lohle-val, a JazzFest Gronau 2015 főszervezőjével?

- Otto Lohle és Koós-Hutás Áron személyes találkozását követően jött a felkérés, hogy vegyünk részt a fesztiválon.


8) Milyen összeállításban mennek május elején Gronauba?

Jakab Gedeon - tuba

Skerlecz Gábor - tenorkürt

Bolla Gábor - tenorkürt

Fekete János - pergődob, beatbox

Misa György - tapan

Bille Gergő - trombita

Szénási László - trombita

Koós-Hutás Áron - trombita

Tulkán Péter - trombita


9) Mikor és hol lépnek fel?

- A fesztiválon május 1-től 3-ig szerepelünk. Minden nap lesz fellépésünk, a város különböző pontjain.


10) Várható a Guća Partyzans-tól a közeljövőben CD?

- Igen. Ennek még időhiánybéli akadályai vannak. Egyelőre az előttünk álló nyárra szeretnénk koncentrálni, és eleget tenni a felkéréseknek.


11) Sok sikert Németországban!

- Köszönjük.


ijp-7443.jpg

Vissza a hírekhez