JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú a Gödi Jazz Napok főszervezőjével, Wágner Lászlóval

Jópár évvel ezelőtt –lehetett úgy 2011 tavaszán még a Múzeum utcai BJC-ben- Ráduly Misi bemutatott egy ránézésre 50-55 közötti nagyon lelkes egykori Syrius rajongónak, Wágner Lacinak. S mivel közelegnek az idei Gödi Jazz Napok, gondoltam, jól kifaggatom.

1) Mióta is szervezed a Gödi Jazz Napokat?

A Piarista Juniális szervezésével kezdődött 2003-ban az a sport és kulturális fesztivál, amiből 2008-tól kinőtt a Gödi Jazz Napok.


2) Mi adta az ötletet, hogy elindítsd ezt a folyamatot? I mean, milyen zenék inspiráltak főiskolás éveid alatt, és napjainkban hol tartasz?

A sport és a zene az, ami segít az ember közérzetének, hangulatának javításában. Szervezői vénámnak köszönhetően, és annak, hogy az általam megélt örömöt, boldogságot másokkal is szeretném megosztani, szerettem volna – és szeretném – elfogadtatni, megkedveltetni minél több emberrel a rétegzenének tartott jazz muzsikát. 15-16 éves koromban a Syrius zenéjén, Ráduly Misin keresztül jutottam el a jazzhez, hallgattam Colosseum-ot orsós magnóról, Rákfogót, Szabados Györgyöt, Kathy Horváth Lajost, Pege Aladárt élőben. Ma ott tartok, hogy szeretem hallgatni a jó zenét, legyen az klasszikus, vagy jazz – utóbbi műfajban mindenek fölött áll Keith Jarrett.


3) Azt vettem észre, hogy az utóbbi években nagyon nyomod ezt a Mini-Syrius vonalat... Netán az 1970-es évek elején jártál a Bem rakpartra és a Syrius hajóra?

Nosztalgiára hajlamos emberként eléggé megviselt Orszáczky Miklós „Jackie” halála, fölidézte bennem a serdülőkoromat – talán egész életemet, életszemléletemet – meghatározó időszakot a Mini és Syrius koncertekkel a Bem rakparton, a Tabánban, a Bercsényiben, egyéb klubokban, a hajón. Úgy gondoltam – gondolom –, vagyunk még egy páran, akik szívesen ruccannak ki Gödre egy kis visszaemlékezésre, újra átélni a hetvenes évek hangulatát Török Ádám és a Syrius zene hallgatása közben. Ez így megy 2010 óta.


4) Az idén is várható ebből a vonalból felhozatal?

Az idei év abból lesz új, hogy most nem a Zappa–Syrius Emlékzenekar, hanem az ifjú zenészekből álló Syrius Legacy mutatkozik be a Török Ádám & Új Mini mellett. A nosztalgiát fölerősítjük azzal, hogy a színházteremben tornaszőnyegeken is helyet lehet foglalni, a büfében zsíros kenyér lesz hagymával, meg sör, bor, ahogy úgy 43 éve…


becsal2015.jpg


5) Nagy öröm számomra, hogy a tavaly általam életre hívott Syrius Legacy mellett egy másik "gyermekem" (brainchild, you know), a Bartók Rádióban 1997 augusztusában indított "Klasszikus és jazz" is szerepel a Gödi Jazz Napok programjában... Mióta is tart a barátságod a Karosi családdal?

A Bartók Rádió lelkes híveként tudtam „gyermekedről”, 2011-től Karosi Juli művészeti vezetésével minden évben szerepel a „Klasszikus és jazz” program, eddig Juli mellett Lachegyi Máté, Váczi Dani, Holló Aurél, Rohmann Ditta, Fassang László lépett föl. Ha jól emlékszem, 2004-ben költöztek Gödre Karosi Juliék, anyukájával (Pászthy Júlia operaénekes) és bátyjával (Karosi Bálint orgonaművész) együtt meghívtam őket a Piarista Juniálisra, itt debütált nagyobb számú közönség előtt Juli úgy, hogy  zongorázott és énekelt nagy sikerrel.


becsal20152.jpg


6) És a befejező nap programja is szívet melengető számomra, hisz Halper Lászlót egy vonós négyessel léptettem fel Jimi Hendrix műsorával a 6. stúdióban 2007 februárjában (Klasszikus és jazz, you know!), Dresch Misit pedig számtalanszor felléptettük a Zsámbék Jazz Open-eken 2000 és 2011 között. A dátumból úgy látom, hogy ezt egy elő-60. születésnapi koncertnek szánod Misi részére...

Honlapodon értesültem Halper László koncertjéről, melyre elmentünk hárman, aztán másnap fölhívtam Lacit, hogy szívesen vennénk, ha eljönnének Gödre, szeretném megismertetni őket közönségünkkel. Dresch Misi már 2008 óta minden évben itt van zenekarával, boldogok, büszkék lehetünk, hogy egy ilyen fantasztikus zenész, EMBER testközelből látható, hallható városunkban.


7) Vannak esőhelyszínek is? Mert az idén nyárra bolond időjárást jósolnak a meteorológusok, záporokkal, zivatarokkal...

Az időjárási viszontagságok nem érintenek most, mivel az első két nap helyszíne színházterem és templom, a harmadik pedig a Belga Sörházban lesz.


becsal20153.jpg

Vissza a hírekhez