JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Augusztus elsején két eseménnyel is várta a BJC a jazz rajongóit

Este 8-tól Karosi Júlia Quartetje lépett fel a koncertteremben, majd utána fél tizenegytől a klubteremben Szőke Nikoletta szervezésében került sor a Mohay András Emlék-Jam session-re.

20 órai kezdettel Karosi Júlia Quartetje adott nagysikerű hangversenyt a koncertteremben. A zenekarban az énekesnő mellett Bögöthy Ádám bőgőzik, Varga Bendegúz dobol és a mai estén az állandó tag, Tálas Áron távollétében (erdélyi turné egy másik zenekarral) Gayer Mátyás zongorázott. Vendégművészként a német szaxofonost, Tobias Meinhart-ot hallhatta a nagyérdemű, akit már az együttes 2013-as „Hidden Roots” című albumán megismerhettek., és aki most egyenesen New Yorkból repült ide! A műsor gerincét is ez a lemez adta, amit aztán Gershwin-dalokkal (Fascinating Rhythm, I Got Rhythm) és egy Horace Silver számmal (Jody Grind) egészítettek ki. A „Hidden Roots” számai mind a tagok saját kompozíciói, feldolgozásai, és igen széles palettáról vonultat fel stílusokat: népdalok, népzenei ihletésű és szabad jazztémák, melyeket aztán ízlésesen, virtuóz szólókkal tűzdelve játszanak. A már említett standardek további színekkel gazdagították az est programját, és egy nagyszerű, változatos, izgalmas koncertté álltak össze.

(Csak zárójelben jegyzem meg: szerintem ez volt Julika eddigi legeslegjobb koncertje! Talán a kismamasággal járó boldog várakozás teszi vele, de teltebb, „asszonyosabb” lett a hangja, és olyan jókat scat-el, hogy le a kalappal előtte! És vegye tudomásul Julika, a ráadás blues számban nyújtott teljesítménye az igazi jazz számomra! A „rhythm section” szokás szerint „very tight” volt és Ádám, valamint Bendegúz szólóiról is csak szuperlatívuszokban lehet szólni. Nemrégiben egy lemezcsere kapcsán említettem Bendegúznak, hogy a 2000-es évek közepén kimondottan Szabó Dani zongorista kedvéért meghívtam Zsámbékra az amerikai szaxofonos John Ellis-t… Oszt tegnap este a koncert előtt Tobias Meinhart beszélgetésünk közben megemlítette, hogy New Yorkban John Ellis a tanára… Egyébként hallatszik rajta, hogy „extraordinary talent”, you know! Ezek után azzal fejezném be mondandómat, mégis a tegnap este szenzációja számomra Gayer Matyi játéka volt! Már az nem hétköznapi a magyar jazzéletben, hogy valaki két fellépésért  (ma 17 órakor Kapolcson játsszák ugyanezt az anyagot a Harcsa Veronika udvarban!) betanuljon egy számára addig tök ismeretlen programot. És miközben mindenki tudja rólam, hogy a Karosi Júlia Quartet zongoristáját, Tálas Áront UFO-nak tartom, Matyi egészen másmilyen stílusa új dimenzióba emelte Julika zenéjét! – A szerk.)


Mindenképpen szót kell ejteni az esti jam session-ről is: a BJC hetente három alkalommal is rendelkezésre bocsájtja a klubhelyiségét az ilyen szabad örömzenélésekre, de ma sok neves jazzmuzsikus jött el, mert mindenki érezte, hogy ezen az alkalmon jelen kell lennie, részt kell vennie az emlékezésben. Szőke Nikoletta elmondta, hogy amikor telefonon hívta sorba a kollégákat, mindenki egyből igent mondott, és esti fellépés utánra is ígérték, hogy jönnek, játszanak. Az egy éve elhunyt Mohay András dobos az, aki mellett, akiért ilyen egyértelműen kiállt a jazztársadalom, és a legméltóbb módon, zenélve fejezte ki tiszteletét. Muzsikustársak, tanítványok, barátok - valamint a zeneszerető rajongók töltötték meg a klubot, és csak szólt, szólt a jazz... Mivel nekünk fél tizenkettőkor el kellett jönnünk (és addig egy alkalmi Szőke Nikoletta Quartet játszott - Szőke Nikoletta - ének, Balázs József - zongora, Barcza Horváth József - bőgő, Czirják Tamás - dob), így ma megkérdeztük Nikitől, hogy hányig is tartott a jam és kik voltak ott? Nos, mint válaszolta, hajnal 3-ig tartott a Mohay András Emlék-Jam session és a következő muzsikusok jelentek meg a helyszínen: Szakcsi Lakatos Béla és Béci, Szakcsi Robi, Balázs Elemér, Orbán Gyuri, Egri János és Egri János Jr., Babos Gyula, Pecek Lakatos Krisztián, Pecek Lakatos Andris, Molnár Sanyi, Bágyi Balázs, Szalay Gabi, Oláh Zoli, Oláh Peti, Farkas Norbi, Gayer Matyi, Cséky Kálmán, Bura Pál, Simon Máté, Oláh Dezső, Varga Balázs (fiatal gitáros), Jónás Géza. Sokan játszottak is közülük.


Alább láthatják legújabb munkatársunk, a mexikói Mariana Meraz 33 remekbe szabott fotóját. Thank you so much, Mariana!


-mg-9741.jpg


-mg-9705.jpg


-mg-9765.jpg


-mg-9782.jpg


-mg-9787.jpg


-mg-9797.jpg


-mg-9803.jpg


-mg-9805.jpg


-mg-9811.jpg


-mg-9815.jpg


-mg-9818.jpg


-mg-9821.jpg


-mg-9824.jpg


-mg-9829.jpg


-mg-9830.jpg


-mg-9849.jpg


-mg-9850.jpg


-mg-9863.jpg


-mg-9868.jpg


-mg-9877.jpg


-mg-9879.jpg


-mg-9880.jpg


-mg-9896.jpg


-mg-9907.jpg


-mg-9916.jpg


-mg-9924.jpg


-mg-9935.jpg


-mg-9936.jpg


-mg-9938.jpg


-mg-9944.jpg


-mg-9966.jpg


-mg-9977.jpg


-mg-9978.jpg

Vissza a hírekhez