JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Oláh Kálmán, Trio Midnight, Malek Andrea, Roby Lakatos, Mendelssohn Kamarazenekar - Legrand Dallamok, Budapest (2015. augusztus 16.)

Ez is csak egy rövid leírás + képek lesz, ezúttal sem a tengerentúlról, sem a Fertő tavon innenről, hanem Budáról, egész pontosan a Városmajorból.

legrand1.jpg


A Budai Nyári Fesztivál keretében, a Városmajori Szabadtéri Színpadon megrendezett koncert "Legrand Dallamok" címmel került meghirdetésre; a posztereken három zenész képével: balra Roby Lakatos, középen Malek Andrea, jobbra Oláh Kálmán. Amint a koncert elkezdődött, nagyon gyorsan tisztázódott a pontos felállás; a fővezér egyértelműen Oláh Kálmán, aki Michel Legrand klasszikus örökzöld dallamait hangszerelte újra és dolgozta fel a Trio Midnight számára  (amely triót még mindig, immár 25 éve - Oláh Kálmán - zongora, Egri János - bőgő és Balázs Elemér - dob alkotja) - valamint a Mendelssohn Kamarazenekar számára. És a koncertnek lesz két vendégszólistája, Malek Andrea vokál, és Roby Lakatos (ördög)hegedű.

Nyilván a zenészeket nem kell bemutatni a JazzMa.hu olvasóinak. Röviden a koncertről csak annyit, hogy Oláh Kálmán új színekkel és csodálatos hangszerelésekkel ruházta fel Legrand kompozícióit, amelyeket az együttes leheletfinoman, a francia zeneszerzőlegenda iránti maximális tisztelettel, alázattal és csodálattal adott elő. A koncert egy Trio Midnight darabbal, és kis kamarazenekari kísérettel indult. Aztán Malek Andrea pördült a színpadra, és a lemezekről és a világ színpadjairól megismert éneklésének lehetett ismét tanúja a lelkes, nagyszámú közönség. Számomra talán a magyar nyelven előadott darabok hatottak szebben, artikuláltnak és szebben csengőnek. Aztán egy fél-háromnegyed óra múlva Roby Lakatos is színpadra lépett és fantasztikus muzikalitással és virtuozitással kápráztatta el a közönséget; szólóit hatalmas vastapsok követték; külön unikum volt egy egészen egyedi Roby Lakatos/Balázs Elemér ujjal-pengetett-hegedű/dob duó. Bevallom, a líraibb részeknél, néha könnyek jöttek a szemembe Roby hegedűjátékától.

A koncerten, amelyet az egyik rádióadó is leadott (vagy le fog adni?) (Jazzy, you know!), Legrand számos közismert dala elhangzott, mint a "Once Upon a Summertime"; a "Watch What Happens", a "Windmills of Your Mind", a "Papa Can You Hear Me", a "What Are You Doing the Rest of Your Life", a "How Do You Keep the Music Playing", és az "I Will Wait for You".

Elviselhető hőmérséklet, és éppen megfelelő számú szúnyog.  Majdnem teltházas közönség. Tisztességes hangosítás. Két óra finom muzsika, 8 órai pontos kezdéssel: a koncert vége a két ráadással kicsit belecsúszott a 10 óra utáni városmajori csendrendeletbe.


legrand2.jpg


legrand3.jpg


legrand4.jpg


legrand5.jpg


legrand6.jpg


legrand7.jpg


legrand8.jpg


legrand9.jpg


legrand10.jpg


legrand11.jpg


legrand12.jpg


legrand13.jpg


legrand14.jpg


legrand15.jpg


legrand16.jpg

Vissza a hírekhez