JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Bágyi Balázs koncert Debrecenben

Ha szerda, akkor Sikk klub. Lutz Gábornak, a klub üzemeltetőjének és Grégász Miklósnak, a Debreceni Jazzbarátok Köre szervezőjének köszönhetően minden szerdán lehetőség nyílik, hogy élőben lássuk és halljuk a magyar jazzélet jeles együtteseit. Így történt ez a tegnap este is október 7-én. Vendégünk volt a Bágyi Balázs New Quartet valamint a jelenleg Dániában élő cseh szaxofonos Lubos Soukup.

A quartet tagjai: természetesen Bágyi Balázs dobon, Oláh Dezső zongorán, Oláh Péter bőgőn, valamint Ávéd János szaxofonon működött közre. Műsorukon három saját szerzemény szerepelt, valamint Soukup két kompozíciója. A quartet szerzeményei szerepeltek az elmúlt évben megjelent CD-én. Az igazság szerint eddig csak felvételeken hallottam az együttest, első alkalmam volt élőben megismerkedni zenéjükkel. Más együttesekben ismertem a tagokat, tudtam, hogy kiváló zenészek és kitűnő hangszertudással rendelkeznek. Az együttes hangzása azonnal megfogott és értésünkre adták, hogy itt nem egy szokványos örökzöldeket feldolgozó ötlettelen, rutinos koncertről van szó, hanem egy teljesen egyéni hangvétel, csodálatosan megkomponált témák és nagyszerű improvizációk egyvelegét kapjuk. Jelen vannak benne a jazz legfontosabb jegyei a bluestól a modern swingig a jazz talán legszebb időszakára a cool stílusra emlékeztetve. Ez alatt a mollos hangzásokat értem, ami közel áll a jazz igazi hangulatához. A „Lassú landolás” című Bágyi Balázs kompozíció /szerintem az est fénypontja és a műsoruk talán legjobban megfogott világa/ után igazi felüdülés volt Soukup keringője. Hosszasan lehetne elemezni az egyes számokat és értékelni a zenészek teljesítményét akár hangszerenként, de úgy gondolom, hogy ennek az együttesnek nincs gyenge pontja.

Nem túlzás amit leírok, hogy a tagok mindegyike világszínvonalon is megállja a helyét, nemcsak a hazai mezőnyben. Tanulmányozva és rendszeresen hallgatva a külföldi fesztiválokat, bátran el merném küldeni a világ bármelyik fesztiváljára a Bágyi Balázs együttest, ahol sajnos az utóbbi időkben a közönséget megtartó szemlélet miatt igen közepes és minden mondanivaló nélküli együtteseket is felléptetnek. Sajnos, mi itt Debrecenben nem becsültük meg ezt a világszínvonalú koncertet. Kevesen voltunk, pedig a szervezők mindent megtettek, hogy az érdekeltek tudjanak az eseményről. Én mindenesetre hálás vagyok, hogy ott lehettem és részesültem egy csodálatos zenei élményben.


img-2137.jpg


img-2154.jpg


img-2163.jpg


img-2101.jpg


img-2190.jpg


img-2207.jpg


img-2102.jpg

Vissza a hírekhez