JazzMa

Friss Hírek

First of May2024. május 01.
Wednesday Night Drink2024. május 01.
Névnaposok – Fülöp2024. május 01.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

AZ ÉV FIATAL JAZZ-ZENÉSZE 2016

Öt tehetséges fiatalt láthatott szombat este a Budapest Jazz Club közönsége. Közülük a zsűri Oláh Krisztiánt, a közönség Varga Balázst választotta „Az év fiatal jazz-zenésze” címre. A győztesek jutalma kétszeri fellépési lehetőség a Budapest Jazz Club-ban, kétszeri fellépési lehetőség az iF Café-ban, fellépési lehetőség a Magyar Jazz Ünnep 2016-os rendezvényén, részvételi lehetőség a Lamantin Improvizációs Táborban, workshop és koncert a nyertesek iskolájában, és média-megjelenés bemutatkozási lehetőséggel.

j-02.jpg


Idén először hirdette meg tehetségkutató versenyét, ismert zongoristánk, Pintér Zoltán ötletét felkarolva a Magyar Jazz Szövetség „Az év fiatal jazz-zenésze” címért. A kiírás szerint az országban működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézmények nevezhették két-két tanulójukat a megmérettetésre. Közülük a legnagyobb, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszéke négy fiatal tehetséget delegálhatott. Az iskolák jelöltjeinek önéletrajzuk, és egy minimum 20 jazz standard-ből álló koncertképes repertoárt tartalmazó lista mellett, egy 10-15 perces demó anyagot kellett a Youtube-ra feltölteni, link megadásával. A beérkezett jelöléseket a Magyar Jazz Szövetség Vezetőségének tagjaiból alakult háromfős szakmai zsűri, Pintér Zoltán, a program ötletgazdája – zsűri elnök, Elek István és Bágyi Balázs bírálta el, melynek eredményeként hatan jutottak a döntőbe. A Budapest Jazz Club színpadára végül öten léphettek szombat este. Sajnos Bögöthy Ádámot, az LFZE bőgő szakos hallhatóját az influenza ledöntötte lábáról. Kedves Ádám, mielőbbi javulást!

A nagyhírű intézmény jazztanszékét így is ketten képviselhették, Balogh Tamás zeneszerzés- és Oláh Krisztián zongora szakos hallgató. De ketten jutottak az ETŰD Zeneművészeti Szakközépiskolából is a döntőbe, a zongora szakról ifj.Jónás Rezső, és énekszakról Uracs Krisztina, még Varga Balázs a Rottenbiller utcai Tánc- és Zeneművészeti Szakképző Iskola gitáros növendéke. A döntő során a zenei kíséretet a zsűri tagjai, Pintér Zoltán zongorán, Elek István szaxofonon, Bágyi Balázs dobon adták, Oláh Péter bőgőssel kiegészülve.


j-03b.JPG

A konferálást is felvállaló Elek István bemutatta a résztvevőket, ismertette a döntő lebonyolításának menetrendjét.

Minden résztvevő két számot játszhatott.


j-04.jpg


j-05.jpg

Először Varga Balázst szólította a színpadra. 1. „Voyage” , 2. „How Insensitive”


j-06.jpg

ifj.Jónás Rezső következett, 1. „Stella By Starlight”, 2. „Donna Lee”


j-07.jpg

Balogh Tamás 1. „Scrapple from the Apple”, 2. „ESP”


j-09.jpg

Uracs Krisztina 1. „I Hear Rhapsody” 2. „There Will Never Be Another You”


j-10.JPG


j-11.jpg

Oláh Krisztián 1. „If I Were a Bell”, 2. „I’ll Remember April”

A dugig megtelt nézőtéren lelkes közönség fogadta a döntő résztvevőit. Felkészült, tehetséges fiatalokat láthatott a közönség. Bár többen közülük már letették névjegyüket, rendszeresen koncerteznek, ismert résztvevői zenei életünknek, de voltak, akik itt ízlelhették meg először, milyen teltház előtt fellépni. A felzúduló taps, ez a csodálatos élmény biztos erőt ad majd nekik a továbbiakban, még akkor is, ha most nem az ő nevük hangzott el a győztesek kihirdetésekor. Mindegyikőjüket elismerés illeti!


j-01.JPG


j-12.jpg


j-03.jpg

A zsűrizenekar

Vissza a hírekhez