JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Dóri Évával

A Lengyeltótiból elszármazott Évát lassan másfél évtizede ismerem. Kölcsönös szimpátia volt első látásra. Ami azóta is tart… ami a magyar jazzközeget ismerve, nagy szó!

n.jpg


1) Kislány korodban ábrándoztál-e arról "Mi leszek, ha nagy leszek"?

Ha jól emlékszem leginkább királylány szerettem volna lenni, s ezt erősítendő édesanyám gyönyörű menyasszonyi ruhájában flangáltam sokszor a házunk előtt a 7-es főút mentén. S ha csak részben is, de ez teljesült, mert vannak pillanatok az életemben, amikor „királylánynak” érezhetem magam. Egyébként 12 éves koromtól tudatosan készültem alkotóművészeti pályára, melynek a diplomám megszerzésével szinte egy időben hátat is fordítottam.


2) És a jazz hogyan és mikor okozódott be az életedbe?

A boglári művháznál serénykedtem, mint külsős „szervező”, amikor – ha jól emlékszem 1998-ban – bekopogott Kiss Zoltán „Hagyma” az igazgatóhoz, és megkérdezte, hogy mi lenne, ha jazzkoncertek lennének Balatonbogláron. Aztán lettek koncertek, sőt fesztivál is, immár 17-ik éve.


3) Volt valaha hivatalos "jazzállásod"?

Ha arra gondolsz, hogy azért fix havi fizut kapjak, mert ezt csinálom, nos, ilyesmire nem emlékszem…


4) Mikor kerültél össze a Hagymával?

2003-ban alapítottunk egy közös koncertszervező-zenekarszállító vállalkozást.


5) Miket rendeztetek/készítettetek eddig együtt, amire különösen büszke vagy?

A legkedvesebb - talán máig - a Masters of Piano Vukán Gyurival és Szakcsi Lakatos Bélával, de a 10-11 évvel ezelőtti Thália színházbéli koncertekre is szívesen emlékszem vissza: Elsa Vallé Latin Jazz Syndicate, Extra Quintet Bontovics Katival, vagy Szőke Nikoletta Ella Fitzgerald emlékestje. Az szép időszak volt. Nagyon sok élmény maradt meg szerencsére… és rengeteg munka, megszámlálhatatlan koncert van mögöttünk.


6) Hogyan és mikor kerültél Balatonszemesre?

Jelentkeztem a helyi önkormányzat által meghirdetett álláspályázatra, majd 2014. július 15-én álltam munkába Szemesen, mint a Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum igazgatója.


7) Az idei már a hányadik Jazzudvar?

A második évadot kezdjük július 1-jén.


8) Hogyan fogadták/fogadják a Balaton partján nyaralók ezt a péntekenként jelentkező jazz koncertsorozatot?

Azt gondolom, hogy sikerült egy speciális, a déli parton egyedülálló programkínálatot adnunk. Ez a műfaj rétegigényeket elégít ki, nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett „népszerűségről”, hiszen az idegenforgalmi szempontok itt is a popularitást helyezik előtérbe. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a jazz rendszeresen képviseltethesse magát hazánk kiemelt üdülőkörzetében is. Szemesen megfelelő infrastruktúra hiányában egyébként is nehéz lenne bevétel-orientált nagy koncerteket, színházi előadásokat szervezni, ezért kerestem olyan lehetőségeket, melyek a térségben egyediek és jól megférnek a kisközségi hangulattal. Egy időben indítottuk a Jazzudvart és a templomi komolyzenei esteket. Talán itt kell hangsúlyoznom, hogy az NKA támogatása mellett valósulnak meg a koncertek, így tudunk széles spektrumú zenei „programot” biztosítani. Keszthelytől Siófokig, Budapesttől Kaposvárig érkeznek hozzánk vendégek, és természetesen a helyben nyaralók is rendszeres koncertlátogatóink.


9) Mikor kezdődik az idei Jazzudvar és meddig tart?
Július 1-jén kezdünk, és augusztus 19-én zárjuk a nyári koncertsorozatot.


10) Kikre számíthatunk az idén?

Elsőként július 1-jén Babos Gyula Makrokozmosza hallható majd (Babos Gyula - gitár, Winand Gábor - ének, szaxofon, fuvola, Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt, elektronikus hangszerek, Orbán György – bőgő, Czirják Tamás - dob). A következő fellépőnk július 8-án a Hajdu Klára Quartet (Hajdu Klára – ének, Oláh Krisztián – zongora, Soós Márton – bőgő, Hoff Marcell – dob), majd július 15-én a Lantos Zoltán Open Source érkezik a szemesi közönség elé (Lantos Zoltán – hegedű, elektronika, Tálas Áron – billentyűs hangszerek, Fonay Tibor – bőgő, basszusgitár, Csízi László – dob, Andrew J – lemezjátszó, computer). Július 22-én „nemzetközi” szefrád zenei estet tartunk a JAZZRAEL (Bíró Nóra – ének, Jáger Bandi – zongora, Bordás József – dob, Horváth Pluto József – basszusgitár, Csejtei Ákos – szaxofon) és a spanyolországi Tati Cervia & Sepharazz Mishpaha quartet közreműködésével (Tati Cervià - ének, ütőhangszerek, okarina, Luis González – zongora, Toni Pujol - bőgő, ének, César Martínez – dob). A Dresch Quartet július 29-én lép fel Szemesen (Dresch Mihály - szaxofon, fuhun, basszusklarinét, Lukács Miklós – cimbalom, Horváth Balázs – bőgő, Baló István – dob), majd augusztus 5-én az East Gipsy Band (Balázs  József – zongora, Sárközi  Lajos - hegedű, gitár, Oláh Vilmos – cimbalom, Balogh Guszti – ének, Orbán György – bőgő, Balázs Elemér – dob) koncertjét hallhatják. Augusztus 12-én a Syrius Legacy (Vidákovich Izsák - tenorszaxofon, fuvola, Ludányi Tamás - alt- és szopránszaxofon, EWI, Tempfli Erik – billentyűk, Fonay Tibor – basszusgitár, Benkó Ákos - dob, ének)lép gel, majd a nyarat augusztus 19-én az Ávéd-Fassang Quartet zárja (Ávéd János – szaxofon, Fassang László - Hammond orgona, Fender Rhodes, Horváth Balázs – bőgő, Sárvári-Kovács Zsolt – dob).


11) Sok sikert és esőmentes péntek estéket kívánok Tenéked... Ha ne adj Isten leszakad az ég, akkor van esőhelyszín?
Természetesen, a Művelődési Ház nagyterme mindig rendelkezésünkre áll…, illetve az utolsó koncertet a Katolikus templomban tudjuk rossz idő esetén megrendezni. Azonban kétségtelen, hogy a Postamúzeum kertje biztosít páratlan hangulatot a zenés esteknek!
Szeretettel várunk minden jazzrajongót Szemesre!

Vissza a hírekhez