JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Vidéki jazzarcok - Exkluzív interjú Varga Anikóval (Hódmezővásárhely)

Múlt pénteken jártunk a Viharsarokban a Syrius Legacy-val a „Vásárhelyi Jazz Esték” keretében. Az Alföldi Múzeum udvarán a koncert előtt sikerült először személyesen találkoznom Varga Anikóval, aki a helyi kulturális élet egyik prominens személyisége. Mivel nagyon kedvesen fogadott bennünket és többször is hangsúlyozta, hogy ő biza szereti a jazzt, gondoltam, akkor jól kikérdezem.

varga-aniko.jpg


1) Kérem, mutatkozzon be pár mondatban a JazzMa.hu olvasóinak. Például, mikor és hol született? Milyen iskolákat végzett? Mikor lett Ön az összevont hódmezővásárhelyi kulturális intézmények igazgatója?

Varga Anikó vagyok. 1982. január 23-án születtem Hódmezővásárhelyen tőzsgyökeres vásárhelyi családba. A sport, a nyelvek és legfőképp a művészetek iránti érdeklődésem már korán megjelent életemben, hiszen rendszeresen vettem részt rajz,- nyelvi versenyeken, és versenyszerűen úsztam 8 évig. Az általános iskola befejeztével a helyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban érettségiztem magyar-történelem-angol szakon. Főiskolai tanulmányaimat az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskola angol nyelvtanári szakán kezdtem, azonban 1 év alatt rádöbbentem, hogy nem ez a megfelelő hivatás számomra, így 2002-től a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Kapcsolatok szakon folytattam tovább tanulmányaimat. A főiskolán rendkívül sokat tanultam oktatóimtól, tanáraimtól, melyet akkor még ugyan nem gondoltam, de a későbbiekben rendkívül jól kamatoztattam.

A diploma megszerzése után 2007 januárjától a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat Kabinet Irodáján kezdtem el dolgozni, mint kulturális referens. A munkámat mintha csak rám szabták volna, imádtam a rengeteg rendezvény szervezését, a művészekkel való kapcsolattartást, és a testvérvárosokkal való együttműködést, továbbá a munkámban rejlő kihívásokat.

2008-ban a Városfejlesztési Irodára kerültem, ahol pályázatokkal kezdtem el foglalkozni, és ettől az évtől kettő nemzetközi pályázat projekt menedzsere is lettem. A pályázatok kapcsán nagyon sokat utaztam külföldre, tartottam előadásokat és prezentációkat, és széles kapcsolatrendszerre tettem szert Romániától Portugálián át Finnországig.

Mindezen idő alatt 2011-ben egy, a Pécsi Tudományegyetem által indított felnőttképzésben is részt vettem, ahol Közigazgatási kommunikációs szakember szakmai szakképesítést szereztem.

2012-től 2014-ig életem egyik legszebb szakasza következett, megszületett kisfiam, így egy rövid időre "kivontam" magam a rendezvények világából. 2014-ben már nem a pályázatok világa, hanem újra a kultúra és a rendezvények világa várt, hiszen újra a vásárhelyi önkormányzat kabinet irodájára kerültem, míg 2014 júliusától párhuzamosan a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ megbízott intézményvezetője lettem. 2015 szeptemberéig párhuzamosan láttam el a két posztot, míg hivatalosan is kineveztek a művelődési központ élére. Sokan megkérdezték tőlem és kérdezik a mai napig, hogy hogyan bírom ezt a feszített tempót a gyermekem és a háziasszonyság mellett, melyre én rendszerint Confucius idézetével szoktam válaszolni: "Válassz olyan foglalkozást, amit szeretsz, és soha többé nem kell dolgoznod". Én azok közé a szerencsés emberek közé tartozom, akiknek a munkájuk a hobbijuk, számomra ezt a munkát és feladatot rendelték.


2) Mióta van kapcsolata a jazz-zel? Hogy jött/kinek az ötlete volt a Vásárhelyi Jazz Esték?

A zene már gyermekkorom óta meghatározza az életemet, noha nem tanultam egyetlen hangszeren sem játszani, hiszen a zene mindig is segített nekem kikapcsolódni a hétköznapokból. Zenei ízlésemet tekintve mondhatom azt, hogy "részben" mindenevő vagyok, hiszen szeretek különleges, egyedi zenéket is meghallgatni. A jazz zenét konkrétan nem tudom mióta szeretem, 8 éve biztosan, de egyre többször hallgatok, és mivel ez nem a populárisabb műfajok közé tartozik,  ez indította el bennem azt az ötletet, hogy Vásárhelyi Jazz/esték címmel nyári koncertsorozatot indítsunk útjára, és nem is egy megszokott helyszínen, hanem a vásárhelyi Alföldi Galéria udvarában, mely elsődlegesen nem ilyen oldaláról ismert a nagyérdemű előtt.


3) Mivel július 8-án én is lent voltam, az udvaron láttam, hogy teljes női uralom van... Előtte is dolgozott már együtt Kiss Tímea szervezővel?

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban a nemek arányát tekintve teljes mértékben női uralom van, hiszen a programok szervezését csakis nők látják el :)

Kiss Tímea kolléganőmmel az önkormányzatos éveim alatt nem dolgoztunk együtt, vele a munkát 2014 júliusától kezdtem el. Jó vele együtt dolgozni, hiszen sok remek ötlete van, és munkáját is szívből végzi, teljes odaadással.


4) Miért pont ezt a három együttest hívták meg az idén?

A Vásárhelyi Jazz/esték idei repertoárját illetően azért eme három fellépőre, együttesre esett a választás, mert szerettük volna, hogyha minden korosztály képviseltette volna magát a koncertsorozat keretében, ezzel minél szélesebb réteg ízlését kiszolgálva, hiszen míg a Mrs. Columbo a fiatalabb, 20-35 éves korosztályt, addig a Syrius Legacy zenekar például a 40 év felettieket.


5) Meséljen valamit a Mrs. Columbo koncertről? Hogyan fogadták a nézők a régi pop-rock világslágerek feldolgozásait? És Önnek hogy tetszett a produkció?

A május 21-i koncert nagyon jó hangulatban zajlott, és a nézők is rendkívül élvezték a koncertet. A zenekar énekesnője - Galambos Dorina- magát nem meghazudtolva, és nagyon kedvesen, bájosan kommunikált a közönséggel, és mesélt az előadott dalokról, ezzel egy baráti, és közvetlen hangulatot kialakítva a Galéria udvarában. A három fiatal és tehetséges jazzista könnyeden játszotta az ismert, régi pop-rock slágereket új köntösben, jazzben megszólaltatva.


mrs-columbo.jpg


6) 2 héttel később pénteken este a Fourtissimo Jazz Orchestra volt az Önök vendége. Nekik is elég eklektikus repertoárjuk van... Hányszor tapsolták őket vissza? A Kuna Marcival és Valival nagyon jó kapcsolatban vagyok. Örülök a sikerüknek!

A Jazz/esték soron következő állomás a Fourtissimo Jazz Orchestra koncertje volt június közepén. A zenekarral már korábban is dolgoztunk együtt, hiszen egy felejthetetlen koncertet adtak advent első hétvégéjén, habár akkor csak négyes felállásban, azonban jelen koncertjükkel még jobban belopták magukat a közönség szívébe. Vali különleges és egyedi hangja a rézfúvósokkal kiegészülve elvarázsolta a helyi közönséget, akik kétszer is visszatapsolták őket.


7) És július 8-án eljött a Vásárhelyi Jazz Esték idei záróakkordja a Syrius Legacy-val. Milyen benyomást tettek Önre a fiúk? Meg voltak elégedve velük? A közönségnek nagyon tetszett, háromszor tapsolták őket vissza..

Fantasztikus koncertben lehetett részünk, melyet ezúton szeretnék megköszönni a zenekar tagjainak, és legfőképpen Maloschik Róbertnek. Igazi csemegének számított ez a mai zenei palettán szereplő zenekarok között. A koncertre látogatók mindegyike megköszönte ezt a nagyszerű élményt, hiszen az idősebb korosztályt visszaröpítette egy kicsit a múltba, míg a fiatalok pedig betekintést nyerhettek a 45 évvel ezelőtti legendának számító Syrius zenekar világába, és életérzésébe.


syrius-legacy.jpg


8) Az idei tapasztalatokat összegezve, hogy látja, lesznek jövőre is jazzestek Hódmezővásárhelyen?

Mindenféleképpen, hiszen úgy gondolom igényes, élő zenére szükség van a mai világban, és az igazat megvallva én is nagyon szeretem a jazz zenét. A koncerteket követően sok pozitív visszajelzést kaptam, mely még jobban megerősített abban, hogy a jazz zenét sokan szeretik, és igenis van rá érdeklődés. Fontosnak tartom, hogy ezt a műfajt minél többen megismerjék, és hallgassák, így megígérhetem, hogy jövőre ismételten meg fogja nyitni „kapuit” a Vásárhelyi Jazz/esték koncertsorozat.

Vissza a hírekhez