JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

-11. nap Rafael Márió Jazz Project

A visszaszámlálás folytatódik! Már csak 11-et kell aludni és beköszönt a 45. Debreceni Jazz Napok. Igaz, ezúttal már második alkalommal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut az esemény a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadon. És ha Veszprémben az a szlogen, hogy aszongya: „10 nap, 30 borász, 30 koncert – 10 ezer néző”, akkor Debrecenben lehetne ez: „4 nap, 72 borász, 39 koncert, 175 magyar jazzmuzsikus – 25 ezer néző”!

A zenekart tavaly alakította az 1 éves kanadai tartózkodás után Budapestre visszatérő Rafael Márió. Varga Gergely szaxofonossal már korábban is játszott. A ritmusszekciót a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekari óráján ismerte meg. Úgy alakult, hogy Máriót a combo gyakorlaton egy zenekarba osztották be Bartók Vincével és Hidász Tamással. „Egy alkalommal elvittem egyik saját darabomat a zenekari órára, és akkor éreztem, hogy úgy szólalt meg a dalom, ahogy én elképzeltem a fejemben, bármilyen instrukció nélkül, amit mondtam volna a fiúknak. Ekkor hamar rájöttem, hogy egy zenei hullámhosszon vagyunk és egy a zenei világunk, elképzelésünk. Gondoltam, ha csatlakozik hozzánk Varga Gergely, akkor lesz a hangzás az igazi, amit megálmodtam. Hozzá teszem, hogy mindannyian jó barátok vagyunk. Számunkra fontos, hogy olyan emberekkel dolgozzunk együtt, akiket ismerünk a zenei életen kívül is. Sokszor csak elmegyünk beszélgetni, iszogatni. Sok dologban más a nézetünk, de amikor zenéről van szó, akkor valahogy mindig egymásra találunk.”

A zenekarunk csak saját szerzeményeket játszik. Azt vallják, hogy csak a saját művek előadásában tudják átadni a közönségnek azt, ami bennük fogalmazódik meg. Első közös díjuk a GetCloser volt a zenekar számára, ami igen nagy megtiszteltetés volt, hogy maga Billy Cobham adta át az oklevelet, aki a zsűri tagja is volt a versenynek.

Külön-külön már korábban is nyertek díjakat. Rafael Márió például 2014-ben nemzetközi jazz zongoraverseny első helyezettje lett Litvániában, szintén abban az évben bejutott a döntőbe az angliai Nottingham-ben.


A zenekar tagjai: Varga Gergely – tenorszaxofon, Rafael Márió – zongora, Bartók Vince – basszusgitár, Hidász Tamás – dob


boresjazz11-.jpg

Vissza a hírekhez