JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Nesztor Iván 70 – Exkluzív interjú

Ivánt kb. 30 éve ismerem. Talán egy jazzkonzis tanszaki vizsgán találkoztunk először.

img-6260.jpg


1) Mikor és hol születtél?

1946. október 28.,  hétfő - 12 óra.  Szombathely.


2) Jártál zeneiskolába?

Autodidaktaként kezdtem gitáron és dobon. Később elvégeztem a Bartók Béla Konzervatórium főiskolai jellegű jazztanszakát, azután a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát végeztem el.

Nagyra becsült tanárom a zseniális Kovács Gyula volt, akinek dobiskoláját posthumus kiadattam. Technikai segítőim, Kovács Tibor és Kármán Sándor voltak.


3) Hogyan lett belőled jazz zenész? Kikkel játszottál az 1960-as, 70-es években?

Hosszú évek alatt váltam jazz zenészé. Végig jártam a pop zene összes lépcsőjét Győrben az Anonymus együttes tagjaként. Majdnem mindent hallás után játszottunk. Shadows, Animals, Rolling Stones, stb. Akkori kollégáimtól sokat tanultam. Példaként Gáspár Pétert említeném. Néhány évig vendéglátóztam is a győri éjszakában. Sok tehetséges muzsikust ismertem meg: Szalay Tibor zongoristát (Pufi), Nehre Béla dobost, Dusa László multihangszeres zenészt (Poci), Másik János zongoristát, Galló Gyula basszusgitárost említeném többek között.

Dolgoztam színházi zenészként a Mikroszkóp Színpadon, ahol a szünetekben és saját klubunkban jazzt játszottunk. Antal János és Trencsényi Róbert jazz zongoristát, Balázs Gábor, Margit József és Kunos Ferenc basszistákat említeném. Antal János zenekarával rádió felvételt is készítettünk két alkalommal. Ezeken a felvételeken az akkor még kezdő Dresch Mihály és Gritz Péter (ütő) is közreműködtek.

Jazztanszakos éveim alatt  Regős István együttesében is játszottam, ahol Németh Alajos (később Bikini) basszusozott (ha jól emlékszem én doboltam).

A 80-as években elkezdtem komponálni, és elsősorban saját formációkban működtem. Ez a zene akkor már túllépve a jazz keretein, kortárszenei és freezenei elemekkel keveredett. Társaim voltak Németh Ferenc (Ausztriában élő vak szaxofonos), Trencsényi Róbert, Gyárfás István, Mohai Tamás gitár, Neszmélyi Imre, Csuhaj Barna Tibor basszisták, Gyenge Lajos, Geröly Tamás dobosok.


4) Mely zeneiskolákban tanítottál/tanítasz?

Már az óvodában is tanítottam a lányokat a csendes pihenő alatt. (Ezt nem részletezném!) Komolyra fordítva a szót, 1974-ben kezdtem tanítani a Postás Erkel Ferenc Zeneiskolában, Gonda János és Kovács Gyula javaslatára. Az akkor alakult első alsófokú jazztanszakon.

1983-ban adta ki a Zeneműkiadó négykötetes Ritmusjáték és Jazzdobolás című akkor úttörőnek számító dobiskolámat. 1983-tól a Jazztanszakon is tanítottam párhuzamosan az alsófokú dobiskolákkal. 1989-ben az Újpesti Erkel Gyula Zeneiskolába kerültem.

Magánúton is tanítok. Mintegy nyolc éve az Etűd Zeneiskolának is tanára vagyok. Még saját magamat is tanítom a mai napig kellő szigorúsággal. A múltkor is lógtam egy hetet. Azóta magázódunk.


5) Szoktál táborokban is tanítani?

Először 1983-ban tartottam más kollégákkal együtt nyári zenei  kurzust a "Postásban". 1985-87 között Szombathelyen sikerült egyhetes jazz táborokat létrehozni, amelyeket az akkor már jelentős magyar avantgarde képviselőinek támogatására is szántam. Az abban időben működő tatabányai táborok ezt a vonalat nem preferálták. Az akkori magyar " Freejazz " kialakítói élükön Szabados Györggyel, Dresch Mihállyal, Benkő Róberttal, Baló Istvánnal, Grencsó Istvánnal  támogatták a tábor munkáját. A tábor tanárai között voltak Regős István, Gyárfás István, Horányi Sándor, Geröly Tamás, Csepregi Gyula és sokan mások.

2002-től Márkus Tibor és Tímár Péter doktor szervezésében a mai napig működik szerintem Európa egyik legnívósabb jazz tábora ugyancsak Szombathelyen. Ennek munkájában én is részt vehetek olyan művészek mellett, mint Winand Gábor, Lakatos Ágnes, Gyárfás István, Csuhaj Barna Tibor, Jeszenszky György, Elek István, Tóth Viktor, Mohai Tamás, Spányi Emil, Friedrich Károly.


6) Mikor és kikkel készítettél lemezt/lemezeket?

1998 ?          " Virágom, virágom" (Szakcsi Lakatos Béla)

1998             "Karácsonyi Népénekek " (kazetta)  Écsi Gyöngyi.

2010-11        Regős-Nesztor duó  (kiadatlan)

2012           " Együttműködés" (Gyárfás, Grencsó, Nesztor, Jeszenszky, Regős) (magánkiadás)


7) Vannak önálló CD-id is?

Saját CD:   2003 "Panoráma"  (Geröly-Nesztor) (magánkiadás)

2006  "Ősz"  (Mohai, Glaser, Geröly, Cseke Zsuzsa, Nesztor) (magánkiadás).


8) A közeljövőben lesz valami nagyszabású koncerted? Kikkel ünnepled a 70. születésnapod?

Kisszabású koncerteket tervezek tavaszra. Időpont később.

Az István út 17-19. szám alatt található ÚKK-Ifjúsági Ház színháztermében most pénteken 19 órakor kezdődő jubileumi koncerten sokan mások mellett részt vesznek Lakatos Ágnes, Márkus Tibor, Cselik Gábor, Gereben Zita, Csuhaj Barna Tibor, Geröly Tamás, Berdisz Tamás, Gyenge Lajos, Jeszenszky György, Grencsó István, Mohai Tamás, Oláh Szabolcs, Kinczel Dániel, Zsemlye Sándor, Hegyessy Géza, Lehőcz Alexandra.

A műsor első részében saját zeneszerű szerzeményeimet fogom játszani több formációban. Még igazi gyimesi népzene is lesz.

A műsor második részében volt tanítványaim, jelenlegi és jövőbeli barátaim formációi is föllépnek. A teljesség igénye nélkül: Sigrai László, Kis Tamás, Pávai Apor, Baranyi Bence, Mihalik Ábel, Hortobágyi László...

Az ellenségeimet is nagy szeretettel várom. Erdélyi házi pálinka.


9) Boldog születésnapot!

Köszönöm!

Ugyan nem kérdezted, de azért megemlíteném, hogy immáron 26 éve történő népzenei munkásságomat. Folyamatos gyűjtésben vagyok. Két kottakiadványt is megjelentettem "Gyimesi furulya muzsika" és "Harmatos a borostyánfa levele" címmel.

Az Editio Musica gondozásában 2009-ben megjelent "Túl a vízen" címmel népi furulya átiratok klasszikus fúvós hangszerekre egy kottakiadvány CD melléklettel.

Jelenleg egy nagyszabású személyi monográfián dolgozom Czopán György bálbányosváraljai furulyás - énekes paraszt ember munkásságáról.

Vissza a hírekhez