JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Ismét GoetheJazz a Víztoronyban

Tegnap este ismét a debreceni víztorony koncerttermében voltunk Grégász Miklóssal. A Debreceni Német Kulturális Fórum rendezvénye volt a cívisvárosban 2014 óta ismert GoetheJazz programsorozat része, a budapesti Goethe Intézet és a BMC együttműködésében valósult meg. Julia Kadel triója ebben az évben kiadott „Über und Unter” című lemezüket mutatta be.

julia-kadel-trio-viztoirony-01.jpg


Az együttes közreműködői: Julia Kadel - zongora (nagyon fiatal -30 éves!- széplány, megnyerő mosollyal konferált), Karl-Erik Engelmann – bőgő, Steffen Roth – dob.

A fent említett lemezüket a híres amerikai Blue Note kiadó adta ki, ez is jelzi, hogy igényes kidolgozott darabokat hallgattunk meg. Julia elmondása szerint „Trióként megvannak a preferenciáink, melyekhez ragaszkodunk: egyrészt, hogy az én szerzeményeimet játsszuk, másrészt, hogy ezekben szabadon improvizálunk, illetve, hogy közben igyekszünk olyan játékmódot kialakítani, amely valahol a kettő között helyezkedik el.”

Kadel  és társai számára a kompozíciók képek és élmények alkotta hangokból fejlődnek ki. Elmondása szerint a darabjaik többsége nagyon határozott történeteken és eseményeken alapulnak. Igyekezett minden darab előtt elmondani zenéjük lényegét, és előadásukban kitűnő zenei és fizikai kölcsönhatásokat figyelhettünk meg. Julia zongoratechnikája kifogástalan billentésben -és az elektromos zongora minden hátrányát leküzdve- csodálatos érzéseket tudott kihozni, melyhez a bőgő és dob azonos színvonalú kísérete társult. Szabadon szárnyaló improvizációk között igen hatásos és kidolgozott együttes játékot figyelhettünk meg. Koncertjük ismét azt bizonyította számomra, hogy az évek során hasonló gondolkodású és tudású partnerek együttes játéka színvonalasabb koncertet tud adni, mint az alkalomszerűen összeállt, de bármilyen kitűnő zenészekből álló együttes. Tág teret és lehetőséget biztosított a bőgősnek és a dobosnak is, remek kíséret mellett kitűnő szólóikat is méltán tapsolta meg a lelkes közönség. Azt gondolom, hogy erről a fiatal és egyéni gondolkodású zongoristáról még fogunk hallani. Végezetül érdemes az előadott műsorukat felsorolni.

1.       Im Vertraunen

2.       Fragen

3.       Herbstudie

4.       Zweifünfzig

5.       Ugendwo Dazwischen

6.       Tropfen

7.       Im Anflug

8.       Held

9.       In France

10.   Unter der Erde

Fazekas Csaba (Hajdúszoboszló)-Grégász Miklós (Debrecen)


julia-kadel-trio-viztoirony-02.jpg


julia-kadel-trio-viztoirony-03.jpg


julia-kadel-trio-viztoirony-04.jpg


julia-kadel-trio-viztoirony-06.jpg


julia-kadel-trio-viztoirony-07.jpg


julia-kadel-trio-viztoirony-08.jpg


julia-kadel-trio-viztoirony-10.jpg

Vissza a hírekhez