JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Raboczki Balázzsal, Az év fiatal jazz-zenésze 2017 Közönség-díjasával

Balázst pár éve láttam először egy Bartók konzis tanszaki vizsgán a BJC-ben.

raboczki-balazs-2017.jpg


1) Először is hadd gratuláljak szombati győzelméhez!

Köszönöm szépen!


2) Áruljon el egy-két bizalmas adatot: mikor (év, hónap, nap) és hol született?

1989. augusztus 6-án születtem Budapesten.


3) Volt a családban valami előzménye a zenélésnek?

A családban nem nagyon volt zenész, viszont mindenki az átlagosnál jobban vonzódott az igényes zenéhez. Édesapám zongorát tanult és nagy rajongója volt mind a klasszikus, mind a jazz zenének. Már kiskoromban sok oldalról értek ilyen zenei hatások.


4) Milyen zeneiskolákba járt? Kik voltak a tanárai?

Rendes általános iskolába és gimnáziumba jártam, nem jártam zeneiskolába. 10 éves koromban elhatároztam, hogy szaxofonozni szeretnék, így hamar szereztünk is egy altszaxofont néhai Holéczy Ákos jóvoltából. Rátonyi Róbert ajánlására megismertem Kollmann Gábort és hozzá kezdtem el járni, magánórákat venni. Tőle tanultam meg az alapokat, a szaxofon használatát, a jazzt és a jazz zene szeretetét. Kiváló tanításban volt részem általa. Miután többet foglalkoztam a zenével, az élő zenéléssel, megismerkedtem Ávéd Jánossal. Itt egy teljesen más aspektusát ismertem meg az improvizációnak és a komplex gondolkodásnak. Kettőjük tanításának elegye az, ami nagyot lendített a szakma felé. Az Ő biztatására jelentkeztem a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola OKJ-s jazz képzésére, ahol természetesen Gábornál folytattam a tanulást. Miután elvégeztem, egyből jelentkeztem a Lisztre, ahova fel is vettek. Jelenleg két kiváló tanárom van: Borbély Mihály és Elek István.


5) Mikor érezte először, hogy érdekli a jazz? Ki volt a vétkes? I mean, valaki mutatott magának Charlie Parker lemezeket?

Édesapám és édesanyám is a szokásosnál jobban fogékony a jó zenére. Édesapámtól nagyon színes zenei világot kaptam, melyben első emlékeim szerint már szerepelt Sonny Rollins neve. És más egyéb archaikus blues zenék. Meg is fogalmazódott bennem már akkor, hogy milyen jó a jazz zene, csak boldogan, önfeledten játsszák, amit éreznek.


6) Miért pont épp az altszaxofon mellett kötött ki?

A már említett Holéczy Ákostól kapott altszaxofonom nagyon a szívemhez nőtt, emellett ez az a hangmagasság és terjedelem, amivel a leginkább azonosulni tudok, mikor dallamokra gondolok. Véleményem szerint az altszaxofon (sok más hangszerrel egyetemben) az egyik legkényesebb hangszer a maga nemében. Nincs annál jobb érzés, mint amikor az ember úgy érzi, uralni tudja és a belső gondolatai megjelennek a hangszerén keresztűl.


7) Indult már máskor is jazzversenyeken? És ott milyen helyezéseket ért el?

Még nem volt szerencsém indulni komolyabb versenyen, de a jövőben szeretném minél többször kipróbálni magam.


8) Mikor alakította első önálló zenekarát? Mi a formáció neve, és kik a tagjai?

Több formációm is volt, mikor ismerkedtem a jazz zenével, de az első komolyabb formációm kicsit több mint 1 éve alakult a tanszakon, ahol Kiss Tomival (dob), Mihalovics Dáviddal (basszusgitár) és Wolford Benivel (zongora) dolgozunk együtt Raboczki Quartet néven. Komoly szándékaink vannak a jövőben, éppen ezért feszített tempóban gyakorlunk és próbálunk együtt fejlődni.


9) Jelenleg kik a példaképei?

Azt kell, hogy mondjam mindenki, akitől úgy érzem, több lehetek mind zeneileg mind emberileg. Természetesen rám is komoly hatással volt Parker, vagy Coltrane játéka mind a mai napig, de ugyanúgy Kenny Garrett, Michael Brecker, vagy a trombitások közül Roy Hargrove is meghatározó számomra. Ha mindenképpen választani kéne egyet, akkor jelenleg Will Vinson amerikai altszaxofonos neve merűl föl. Jelenleg ez a zenei irány és technika az, ami a legjobban inspirál.


10) Mivel jár ez a mostani győzelem?

Remélem, minél több fellépéssel, de ugyanakkor ennek hatására még elmélyültebb készüléssel a nagybetűs zenész életre. És nem utolsósorban szeretném, ha eljutna minél több emberhez az a zenei világ és érzés, amit szeretnék átadni, a közös zenélés és inspriáció örömét.


11) És arról még nem is hallott, hogy 2017. augusztus 6-án a Magyar Jazz Szövetség zenekarával (JazzFed Group) kell felépnie a Debreceni Jazz Napokon?

Nem, nem hallottam, de akkor ez dupla öröm, mivel pont aznap van a születésnapom, így ez egy kiváló ajándék is egyben. Izgatottan várom.


12) Hol és mikor fog fellépni legközelebb?

Jelenleg több kisebb fellépés is várható februárban és márciusban a MüPa hangulatkoncerten Csillag Julcsival kiegészülve, valamint Baris Gáborral tervezünk egy 3 altós fellépést a közeljövőben.

Vissza a hírekhez