JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Tim Ries-Oláh Kálmán-Szakcsi Lakatos Béla az iFben

Mottó: fagyos januárban amatőr tudósít az iFből.

Ez az amatőr én lennék. Valamennyire ad a véleményemre a Jazzma, pl, megkérdezett az év koncertjével kapcsolatban (is). Melyik lenne az? - kérdezte a Maloschik Robi (nem csak engem és nem csak erről, közönségszavazás). Ötletem nem nagyon volt, de gondoltam szervezünk valamit, ami akár az is lehetne. (Mondjuk havonta több potenciális év koncertje szokott lenni az iFben, de év koncertjévé válni több paraméteres ügy. Például nem elég, hogy a világ legjobb zeneszerzőjének a legjobb hegedű darabját a világ legjobb hegedűse eljátssza a világ legdrágább hegedűjén, ha ingyen van, cimke nélkül, elsikkad az egész és legfeljebb egy sikeres mém lesz belőle- utólag az interneten).

Persze a trió ötlete nem az enyém volt, hanem Oláh Kálmáné, szerintem az ő fejében a zene is megszólalt azonnal, nekem csak a névsort mondta: Tim Ries, Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán. Mindjárt a Szakcsi Lakatos Béla-Vukán György  és az  Oscar Peterson-Count Basie kétzongorás koncertek ugrottak be. Előbbit élőben (?) láttam TV-n. A TV-n bizony, akkor még csak egy volt. És ehhez a két zongoristához még a Tim fog fújni, ez csak a mesében van, gondoltam. Neumann Balázs szerint erről a koncertről utcát fognak elnevezni, több városban, több országban.

Nekem az maradt, hogy Tim-mel lebeszéljem az ügyet, mit ne mondjak: nagyon könnyű volt rávenni. “Számomra ők ketten a világ két legjobb zongoristája. Velük játszani: amazing! “

A két Bösendorfer ötletét el kellett vetni, Kálmán a mostani Yamaha és a régi iF-es Petrof pianínó mellett döntött. Oszkár úr összehangolta őket. Nekem még annyi szerepem jutott, hogy kikeressek egy gyönyörű fényképet, amelyiken egymás mellett látszik az éjszakai égbolt három legfényesebb objektuma a háttér a galaxisunk és a csodálatos akusztikájú Atacama sivatag (a három óriás távcsőből álló VLT műszerekkel). A képet felhasználva Pintér Jóska állított össze méltó plakátot.


screen-shot-2017-01-11-at-54036-pm.jpg


Hogy milyen volt a koncert? Nem tudom leírni, a három muzsikus nagy kedvvel improvizált, hallgatni gyönyörű volt. A már idézett Neumann Balázs megmondta, ők olyan univerzumban játszanak, amit mi csak messziről tudunk csodálni. De én hiszek Kálmánnak, valami ilyesmit mondott: "A Müpában, vagy a Carnagie Hall-ban többen lettek volna. Két jó, nagyzongora szebben is szólt volna. De itt talán jobban éreztük magunkat”. Mi is, akik ott lehettünk.


001.jpg


002.jpg


003.jpg


004.jpg


008.jpg


010.jpg


011.jpg


012.jpg


013.jpg


014.jpg


015.jpg


019.jpg


020.jpg


A továbbiakban nézzenek képeket, és az iF Cafe fb-oldalán, van amatőr live videó két számról.

https://www.facebook.com/iF-cafe-119649694670/videos/

Vissza a hírekhez