JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Guitar magic a Sikkben

Ismét zajos volt a Sikk Klub Debrecenben. November 9-én csütörtök este 8 órakor Jazz Gitárvarázs címre szólt a meghívó. Két régi nagyhírű hazai gitáros (Babos Gyula és Szalay Gábor) hiányolta a bőgőt, és elhívták az egyik legjobb hazai basszistát, Hárs Viktort. Mindegyikük gyakran járt már Debrecenben, de a Sikk Klubban először voltak.

Babos Gyulával közel ötven évvel ezelőtt találkoztunk különböző jazz fesztiválokon és a Magyar Rádió által szervezett versenyeken. Részemről kellemes meglepetés volt, hogy a teltházas koncertre nagyszámú fiatal jött el. A rendezők féltek, hogy a válogatott focimérkőzés esetleg megtépázza sorainkat, de később kiderült, hogy a jazzrajongók tudták előre az eredményt. (Luxemburg-Magyarország 2:1!)

Egy biztos, mi jól éreztük magunkat. Műsoruk annyiban volt meglepetés, hogy az ötvenes, hatvanas évek legismertebb jazz világslágereit játszották, és a fiatalok, akik mostanában nemigen hallották ezeket számokat (ráadásul a két gitár majdnem akusztikusan, igazi jazz hangszínen szólaltak meg, nélkülözve a divatos effekteket, torzítókat, stb…) kitörő lelkesedéssel fogadták.

Számaikat jellegzetes felépítésben játszották, téma után felváltva rövidebb, hosszabb improvizációkat szólaltattak meg. Babos Gyula elmondása szerint nem kísérleteznek, szeretnék, ha a koncerteken a jazz örökzöldek jó előadással megtartanák közönségüket és a jazz irodalom legjobb zeneszerzőit jobban megismertetnék.

Nem marad más, mint az elhangzott műsort leírni:

1. Victor Young: Beautiful Love

2. Johnny Green: Body and Soul

3. Jeromo Kern: All the Things You Are

4. Charlie Haden: Our Spanish Love Song

5. Clifford Brown: Sandu

6. John Klemmer: Just Friends

7. JimmyVan Heusen: It Could Happen to You

8. Frank Churcill: Someday My Prince Will Come

9. Luiz Bonfá: Orfeo Negro

10. Szalay Gábor: My Theme

11. Ráadásszám: Sonny Rollins: Doxy


Remekül szórakoztunk. Decemberben ismét találkozunk.

Fazekas Csaba-Hajdúszoboszló


Köszönjük a képeket Lucas Carter-nek!


babos-szalay-hars-1.jpg


babos-szalay-hars-2.jpg


babos-szalay-hars-3.jpg


babos-szalay-hars-4.jpg


babos-szalay-hars-5.jpg


babos-szalay-hars-6.jpg


Vissza a hírekhez