JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Van mááásik

A Budapest Jazz Orchestra egy születésnap apropóján rendezett koncertet a Budapest Jazz Clubban 2017. november 16-án este. Az ünnepelt 60 éves lett, és egy igazán izgalmas hangverseny született közreműködésével. Boldog születésnapot, Fekete István!

Az első félidő két standarddel kezdődött (On the Sunny Side of the Street, valamint Embraceable You), és máris kiderült, hogy nem csak trombitaszólókat fogunk hallani az ünnepelttől, hanem éneklést is. A két rövid szám egyúttal megmutatta azt is, hogy kiváló hangulatú koncertnek nézünk elébe. A következő „szvitben” volt egy másik Fekete: a zeneszerző. Miután megvitatták Kollmann Gáborral, a BJO vezetőjével a sorrendet, elnézhettünk mind a négy égtáj felé – a számok címei ugyanis tartalmazták ezeket az irányokat. A dalok szövegeit Szőke Szandra írta, akit énekesként is üdvözölhettünk a színpadon. A zenekar ritmusszekciója is kiegészült, Szendi Gábor játszott különféle ütőhangszereken, nem is akármilyen módon. A kompozíciók négy hangulatot, négy különböző karaktert rajzoltak meg, igen változatosan: a világzenés árnyalattól a free jazzes szakaszokig számos stílus villant fel, szép hangzásokkal, érdekes szólókkal. Az első műsorrész a „The Way You Look Tonight” című örökzölddel zárult, és nagyon vártuk a folytatást, mert sok meglepetést ígértek az előadók.

Van máááásik! – a Halper Hendrix Experiment játékával a rock stílusa érkezett meg a második rész első perceiben. A két szám egyikében énekest is hallhattunk, és akkor még nem sejthettük, hogy van mááásik!... Azaz van másik Fekete – van másik olyan Fekete, aki vérrokona az ünnepeltnek és hasonlóan részesült a zenei tehetség adományában. A folytatásban őket hallhattuk, családi zenekarként. Fekete Gábor a doboknál foglalt helyet, míg a négy fiúból kettő, Mátyás és az ifjabb István gitározott. A születésnapos István ezúttal basszusgitárt fogott a kezébe, és ez is jól állt neki… Mátyás énekelt is, és rátermettségét bizonyítja az is, hogy a második számban a szinte teljes BJO-t sikerült erőlködés nélkül uralnia. A koncert három újabb standarddel (no meg egy ráadás negyedikkel) zárult, ezek közül különösen érdekes volt az „All the Things You Are” feldolgozása: ritmikája-metrikája, szépen felrakott akkordjai új számot csináltak az egyébként milliószor hallott dalból. A közönség szűnni nem akaró vastapssal jelezte, hogy még sokáig hallgatná a produkciót.

Fekete István színes egyéniség, kreativitása, ahol utat tör magának, érték születik. A BJO a tőle megszokott magas színvonalon vett részt az est történéseiben, szép hangzásával, izgalmas arrange-jaival és hangszereseinek egyéni szólóival is. A műsor igazán változatos volt, sikerült mindent belerakni a zsúfoltság, vagy az önismétlés érzése nélkül. Nincs is más hátra, mint van máááásikot kiálltani: Legyen még egyszer 60 év, sikeres, boldog folytatást kívánunk!


001.JPG


002.JPG


003.JPG


005.JPG


006.JPG


007.JPG


008.JPG


009.jpg


010.JPG


Vissza a hírekhez