Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

KÖNYVBEMUTATÓ – Somogyvári Péter fotóriportja

Tegnap délután 4 órától a Duna Palota Széchenyi termében tartott könyvbemutatót Retkes Attila, a Gramofon Könyvek kiadói főnöke. A három könyvből az egyik Deseő Csaba önéletrajzi ihletésű „Kettős fogás”-a volt, amelynek papírra vetésében Pernye András-díjas munkatársunk, Márton Attila is közreműködött! – A szerk.


Németh Feri baráti körben – Irk Réka fotóriportja

Tudtam, hogy jó koncert lesz, csak az árat, bármennyire is jó a csapat, nagyon mellé lőtték. Kiváló koncert volt! Mindannyian beleadtak apait-anyait. Jó zenét csinál Németh Feri, nagyon örülök mindig, mikor egy jazz-zenész a saját számait adja elő, ez mindig különleges, főleg nagy öröm, ha a magyar népzenét beleszövi a zenéjébe egy külföldön élő és tevékenykedő jazzművész. A másik két zenész pedig társai voltak ebben (Ferenc Nemeth – dob, billentyűk, vocoder, Tzumo – billentyűk, Greg Tardy – tenorszaxofon). Érdekes volt hallani a 'Fölszállott a páva'-ból részletet egy amerikai szaxofonostól, Greg Tardy-tól. Németh Ferenc fantasztikus dobszólóit végig élvezhettük, valamint Tzumo kellemes harmóniáit.
Gondolkodtam, mi volt fura a többi klubhoz (BJC, Opus, iF) képest. Nem voltak külföldiek. Pedig napjainkban már ők teszik ki szerintem a felét a közönségnek.
(Viszont voltak konzis és egyetemista dobosok négyen is, valamint egy jazztanszékes szaxofonos. Ez úgy jöhetett létre, hogy a hét elején körlevelet küldtem nekik, hogy félárért bejöhetnek… Volt aki azt kérdezte tőlem, ki az a Greg Tardy, volt, aki azzal mentette ki magát (kettő dobos), hogy aznap este próbájuk van, és volt aki válaszra sem méltatott…
A régi barátok közül eljött László Attila, valamint Bacsó Kristóf adjunktus úr, aki a Berklee diploma után még egy 1 évet Ferike New York-i lakásában élt. Meglepődtem kicsit Kiss Attila smooth jazz gitároson, hisz amit Ferikéék játszottak, annak semmi köze az ő stílusához. Viszont legalább 20 éve Tzumo barátja. És a koncert végére megérkezett Bende Zsolt gitáros, valamint Kőfalvi Csaba dobos is.
Ja, és a koncertről: frenetikus volt. Nálam kiérdemelte a FG minősítést! – A szerk.)


Van mááásik

A Budapest Jazz Orchestra egy születésnap apropóján rendezett koncertet a Budapest Jazz Clubban 2017. november 16-án este. Az ünnepelt 60 éves lett, és egy igazán izgalmas hangverseny született közreműködésével. Boldog születésnapot, Fekete István!


HÁLÓ JAZZ KLUB – Deseő Csaba fotóriportja

Tegnap este műsorváltozás volt a HÁLÓ JAZZ KLUBBAN: Szolnoki Dóra váratlan megbetegedése miatt énekes szólista nélkül játszott az alábbi quartet: Vidákovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola), Oláh Krisztián (elektromos zongora), Fonay Tibor (bőgő), Serei Dániel (dob). Kitűnő zene volt, a közönség lelkesen fogadta a híres standard-ekből összeállított (Ellington, Monk, Hancock, stb. szerzemények) rögtönzött műsort.


Rákfogó - 2017.11.11. - Szeged Jazz Days

Miután a Szeged Jazz Days előre meghirdetett programjában a külföldi fellépők a közönség számára nem igazán voltak a „sztár”, vagy legalább a jól ismert kategóriában, ezért bátran állíthatom, hogy a legnagyobb érdeklődés az újra színre lépő Rákfogó együttes fellépését kísérte. A barátaim között egy – már szép kort megért – valakit találtam, akinek a hetvenes évek elején volt szerencséje látni a legendás összeállítású zenekart. Jóval többen voltak, akik – jelen sorok írójával együtt – a nyolcvanas évek elejéről, a Saturnus koncertjeire emlékeznek. Ugyebár a két együttes három helyen fedi egymást, a Szakcsi–Babos–Kőszegi hármas mindkét helyen húzóerőként szerepelt. És azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a magyar jazz-rock élet három legendája a Syrius, a Rákfogó és a Saturnus voltak. Az első kettőt Orszáczky „Jackie” Miklós neve köti össze, akinek nevét a szervezők külön fel is tüntették a négyoldalas, színes programfüzetben. 1972-ben alakult ki a rövid ideig működő legendás ötös: Szakcsi, Orszáczky Jackie, Kőszegi Imre, Babos Gyula, Ráduly Mihály.


Hiromi-Edmar Castaneda Duo, Jazz Alley, Seattle, USA (2017. november 10.)

Hiromi Uehara - zongora, Edmar Castaneda – hárfa, így állt fel a duó, amely az ugyanilyen felállású új lemez (Telarc) anyagával járja a világot. Hiromi, ahogy szokott, villámgyors futamokkal, hirtelen váltásokkal, elementáris energiával játszott. Edmar Castaneda is magával ragadó muzikalitással játszott, virtuóz megoldásokkal kápráztatott el mindenkit, megmutatva, hogy a hárfázásban (jazz-hárfázásban) sokkal több lehetőség van, mint amit eddig erről a dologról gondoltunk: tud a hárfa nemcsak hárfaként, de kora-ként, klasszikus gitárként, fretless basszusgitárként és citeraként is szólni... csak tudni kell rajta játszani. (Habár, az igazat megvallva, nem hiszem, hogy túl sokat gondolkodik az átlag jazz-hallgató a hárfázáson; a hárfa ugyebár inkább a klasszikus zene, a 'New Age' és az angyalok hangszerének számít. Na, ennek a sztereotípiának vet véget ez a bogotai/new york-i srác.)


Brand X Reunion Tour, Nectar Lounge, Seattle, USA (2017. november 9.)

A Brand X-ről a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy ez volt valamikor Phil Collins jazz-rock mellék-projektje. (Oké, ez így nem igaz, a Brand X-ről a legtöbb embernek semmi nem jut az eszébe, és üveges szemmel néz rád. Vagy esetleg azt gondolja, a márka nélküli, "no-name" termékről beszélsz, ami ugyebár a Brand X kifejezés elsődleges jelentése).


Jazz Kanizsa? Jazzkanizsa!

1972 ... kb. akkor kerültem be szüleim ötéves tervébe, mint létrehozandó alkotás, de ebben az évben ennél nagyobb dolgok is történtek Nagykanizsán: megalakult az a legendás jazzklub, amely egy év lelkes munkával megteremtette a lehetőségét egy immáron 44 éves fesztiválnak, mely az akkori keleti blokkban is nagy népszerűségnek örvendett, folyamatos teltházas koncertekkel, a "Művház" előtt sátorozó fiatalokkal. Sajnos, a világ változott, s a nagynevű fesztivál jelenleg egynapos rendezvényre zsugorodva, de állja a sarat a múltnak tisztelegve.


A TURBINÁTOR II.

A „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat novemberi vendége a Dr. Lonnie Smith Trio volt. Szerdán a turbános orgonista két egymást követő teltházas koncertet adott. Este hétkor és kilenckor Jonathan Kreisberg gitárossal és Xavier Breaker dobossal lépett színpadra.


A Dr. Lonnie Smith Trio a BJC-ben

Amint megláttam a plakátot néhány hónappal ezelőtt a Budapest Jazz Club faliújságján, rögtön tudtam, hogy ezen a koncerten itt a helyem. Nem is hezitáltam sokat, gyorsan lecsaptam egy JazzMa.hu tudósítói helyre, és már csak várnom kellett ezt a kitűnő estét.


A HAMMOND DOKTOR „RENDELÉSE”, AVAGY A LONNIE SMITH TRIO KONCERTJE A BJC-BEN 2017. NOVEMBER 8-ÁN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: DESEŐ CSABA

Az orgona használata a jazzben már szinte a legkorábbi időktől ismeretes. Külön korszakot képviselt egy másik Smith (Jimmy) a jazztörténetben, aki félévszázadig uralta a helyzetet. Akkoriban annyira népszerű volt a hangszer, hogy rajta kívül még tucatnyi híres orgonista volt „forgalomban”. Manapság viszont a BJC-ben már szerepelt Joey DeFrancesco mellett alighanem Dr. Lonnie Smith neve ugrik be minden jazzkedvelőnek, ha a Hammond kerül szóba.


Koncert és mesterkurzus Venezuelában Szabó Sándorral

Az augusztusi Adyton táborokról évek óta az egyik főszervező, Molnár Csaba ír beszámolókat. Ezen nagymarosi együttléteknek immár második éve egyik oktatója, a sokhúrú akusztikus gitárok avatott hazai megszólaltatója, Szabó Sándor. Így hát logikus volt, hogy még alig ért haza Dél-Amerikából Sándor, Csaba már is lecsapott rá! – A szerk.


Újabb világra szóló magyar jazz siker, ezúttal Németországban - Csicsák György beszámolója

2008. szeptember 12-én találkoztam először személyesen Csicsák Györggyel. A 22. stúdióban léptettem fel az az évi Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Verseny egyik döntősét, Meggyes Ádámot, aki All Right Band fantázia nevű formációját hozta el. Ebben mégcsak gitározott CsGy. A koncert fénypontja az volt, mikor a zenekar tagjai szó szerint szétverték a dobszerelést… Gyuri barátunk a múlt héten kicsit szolidabb rendezvénysorozaton vett részt, de olvassák alább az ő szavait! – A szerk.


JÓ ZENE ÉS NÉMI SHOW A MÜPÁBAN, AVAGY A STANLEY CLARKE QUINTET KONCERTJE 2017. NOVEMBER 7-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: POSZTÓS JÁNOS (MüPa)

A világhírű basszusgitáros olyan vonzerővel bír a hazai közönségnél, hogy bátran lehet teltházas koncertre számítani fellépése esetén akár az ország legnagyobb befogadóképességű hangversenytermében is. Ugyanis Stanley Clarke is azon művészek egyike a „könnyűzenei” szférában, akiknek zenei világa nemcsak hallatlanul népszerű, de közönsége messze túlmutat a jazz rajongótáborán is.


Deseő Csaba – Kettősfogás (Gramofon könyvek, 2017)

Valahogy így szól a szakállas vicc: Kijön a jazz-hegedűs új lemeze. És megjelenik róla a kritika: "Ez a lemez a világ összes jazz-hegedű-rajongójának tetszeni fog! Mind a háromnak…". Vagyis a poén lényege, hogy a jazz-hegedű, a jazz-hegedülés valahogy soha nem került bele a jazz 'mainstream'-jébe... Grappelli ide, Ponty oda, Urbaniak amoda. Ezen a helyzeten nyilván nem fogunk tudni változtatni, és hát ugye ízlések és pofonok, vagyis kinek a pap, kinek a papné. Viszont nagy örömünkre szolgál, hogy ebben a nagyon ritka kategóriában Magyarország adott a világnak egy szuperklasszist Deseő Csaba személyében. S még nagyobb örömünkre szolgálhat az is, hogy Csaba megírta (illetve tollba mondta Márton Attilának) életét a „Kettősfogás” című könyvben (amely könyvnek: tessék felírni!!!: november 16-án 16 órakor lesz a bemutatója a Duna Palotában.)


Gondolataim a jazz-ről - 2017 október

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a második évad! Nem akarok semmit megmagyarázni szakmai szempontból - nem is tehetném. Amit jó lenne elérni: a jazz szeretetét sugározni "minden sorommal"!


Az Új Lumen októberi tapasztalatai és novemberi programja

Október elején megnyílt az új, nagyobb Lumen a HORÁNSZKY UTCA 5. szám alatt! Van kávézó és csodás melegkonyha, fedett udvar és kibővült borkínálat. Emellett a Mikszáth téren eddig is üzemelő kis Lumen és kávézóterasz továbbra is várja vendégeit. Mostantól viszont a Horánszky utcai új helyszín ad otthont programjainknak.


A Hendrix Project bemutatja - Hendrix 75

Helyszín: Muzikum Klub & Bisztró (1088 Budapest, Múzeum u. 7.). Időpont: 2017. november 24. Kezdés: 20:30.


Az év fiatal jazz-zenésze III. - FELHÍVÁS

A Magyar Jazz Szövetség harmadik alkalommal indítja el tehetségkutató versenyét Magyarországon működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézményben tanuló fiatal jazz-zenészek részére.


Harcsa Veronika’s Autumn 2017 Calling - Ősszel Ázsia és Európa turné + itthoni koncertek + új videó

Harcsa Veronika elküldte a következő hónapok szenzációs híreit a JazzMa.hu olvasóinak is! – A szerk.


Újabb bejegyzések