Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

Al Jarreau-ra emlékezik a magyar jazz társadalom

Amikor vasárnap késő délután tudomásomra jutott, hogy meghalt Al Jarreau (ejtsd: el dzseró, ő ejtette így!), azonnal feltettem a Kis hírek – friss hírek rovatunkba! Majd elhatároztam, hogy megkérdezem azokat a magyar jazzmuzsikusokat, akiknek jelentett valamit az afro-amerikai énekes művészete. Alább ABC sorrendben olvashatják a megemlékezéseket.
Annyit elárulok, hogy elsőként Berki Tamás jelentkezett. És ha valaki később küldi, azt majd pótlólag felteszem a cikkbe!


Az én Al Jarreau dossziém

2001 tavaszán rendeztük a Bartók Rádió IV. Nemzetközi Jazz Tehetségkutató Versenyét. És Pat Metheny után (2000) sikerült második világsztár zsűrielnöknek megnyerni Al Jarreau-t (el dzseró – ő ejtette így saját nevét!). Így az év májusában Budapestre repült egykori felfedezőjével, Czimber Lászlóval (Les Czimber). Alább három Al interjút, amit akkoriban készítettem a 2017. február 12-én elhunyt művésszel.


Az 59. Grammy-díj kiosztó jazz nyertesei

Alig ért véget a zenei élet legrangosabb eseménye, mi már be is számolunk róla!


Ha a sideman egyedül marad

Zeneakadémia Nagyterem, 2017. február 12-e, Jason Moran szólózongora koncertje. Tavaly májusban Charles Lloyd-dal duóban elkápráztatták a közönséget - vasárnap este JM egyedül kísérelte meg ugyanezt-ugyanitt. Csak akkor (közel) teltház volt, most meg erős félház...


A Tzumo Exclusive koncertje február 11-én a Budapest Jazz Club színpadán

Az egyik legkiemelkedőbb, és legsokoldalúbb magyar zongorista, Tzumo Árpád, körülbelül másfél évvel ezelőtt hívta életre ezt a formációt, amelyben kiváló zenésztársakkal osztja meg a színpadot, és elsősorban saját szerzeményekkel szórakoztatják a nagyérdeműt. Nekem volt szerencsém a debütáló koncerten (szintén a BJC-ben, 2015. szeptember 19-én) jelen lenni, és írni róla. Most az akkori koncert hangulata és zenei világa néha-néha megjelent a fülemben, de jó élmény volt újra hallani őket.


Ismét új projekttel jelentkezik a Magyar Jazz Szövetség

Tegnap az alábbi levelet kaptam Bordás Józseftől, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjától: „Kedves Robi bácsi! Küldöm a Magyar Jazz Szövetség új oktatási projektjét, aminek én vagyok a művészeti vezetője. Köszönöm az esetleges közzétételt.” Közzé teszem, mibe kerül ez nekem… - A szerk.


Jazzmesék! - avagy a Gyárfás István Trió lemezbemutató koncertje az iF-ben

A hazai jazz élet meghatározó alakja: Gyárfás István, (aki a JazzMa.hu szavazatai alapján, három kategóriában is elnyerte az „év gitárosa” címet) kollégáival egy igazán különleges albumot hozott létre, melyen a magyar 70-es, 80-as évek mesefilmjeinek zenéit hallhatjuk újragondolva. A Cartoon Jazz címet viselő lemezen Gyárfás István (gitár) mellett, Oláh Zoltán (bőgő), és Cseh Balázs (dob) szerepel.


JEFF „TAIN” WATTS BUDAPESTEN

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat idei első vendége a Jeff „Tain” Watts Trio volt. Csütörtökön teltház fogadta a világ dobos elitjébe tartozó hét Grammy-díjat is begyűjtő amerikai muzsikust, aki Paul Bollenback gitárossal és Orlando le Fleming bőgőssel érkezett európai turnéja budapesti állomására.


A TZUMO QUARTET Cegléden

Jövőre lesz ötven éve, hogy a legendás Róna jazz esték beindítottak egyfajta rajongást a műfaj iránt, ami - hála az azóta eltelt időszak lelkes fáklyavivőinek - a mai napig tart.


A Főnök

2017. február 9-e, Budapest Jazz Club: Jeff "Tain" Watts Trio. A Chieftain-ből "megmaradt a vége" - ez a kíváló amerikai dobos, zeneszerző beceneve, amit Kenny Kirkland zongoristától kapott. A "keresztapa" sajnos nagyon fiatalon, 43 éves korában (lassan 20 éve) távozott a földi jazz színpadok világából. Egykori muzsikustársa: JTW - nem mindig jellemző módon - most saját trióját vezetve lépett fel a BJC-ben. Ő volt a főnök... (És hogy én milyen Főnök vagyok? Nos, habár Bóna László, a Budapest Jazz Club program igazgató-tulajdonos személyesen hívott meg erre az estre, én átadtam ezt a lehetőséget Dr. Nagy Sándornak kvázi születésnapi ajándékként, hisz neki épp tegnap volt a születésnapja… Happy Birthday, Sándor – utólag is! – A Szerk. )


MEGAWATTOKBAN MÉRHETŐ DOBMŰVÉSZET, AVAGY A JEFF „TAIN” WATTS TRIÓ FRENETIKUS KONCERTJE A BUDAPEST JAZZ CLUB SZÍNPADÁN 2017. FEBRUÁR 9-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: KRANTZ GYULA

Mondanom sem kell, hogy mennyire megörültem, amikor december végén a BJC kéthavi műsorfüzetének címlapján megláttam a híres fekete dobos mosolygós fotóját a 02.09.-es dátummal. Jól ismert arc volt számomra, mint a Branford Marsalis Quartet (és sok más formáció) motorja. Azonnal be is véstem újévi naptáramba, és tegnap este nagy várakozással mentem kedvenc klubomba. (A Down Beat februári számában ismét szerepel a klub az „International Jazz Venue Guide” 195 jazz-színhelyének felsorolásában egyetlen magyarként.)


Gyárfás István Cartoon Jazz című CD-jének sajtótájékoztatója az iF Kávézóban, február 09-én

Megjelent Gyárfás István legújabb CD-je Cartoon Jazz címmel, szerzői kiadásban. (Amint azzal már a kedves olvasó a lemezpolc rovatban találkozhatott Joe Fritz januári lemez kritikájában.) Népszerű hazai rajzfilm zenéket dolgoztak fel jazz trióra.


Szöulból jöttünk…

A Víg házaspár (Mia és Tommy) januárban Dél-Koreába utazott, és -tavalyi, valamint tavalyelőtti „turnéjukhoz” hasonlóan- ismét óriási sikert arattak! Mivel nem tudtam, mikor érnek haza, tegnapelőtt írtam Tommy-nak egy levelet:


„…játszani is engedd, szép, komoly fiadat!” - Dresch Mihály és Grencsó István koncertje a Sigilben (Nagymaros, 2017. február 04., szombat)

Nem tudni hogyan s miért, de napok óta volt már valami a levegőben. Kissé tartottunk a zord időtől, vajon el tudnak-e jönni az emberek Nagymarosra? Elvégre még két nappal a koncert előtt piros riasztás volt kiadva a fél országra.
Ám szombat reggelre mintha elfújták volna a beharangozott katasztrófát, váratlanul megenyhült az idő. Innentől biztos voltam benne, rajtunk nem fog múlni és megtartjuk az Adyton Estek 2. évadjának nyitókoncertjét.


Német honlap Szabados Györgyről

Nyugodtan nevezhetjük szenzációnak: német magánszemély kezdeményezésére és gondozásában jött létre a magyar avantgárd jazz úttörő muzsikusának emléket állító honlap. A menedzserként dolgozó, Würzburg mellett élő Rudolf Kraus a Magyar Nemzet február 6-i számában Turi Gábornak adott interjújában felidézi a 2011-ben elhunyt művészhez fűződő kapcsolatát, a honlap elindításának motivációit, és bemutatja a már 1500 tételre rúgó, audioizuális anyagokat, kottákat és írásokat tartalmazó, folyamatosan bővülő, rendkívüli gyűjteményt, amelynek feldolgozásában Szabados magyarországi barátai, tisztelői és egykori muzsikustársai - köztük Ráduly Mihály - tevékeny részt vállaltak.


Exkluzív interjú Ludányi Tamással

Ludányi Tomit 15 évesen, 2005-ben láttam-hallottam először játszani az Apukája által vezetett Tatabánya Big Band szaxofonosaként a budafoki Országos Bigband Találkozón. (Azt hiszem akkor éppen Black Diamond Big Band-nek hívták őket.) Már akkor különösen tehetségesnek tűnt… Majd ezt tovább erősítette bennem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanszaki vizsgáin. Így aztán a 2014-ben általam összeállított Syrius Legacy-ban biztos helye lett.


Exkluzív interjú Vörös Jankával

Amikor közel hét évvel ezelőtt a csepeli Egressy Béni Jazzkonzi dísztermében konkrétan „kiájultam” Jankától, mindenki fantasztának tartott. (Természetesen ennél durvábbakat mondtak rám… Persze nem szembe, mert ezt csak én merem megtenni a magyar jazzéletben!) Felléptettem Zsámbékon, Debrecenben és országosan ajánlgattam más vidéki jazz fesztiválokra, be kell valljam, nem túl nagy sikerrel. Viszont, ahol „ráharaptak”, ott mindig frenetikus standing ovation-nel zárult a koncert. Nagyon örülök, hogy végre a MüPában is rájöttek, Janka egy őstehetség.


Márkus József 75 éves és 12 napos

Aki ismeri székesfehérvári Jóska barátunkat, az tudja, hogy nagyon akkurátus ember. Így jöhetett létre az a faramuci helyzet, hogy hiába küldtem el neki (szerintem) időben az ünnepi interjúkérdéseket, csak mára sikerült (többszöri javítgatás után…) a végleges válaszokat megszülnie…


„Úgy érzem, még sok munka és tanulás vár rám” - Interjú Snétberger Ferenccel

Az itthon és külföldön is elismert gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc hatvan éves. A készülő lemezről, a Snétberger Zenei Tehetség Központról és a zene életében betöltött szerepéről is beszélgettünk vele.


MaJazz 1997 január – A soha meg nem jelent példány (…) – Part II

Január elején már közöltem néhány a MaJazz-ben soha meg nem jelent cikket. Hogy miért nem jelentek meg ezek az írások? Mert a kiadói főnök nem bírta a pofámat, és inkább megszüntette a lapot!
Azt is megírtam, hogy a lapunk nem termelt veszteséget (!!!) –sőt, a reklámokat is én hoztam jutalék nélkül-, de üzleti nehézségekre hivatkozva -másik két kiadványuk viszont igen veszteséges volt!- minket szüntetett meg.
Alább az előre legyártott elemek, illetve az év közben kimaradt anyagok olvashatóak. Sajnos, vannak olyan interjúk, illetve koncertbeszámolók, amihez nem tudunk képeket mellékelni, mert azok nem kerültek elő…


Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések