Keresés

Hírek

Archívum

Hírek dátum szerinti szűrése

The Steve Coleman interview

A Budapesti Tavaszi Fesztivál felkért, hogy készítsek interjút az április 5-én a Budapest Jazz Clubban két egymást követő koncertet adó világhírű amerikai szaxofonossal, Steve Coleman-nel. Külön köszönet az osztrák koncertügynökség, a Saudades munkatársának, Barbara Achatz-nak, aki rendkívül rövid idő alatt elintézte, hogy az alábbi e-mailes társalgás realizálódhatott. Március 15-én, szerdán délelőtt 10 óra 23 perckor átküldtem kérdéseimet, és Mr. Coleman 13.46-kor már válaszolt is a New York-i M-Base-ből… A 6 órás időeltolódás okán ez a Big Apple-ben reggeli 7 óra 46 percet jelentett. Ezek szerint Steve barátunk korai kelő! A BTF-fel kötött szerződés értelmében azonban ezt csak most, a 12. hét első napján tehetem közzé.


AZ OKTÓBERI IFJAK MÁRCIUSI KONCERTJE

A Harmónia Jazzműhely péntekjén legutóbb a Soso Lakatos Quartet lépett fel a Budapest Jazz Clubban. Ebben, a többségében 30 alatti, fiatal generációs zenekarban, a sors szeszélye folytán, mindenki októberi. Ráadásul az 1987-ben született alapító, a leginkább altszaxofonon játszó Soso, és az 1990-es, három évvel későbbi, itt a fő hangszerén, zongorán játszó multi hangszeres Tálas Áron egy napon, október 8-án született. Rá egy napra, 9-én született Csízi László dobos, igaz 1989 októberében. A „korelnök” október 3-i születési dátumával az ezt a címet elsősorban 1977-es évjáratával kiérdemlő Oláh Péter bőgős.


Tördelős gondolatok Debrecenből!

Örömmel vettük kézbe a Tavaszi Fesztivál programját, melyben szerepet kapott a jazz, méghozzá a rég nem látott és hallott Dresch Quartet személyében. (Köszönet a Kölcsey Központnak és Tóth Ernőnek.)


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - nyári jazz táborokban való részvételre

A Magyar Jazz Szövetség pályázatot hirdet a jazz és könnyűzene iránt érdeklődő fiatal muzsikusok részére.


FORRÓ HANGULATÚ FÚZIÓS JAZZ A BJC-BEN, AVAGY A FINUCCI BROS. „BEST OF CSEPREGI GYULA” CÍMŰ KONCERTJE ELEK ISTVÁN FŐSZEREPLÉSÉVEL 2017. MÁRCIUS 16-ÁN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: SOMOGYI ÁRPÁD

A hazai jazz egyik emblematikus figurájának, Csepregi Gyulának szentelte az öt zenész a csütörtök esti koncertet. Ahogyan ezt bevezető szavaiban a művész fia, Csepregi Dávid is elmondta, nem „memorial” készül, azaz valamilyen emlék-rendezvénynek leszünk tanúi (hiszen semmilyen kerek évforduló nem volt), hanem csak felidézzük ennek a sokoldalú muzsikusnak és jazz-közéleti személyiségnek a zenei portréját, vidáman, derűsen, amilyen egyéniség Ő volt.


X. BODAJKI JAZZ TÁBOR

A tábor 2017.07.31-08.05 között kerül megrendezésre a Fejér megyei Bodajkon a Hang - Szín - Tér művészeti iskola épületében, bentlakásos formában. A tábor művészeti vezetője Bágyi Balázs, Gramofon-díjas jazz-dob előadóművész és zeneszerző, Artisjus-díjas zeneokató, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.


Exkluzív interjú Jónás Rezsővel az I. Belvárosi Jazzverseny kapcsán

A zongorista Jónás Rezsőt lassan 20 éve ismerem. Akkor épp Stuttgartból költözött haza. Aztán többször is felléptettem a Jazz a Márványteremben, valamint a Klasszikus és jazz sorozatomban. Sőt, még a Zsámbék Jazz Openen is! És most ő kért fel arra, hogy üljek be a zsűribe!


Gondolataim a jazz-ről - 2017 február

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a második évad! Nem akarok semmit megmagyarázni szakmai szempontból - nem is tehetném. Amit szeretnék elérni: a jazz szeretetét sugározni "minden sorommal"!


Márkus József 75 éves

Aki ismeri székesfehérvári Jóska barátunkat, az tudja, hogy nagyon akkurátus ember. Így jöhetett létre az a faramuci helyzet, hogy hiába küldtem el neki (szerintem) időben az ünnepi interjúkérdéseket, csak mára sikerült (többszöri javítgatás után…) a végleges válaszokat megszülnie…


Exkluzív interjú a friss Szabó Gábor-díjas Balázs Elemérrel

2017. február 19-én, vasárnap délután a Magyar Jazz Szövetség tagsága szavazatainak összeszámlálása után kiderült, hogy a zenészeknek járó életműdíjat Balázs Elemér nyerte. Így dukált neki ez az interjú!


Újabb bejegyzések