JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

JazzUp

JazzUp – ifj. Jónás Rezső

A márcus 8-tól 10-ig tartó hétvégét a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… A fiúk közül harmadik delikvensünk a 14 éves budapesti zongorista, Jónás Rezső, aki az un. „I. korosztály”-ban (kezdők) lett második helyezett.

1) Volt a családjában előzménye a jazznek? Vagy egyáltalán a zenélésnek...
Igen rengeteg művész van  a családomban. Elsősorban édesapám Jónás Rezső,  aki ismert jazz zongorista, zeneszerző. Lakatos Pecek Géza+, Pecek Lakatos Krisztián, Torma Rudi, nagybátyáim, akik által úgyszólván beleszülettem a zenébe, a jazzbe.

2) Ön hogyan lett zongorista?
Egészen kicsi korom óta az életemhez tartozott a zongora. 7 éves koromban kezdtem el hivatalosan zenét tanulni, a Tóth Aladár Zeneiskolában, Deutsch Nóra tanárnőnél, közben folyamatosan írogattam saját zenéimet is, amit többször elő is adtunk öcsémmel, Jónás Danival, aki idén nyerte meg az Országos Klarinét versenyt. Nagyon szeretem a klasszikus zenét, nagyon szeretek kamarázni. 2012-ben döntős voltam az Országos Bartók Béla Zongora versenyen, majd felvételt nyertem a Bartók Konzi Klasszikus zongora szakára.


3) Mikor határozta el, hogy jazz zongorista lesz?
Azt hiszem, ez nem elhatározás kérdése. Ahogy már említettem, 8-9 éves korom óta írogatok saját zenéket, és azt gondolom, hogy ez jó alap az improvizációhoz, de ez visszafelé is igaz. A zeneszerzést segíti, ha valaki tud improvizálni. Szeretnék jó zenész lenni, műfaji kötöttségek nélkül. Ebben számomra nagy példakép a Kossuth-díjas zongoraművész Szakcsi Lakatos Béla, aki már egy párszor ellátott jó tanácsokkal.

4) Mióta jár az Egressy Béni konziba és ki/kik a tanára/tanárai?

Félév közepén jöttem át az Egressybe, ifj. Szakcsi Lakatos Bélánál tanulok jazz zongorát. Köszönöm neki a versenyre való felkészítést.


5) A verseny előtt titkon reménykedett abban, hogy Ön fog nyerni?

Határozottan nem! 14 évesen 2 hónapos jazz tanulás után, ifj. Szakcsi Lakatos Béla bedobott a mélyvízbe, benevezett a versenyre. Számomra már az is nagy dolog volt, hogy közönség előtt játszhatok jazzt + saját számokat, méghozzá ilyen nagyon jó, Európa-hírű FELNŐTT zenészekkel, mint Barcza Horváth József és Banai Szilárd. A verseny legfiatalabbjaként, egy korcsoportba kerültem 17-18 éves kíváló zongoristákkal, akik már évek óta játszanak jazzt, mint például Gerlóczy Zsiga, úgyhogy nem gondoltam a nyerésre, éppen  ezért nagyon örülök a II. helyezésnek.

6) Milyen díjakat kapott? Mert én nem bírtam megjegyezni, olyan sok volt...

A zongoristák közül II. helyezést értem el, külön díjat kaptam egy saját szerzeményemért, és mind ezt elmondhatom önnek életem első interjújában.

7) És most hogyan tovább? Kapott-e már vasárnap óta felkérést? Egyáltalán, hol fog legközelebb fellépni?

Megkeresett a Stella-hangstúdió és kaptam tőlük egy lehetőséget, hogy készítsek egy lemezanyagnyi stúdiófelvételt, ja és megkaptam tőlük a Stella-díjat. Március 25-én nagy izgalommal várom a BJC-ben való fellépést, ahol két számot játszom, a Maloschik Róbert felfedezettjei című koncerten. Köszönöm önnek a meghívást.

8) Van már saját együttese?

Még nincs, de úgy gondolom, hogy 14 évesen még ráérek saját zenekart alapítani.


ifj-jonas-rezso.jpg

Vissza az összes interjúhoz