Keresés

Lemezpolc kritika:
Karosi Júlia - Hidden Roots


Karosi Júlia: Hidden Roots 2014. március 18., Bereczki Bálint

karosi-julia-hidden-roots.jpg

Júlia Karosi – Hidden Roots (Dot Time Records)


Nemrég jelent meg Karosi Júlia legújabb nagylemeze, a „Hidden Roots”, a new yorki Dot Time Records gondozásában. A CD-t hallgatva feltárul Karosi sajátosan intim zenei világa, és a végére érve nagyjából körvonalazódnak azok a rejtett gyökerek, melyekre a lemezcím utal, és amelyek néhol finoman, néhol egészen egyértelműen hálózzák be az alapvetően modern hangvételű, de a hagyományos jazz eszköztárából építkező kompozíciókat.

A játékos „The Miraculous Deer” nyitja az anyagot, biztosítva az energikus kezdést - ami egy jazzlemeznél különösen fontos - és felkészíti a hallgatót az utazásra. Majd sorra jönnek a saját kompozíciók és a népdalfeldolgozások: utóbbiak egy erős gerincet adnak a lemeznek, és talán bennük gyökereznek az önálló dalok alapgondolatai is. Az „Édesanyám rózsafája” című dalban felcsillan Karosi egyik nagy erőssége: egyrészt nem próbál a népdalénekesek által használt „magyaros” hanghoz, énektechnikához nyúlni, hanem „letisztítja” a dallamot és olyan univerzális nyelvezetet ad neki, amit minden jazzrajongó megért szerte a nagyvilágban; másrészt bemutatja, hogy a ballada-éneklésben kiemelkedő tehetsége van. Másik nagy erőssége az improvizáció: hallani, hogy Winand Gábornál tanult, de a tanultakat rendkívül szuggesztív és kreatív módon használja fel egyéni eszköztárában.

A népdalok mellett a saját kompozíciók közül a „Noah’s Ark”, és a záró, kicsit Sigur Ros-os „Hymn to Love” emelkedik ki, amit Kovács Lindával énekel, ez egy nagyon szép dal. Figyelemreméltó darabok még a misztikus hangulatú „Seed”, amelynek Varga Bendegúz komponálta a zenéjét és Karosi írta a szövegét, valamint a lemezen zongorázó Tálas Áron „Floating Island” című összetett kompozíciója, ami Avishai Cohen világát idézi. A „Race Against Time” rohanó be-bop walkingozásai az ötvenes évek hangulatát juttatja eszünkbe, a „Hidden Roots”-ban pedig Tobias Meinhart tenorszólója ül bele nagyon hamar a fülünkbe.

Karosi Júlia és fiatal zenésztársai (Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám – bőgő, Varga Bendegúz – dobok) tehát egy figyelemreméltó lemezt hoztak össze, ami hangulatilag színes, hagyománytisztelő modern jazz. Ám az egyéni népdalfeldolgozások, virtuóz improvizációk, és a magával ragadó saját szerzemények miatt azok is élvezni fogják, akik csak most ismerkednek a jazz-zel. Akik meg nem, azok pláne!

(Lemezbemutató koncert - Bálna, 2014. március 26., szerda 20 óra)


Vissza a lemezhez