JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

A Beatles és a jazz

A Beatles után – John Lennon és a jazz – Give Peace a Chance

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adtak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült.

Mivel elfogytak George Harrison jazzesített dalai, így ABC sorrend szerint jöhetnek a Lennon nóták!

Illetve jöjjön ma az a dal, amit még a Beatles hivatalos feloszlása (1970 április) előtt majdnem 1 évvel, a Montreal-i Queen Elizabeth Hotel-ben, a híres-nevezetes „Bed-In”-je alkalmával írt egy akusztikus gitár segítségével. Ez egy un. „anti-war song”. Ezt a háború ellenes daltsokan és sokszor énekelték a később Amerikában a vietnami háború elleni tüntetéseken.

Ezt a szálloda 1742-es szobájában rögzítették, olyan hírességek társaságában, mint Timothy Leary (LSD!) és felesége, Rosemary Woodruff Leary, Murray the K (akkori amerikai disc jockey!), Rabbi Abraham Feinberg, Allen Ginsberg, és még sorolhatnám…

Ez lett aztán Lennon első szóló kislemeze. Szerzőként a Lennon-McCartney páros lett a single-en feltüntetve, de Paul-nak ehhez semmi köze nem volt. (Csak hát még mindig élt a szerződés, ami kötelezte erre őket!)

Az 1969. június 1-én 4 mikrofonnal André Perry által a szállodai szobában rögzített felvételen a következők hallhatóak: John Lennon – ének, akusztikus gitár, Yoko Ono – háttérének, csörgődob, taps, Tom Smothers – akusztikus gitár, Timothy Leary, Petula Clark (bizony-bizony!) – háttérének.

A single-t 1969. július 4-én jelentették meg Londonban, és az angol slágerlistán 2. helyezett lett!

plastic-ono-band-give-peace-a-chance.jpg

Amerikában 3 nappal később, 1969. július 7-én dobták piacra, és Lennon nagy csalódására csak a 14. helyig jutott a Billboard slágerlistáján.


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból mindössze 3 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


louis-armstrong-louis-armstrong-and-his-friends.jpg

Louis Armstrong 4’22” (Louis Armstrong and His Friends 1970 LP)


the-jazz-crusaders-give-peace-a-chance.jpg

The Jazz Crusaders 2’29” (Give Peace a Chance 1970 LP)


bill-frisell-all-we-are-saying.jpg

Bill Frisell 3’38” (All We Are Saying... 2011 CD)

(BF – eg, Greg Leisz – steel g, Jenny Schneinman - v, Tony Scherr – bg, Kenny Wolleson - dr)


Vissza az összes cikkhez