Keresés

Világsztárok Magyarországon


Világsztárok Magyarországon – A Paul Motian’s Electric Bebop Band Szegeden 1998. október 8-án

Tatabányai fotós barátom, Szabó Laci hosszan unszolásomra az alábbi szöveget küldte a JazzMa.hu-nak a 19 és fél évvel ezelőtti koncertről. Azt azért bevallom, előbb a képeket küldte! – A szerk.


Világsztárok Magyarországon – Al Jarreau 1998. július 28-án a PeCsában

Közel 19 évvel ezelőtt feleségem kedvenc énekese, Al Jarreau lépett fel a PeCsa oldalába épített szabadtéri színpadon. Mivel permetezett az eső, mindenki a padsorokon állva hallgatta az idén február 12-én elhunyt hangszálvarázslót.


Világsztárok Magyarországon – John McLaughlin a Budai Parszínpadon 1998. július 9-én

Az előző évben megjelent „The Heart of Things” CD európai turnéjának egyik állomásaként lépett fel az öttagú fusion zenekar.


Világsztárok Magyarországon - An Evening With Branford Marsalis - Dokk Backstage Arena (1998. július 8.)

1998. július 16-án az alábbi cikk jelent meg m.l.t. tollából!


Világsztárok Magyarországon – A Branford Marsalis Quartet a Dokkban 1998. július 8-án

Közel 19 évvel ezelőtt me and my lovely wife Gabriella nagy izgalommal mentünk erre a koncertre, ti. egyik családi kedvencünk Branford Marsalis. Akkor még nem gyanítottuk, hogy 7 évvel később a MüPába mi hozzuk el klasszikus zenét játszani… - A szerk.


Világsztárok Magyarországon - Pat Metheny Group (1998. április 28., Budapest)

Az első alkalom élénken megmarad az ember emlékezetében. Így van ez velem is, hiszen már addig és azóta is elsőszámú kedvencem Pat Metheny, akit ezen az áprilisi koncerten a Budapest Sportcsarnokban láttam először élőben.


Világsztárok Magyarországon – A Pat Metheny Group a Budapest Sportcsarnokban 1998. április 28-án

19 évvel ezelőtt (1985 és 1991 után) már harmadszor lépett fel Budapesten Pat Metheny. Ezúttal azonban 1 nappal előbb érkezett a zenekar, így volt lehetőség egy un. „sajtótalálkozóra”… Erre Kaszás Feri barátom így emlékszik:


Világsztárok Magyarországon – A Ralph Towner-Gary Peacock Duo a Tivoli Színházban 1998. március 22-én

Mivel sem én, sem jelenlegi munkatársaim nem voltak ott a két világhírű amerikai művész 19 évvel ezelőtti koncertjén, így a neten böngészve találtam egy cikket, és ennek rövidített változatát teszem közzé.


Világsztárok Magyarországon – A Paul Motian Trio (Bill Frisell-Joe Lovano-Paul Motian) a PeCsában 1998. február 27-én

Pár nappal később a neves debreceni jazz publicista, Turi Gábor így írt az akkor még létező Napi Magyarországban.


Világsztárok Magyarországon – Zoller Attila utolsó magyarországi koncertje Visegrádon 1997. december 6-án

Igen kedves emlék nekem a visegrádi közös zenélés. Előző nap a márványteremi büfében mutatott be neki Kőszegi Imre. Zoller Attila nagyon kedvesen invitált, ha van kedvem, szálljak be szaxofonozni a másnapi esten.


Világsztárok Magyarországon – A gitárművész búcsúja, avagy Zoller Attila és a Hungarian Jazz All Stars a Rádió Márványtermében (1997. XII. 5.)

„Búcsúzni csak nagyon szépen szabad.” Remélem, olvasóim nem tartanak kegyeletsértőnek, de előfordul, hogy a legnagyobb közhelyek mondják ki a legkézenfekvőbb igazságot. Legalábbis ez a márványtermi búcsú igazán szép volt.


Világsztárok Magyarországon – Zoller Attila utolsó látogatása a szülőföldön – The true story

Zoller Attila 1997. december 5-én a Magyar Rádió Márványtermében, majd másnap Visegrádon a Sirályban lépett fel. Ez volt utolsó két koncertje Magyarországon. De voltak ezeknek előzményei is…


Világsztárok Magyarországon – Archie Shepp Nagykanizsán, 1997. október 11-én

1997-ig kellett várni Magyarországon a következő felkonferálásra „És a szaxofon király, Archie Shepp!”. A bejelentés szó szerint így hangzott el 1997. október 11-én, mikor a zenekar három másik tagjának bemutatása után Shepp lépett a színpadra.


Világsztárok Magyarországon – A John Surman Quartet 1997. október 6-án a Pesti Vigadóban

1997 őszén egy amolyan miniturné keretében Szegeden és Budapesten is láthattuk-hallhattuk John Surman-t ECM korszakának egyik zenekarával.


Világsztárok Magyarországon - Herbie Hancock & The New Standard All Stars a BS-ben 1997. július 11-én

1996-ban jelent meg Herbie Hancock-nak egy szó szerint szuper szextettel felvett „The New Standard” című lemeze.


Világsztárok Magyarországon – A Dave Brubeck Quartet a BKK-ban 1997. május 17-én

Pár hete körlevelet intéztem munkatársaimhoz, ki volt ott ezen a koncerten? Nos, senki! Nekem elég volt első látogatását 1985-ben megnézni Budapest Sportcsarnokban…


Világsztárok Magyarországon – Chick Corea 1997. május 6-án a Budapest Kongresszusi Központban

A jazz több stílusirányzatában is jelentős, sőt meghatározó tevékenységet majd 50 éve felmutató Chick Corea különböző formációival többször is fellépett Magyarországon.


Világsztárok Magyarországon - Dave Samuels, Monty Alexander és társai Nagykanizsán, 1996-ban (Alpok–Adria Royal Sped Jazzfesztivál)

Visszaemlékezés a visszaemlékezésre… Olyasmi ez, mint amikor két tükör közé állunk, és különböző irányból, különböző nézetben, szögben, többszörözve látjuk önmagunkat és környezetünket…


Világsztárok Magyarországon – A Guitar Trio a BS-ben 1996. október 11-én

Ugyan október 14-én és 21-én már túljutottunk rajtuk, most mégis előveszem az ügyet. Egyrészt az alábbi cikkből kiderül, hogy nem a második, hanem az első koncerten voltunk, másrészt pedig háttér információkkal is tudok szolgálni!


Világsztárok Magyarországon – Monty Alexander Nagykanizsán (1996. október 12.)

A mai beszámoló különösen rendhagyó, hisz Nagykanizsáról Mikola Mária igazgató asszony küldött 8 különleges ereklyét ehhez a cikkhez. Kiküldött tudósítónk Márkus Jóska pedig a MaJazz 1996 decemberi számában írt a koncertről!