JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – A Zawinul Syndicate először 1993. július 8-án lépett fel Magyarországon - Joe Zawinul éppen 61. születésnapját ünnepelte, mikor Budapesten koncertet adott

László Attila nem hogy ott volt a PeCsa Szabadtéri Színpadán rendezett koncerten, hanem egyenesen ő konferálta fel a zenekart és köszöntötte a szülinapos osztrák-amerikai világsztárt! – A szerk.

Történt a ’70-es évek végén, hogy Huba Árpád zongorista, aki akkoriban Nyugat-Európában játszott hosszabb ideig, hazalátogatott Budapestre és különböző, már-már misztikus történeteket mesélt misztikusan nagyszerű amerikai jazz zenészekről. A beszélgetés a Jazztanszak büféjében zajlott, és egyszer megkérdezte: „Tudtátok, hogy Zawinul nagyanyja kaposvári?”. Innen kezdve ezt a hírt a jelenlévők inkább a városi legendák körébe sorolták. Én azért kaptam fel a fejem, mert magam is Kaposvárról származom.


zawinul001.jpg


Később úgy alakult, hogy a Zawinul Syndicate 1993. július 8-i koncertje a PeCsa Szabadtéri színpadán éppen a mester 60. születésnapjára esett. Fantasztikus zenekarral érkezett:

Joe Zawinul – szintetizátor, Pepe vocoder, Amit Chatterjee – elektromos gitár, Gerald Veasley – basszusgitár, Rodney Holmes – dob, Bobby Thomas, Jr. – ütőhangszerek.

(A Zawinul Syndicate 1992-ben megjelent „Lost Tribe” című CD-jén még Randy Bernsen gitározott és Mike Baker dobolt. Az európai turnéra azonban Joe Zawinul már a 30-as éveiben járó indai fusion gitárost, Amit Chatterjee-t és a még nem egészen 26 éves afro-amerikai dobost, Rodney Holmes-t hozta magával. Mi, akik ott voltunk a budapesti koncerten, ezt egyáltalán nem bántuk! – A szerk.)

A koncertet rögzítette a Magyar Televízió, a felvételnél zenei rendezőként közreműködtem Szegő Mihály rendező társaságában.

A koncert óriási volt!

Utána az egész zenekarral a Városmajorba mentünk, ahol megünnepeltük Zawinul születésnapját. Kapott egy nagy tortát is ebből az alkalomból, szemmel láthatóan meg volt hatódva. Utána az asztaloknál beszélgettek a zenészek és vendéglátóik.

Joe Zawinul egy asztalnál valami finom vörösbort ivott éppen, amikor eszembe jutott: mi lenne, ha megkérdezném a nagymamájáról... Vagy inkább mégse...? No mindegy, odamentem hozzá, és elmondtam neki, hogy úgy hallottam valakitől úgy 14 éve, hogy a nagymamája kaposvári származású. Arra gondoltam, hogy nagyot fog nézni, nem is érti, hogy miről van szó, esetleg megkér, hogy betűzzem a város nevét. De nem…

Elkezdte hangosan, lelkesen mondani, hogy „ Kapuszvar, Kapuszvar!” Oda való a nagyanyám! Egyszer el kéne oda menni…

Huba Árpi történetei mindjárt fényesen kezdtek csillogni.

Joe Zawinul pedig azután - úgy tudom - valamennyi magyarországi koncertjének az elején bekonferálta, hogy nagymamája Magyarországról, Kaposvárról származik.

Vissza az összes cikkhez