JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Újra reflektorfényben – Bende Zsolt

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban 2014. FEBRUÁR 7-én, PÉNTEKEN 20.00 órai KEZDETTEL a BENDE ZSOLT QUINTET-tel örvendezteti meg a nagyérdeműt.

bende-zsolt.jpg


A kiváló gitáros BENDE ZSOLT (1967) Marosvásárhelyen kezdett el hegedülni, majd gitározni. 1993-ban Londonba költözött, ahol rendszeresen koncertezett. 1996-tól a világhírű bostoni Berklee College of Music ösztöndíjasa, itt hangszerelést és zeneszerzést tanult. Tanulmányai ideje alatt több európai (Anglia, Portugália, Olaszország), valamint brazíliai turnén vett részt. Tagja volt az Arnie Somogyi Quintet-nek, a Cold Cherry Soup-nak, amely nagy sikerrel szerepelt a híres londoni Ronnie Scott's és Pizza Express klubokban. Az Edition Records népszerű brit kiadó gondozásában megjelent Neil Yates Five Countries trió egyik alapító tagja. Ugyanennek a kiadónak szerződtetett muzsikusa többek között a trombitás Kenny Wheeler, és a zongorista John Taylor is. “Bende finom és érzelmes akusztikus gitárja, fényes hangzásával gyönyörűen ellenpontozza Yates trombitájának lágyságát.”- írta az egyik brit kritikus erről a csapatról. Bende Zsolt az elmúlt 2 évben szerepelt a London, Manchester, Nottingham, Cheltenham és számos angliai jazzfesztiválon. Saját kvartettjével koncertezik Magyarországon, valamint külföldön. Romániában, Svédországban és Svájcban is több nagysikerű turnén vett részt. Második lemezük jövőre jelenik meg az Edition Records-nál.

Az ország legfinomabban játszó tenorszaxofonosa, ZANA ZOLTÁN (1976) a visszafogott, nyugodt, átgondolt improvizáció egyik legjelesebb művelője.  1999-ben első helyezést ért el a Magyar Rádió Ablakos Lakatos Dezső szaxofonversenyén. Ugyanabban az évben jelent meg Bacsó Kristóffal közösen készített „First Steps” című első lemeze, melyet hamarosan követett az „Opposite Forces” címû albuma az Electric Jazz Force-szal. Azóta az ország egyik legkeresettebb szaxofonosává vált, számtalan formációt gazdagít játékával.

BALÁZS JÓZSEF (1978) a közép generáció egyik legtehetségesebb zongoristája, a Krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el. Most már saját együttesét vezeti, de bátyja (Balázs elemér) zenekarának is egyik húzóembere.

A bőgős ORBÁN GYÖRGY (1978) az egyik legfrissebb és legeredetibb hang ezen a nehéz hangszeren ebben a kis országban, amely szinte hemzseg a virtuóz bőgősöktől. Szakcsi Lakatos Béla New Gypsy Jazz formációjában figyelt fel először rá a szélesebb közönség.

A dobos JUHÁSZ MÁRTON (1987) Magyarországon, Londonban, majd a világhírű amerikai Berklee-ben tanult. Amerikai tapasztalatokban gazdagon tért vissza Európába, ahol azóta is sikeresen turnézik saját együttesei élén és más formációk tagjaként. Pár év leforgása alatt Magyarország egyik legkeresettebb dobosa lett.

Vissza a hírekhez