JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Hírek

ADYTON Együttlét – 2. nap

A nagymarosi Szabados György szellemiségében fogant „tábor” első napjáról az egyik főszervező, Molnár Csaba küldött imént rövid beszámolót, amit Ekési Orsolya fotóival ékesítek! – A szerk.

A 9 órási dunaparti panorámás reggelinél folytatódott az első nap hangulata. Az összekovácsolódás megtörtént és maradt is egyben. Nem voltak elárvult félrehúzódó lelkek. Mindenki beszélgetett mindenkivel. A "társkeresés" és társtalálás újabb és újabb közvetlenséget épített ki.


1nap-4-tickmayer-grencso-miklos.JPG


1nap-23-grencso-miklos-szilveszter.JPG


Kedves olvasó, hogy ezeket miért írom egy jazztábor kapcsán? Azért, mert a meghirdetett szabadosi szellemiség, a komolyan vett Együttlét és a szabad zenei lelki felkészültség, kiélesedettség ezt igényli.


1nap-9-benko-robi.JPG

Benkő Robi


1nap-10-szabo-kristof.JPG

Szabó Kristóf


1nap-15-robi-mosoly.JPG

Robi mosoly


1nap-5-miklos-szilveszter-dob-muhely.JPG

Miklós Szilveszter dob műhely


1nap-21-utos-bogos-muhely.JPG

Ütős bőgős műhely


1nap-11-kisgyorgy-ilka-figyel.JPG

Kisgyörgy Ilka figyel


1nap-28-23-sm.jpg

Kisgyörgy Ilka énekel


1nap-28-26-sm.jpg

Kisgyörgy Ilka figyelve énekel


1nap-28-27-sm.jpg


1nap-28-20-sm.jpg


1nap-28-18-sm.jpg


1nap-28-29-sm.jpg


Délelőtt három műhelyben folyt 10 órától a zene testközeli tanulmányozása. Bőgős, ütős és billenytűs szekcióban, majd ezek keveredésével.


1nap-20-tickmayer-01.JPG

Tickmayer


1nap-19-tickmayer-fisz-hang.JPG

Tickmayer - Ez itt a fisz hang!


Délután Tickmayer István 14:00 órától kezdődő előadása - egy szünettel -, a meghirdetett 16:00 órai befejezés helyett 17:15-ig tartott. Homofónia, polifónia, poliritmia és polimetria mélységei szövődtek össze az improvizáció fejlődéstörténetével, valamint annak mesterfogásaival és elkerülendő hibáival. Akár hangszerekre lebontva is.

A kiadós folyómenti vacsora után, visszatérve a Sigil galériai táborhelyünkre, egy égből pottyant zongora várt ránk.


1-nap-28-7-sm.jpg

Hó-rukk!


1nap-3-egbol-pottyant-zongora.JPG


Tickmayer azonnal felmérte a helyzetet és az esti szólókoncertjén már, mint preparált zongora szólalt meg egy effekt aggyal feltuningolt elektromos zongora társaságában.

A közel negyven perces koncertjébe még a távoli harangszó is belekomponáltatott. Vagy évekkel ezelőtt már beleírta?

Kitörő taps után következett a Tickmayer-Pozsár zongora duó. Ők soha még nem játszottak duóban. Ám ez szinte hihetetlennek tűnt, mert ami ott született, az méltó megkoronázása volt a délelőtti Tickmayer előadásnak. Ami ott elhangzott elméletben, az itt most többszörösen átélhető volt. Kettejük produkciójának ünneplését már le sem merem írni.

Utánuk mindenesetre azonnal következett a nyitott zenélés mesterek és tanítványok állandó ki-bekapcsolódásával. 23:00 óra tájban pakoltuk el a hangszereket.

A Sigil árnyas fái alatt még elfogyott egy-egy jól megérdemelt itóka.

Vissza a hírekhez