JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

PÉNTEKI HARMÓNIA

Szeptember első péntekje bizonyára sokaknak más élmények miatt marad emlékezetes, de akik a jazz mellett döntöttek, nem csalódottan távoztak a Harmónia Jazzműhely szezonnyitó koncertjéről. A Pallai-Kerekes páros a nyári szünet után ismét munkához látott, és rögtön egy élő legendával, Szakcsi Lakatos Bélával csábította a közönséget a Budapest Jazz Club koncerttermébe.

Meghatódva köszöntötte az egybegyűlteket Pallai Péter után a zongorához ülő Szakcsi Lakatos Béla is, mivel a különös presztízsű magyar-román EB selejtező ellenére teltház várta a fellépőket. A labdarúgó mérkőzésnek azért egy zongoraszólót köszönhettünk rögtön az elején. A Trió dobosa, Jellinek Emil, ugyanis a meccs miatti lezárások, és elterelések okozta dugóba kerülve, késett egy picit. Érkezéséig Szakcsi szólóban rögtönzött, egyvelegét akár hajnalig gond nélkül játszotta volna, de pár perc után begördült a BJC elé Emilio autója, és a cintányérok is helyükre kerültek. A basszusgitáron játszó Horváth Pluto Józseffel hármasban folytatták az est hátralevő részében. A színpadon alakult a program, olykor a közönséget is megkérdezve, hogy a következő szám megfelel-e a hangulatnak. Lelkes igenlések után blues témák feldolgozását hallhattuk, ahol mindenki kapott időt hangszere virtuóz bemutatására. A szólók nagy tapsot kaptak minden alkalommal, a zenekar egyre jobban bemelegedett. Különleges élmény volt Monk híres „’Round Midnight” témáját roma nyelven énekelve hallani, Emilio előadásában. Ő egyébként több számban énekelt és scat-elt a dobok mögül is, valamint a ritmusok ütése közben szinte az összes hangszer imitációját bemutatta hanggal, egy nagyzenekart pótolva. A számok konferálása közben Szakcsi a szenvedélyről beszélt, arról, ami nélkül nem lehet zenélni. A szavakat végül tettek követték, a „Mr. P.C.”, az est zárásaként előadott Coltrane szám minden magyarázatnál jobban megmutatta, mit jelent a szenvedély a zenében, mit jelent szenvedéllyel játszani.

A jazz szerelmesei örömüket tapsban fejezték ki, majd kisebb csoportokra szakadozva kukaborogatás, autófelgyújtás és mocskolódó rigmusok skandálása nélkül fegyelmezetten, élményekkel gazdagodva távoztak.


j-1.JPG


j-2.JPG


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.JPG


j-6.JPG


j-7.JPG


j-8.JPG

Vissza a hírekhez