JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

10 éves a Vörös Niki Quartet – Exkluzív interjú a zenekarvezetővel

2005 őszén, vagy inkább már 2006 elején Pallai Péter és Kerekes György invitált a Nyitott Műhelybe egy kedd esti tehetség bemutató koncertre. Ott láttam/hallozzam először énekelni Vörös Nikit. Amikor a mikrofon mögé lépett, meglepett kellemes hangszínével és bájos előadásmódjával. Rögtön odamentem a Péter-Gyuri pároshoz, és megkérdeztem: „Ki ez a lány?” Péter büszkén vágta rá: „Hát a Vörös Niki! Figyeld meg, éveken belül az egyik vezető jazzénekesnő lesz Magyarországon.”

voros-niki-2015.JPG


1) Emlékszik napra pontosan, hogy mikor is alakult meg a Vörös Niki Quartet? És hogy kik voltak akkor a tagok?

Napra pontosan természetesen nem emlékszem. 2005 őszén láttuk elérkezettnek az időt saját zenekar alapítására Vörös Lászlóval (testvéremmel) és Szalay Tamással (bőgő). Ekkor már 4 éve az Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei voltunk. A dobos Domján Péter volt.

2) Na de akkor már 26 éves volt... Hogy-hogy olyan későn jutott eszébe a saját formáció? Előtte mit csinált? Egyáltalán hogyan lett magából jazzénekesnő? Olyan hektikus jazzélet volt Esztergomban, hogy nem volt más választása?

Nem érzem későnek, különösen ebben a műfajban. Érettségi után más területen folytattam tanulmányokat, bár mellette folyamatosan énekeltem különböző zenekarokban. 4 évig tanultam a Postás zeneiskola jazz szakán, miután elérkezettnek éreztem az időt saját formáció megalakításához. Ekkoriban már nem Esztergomban éltem, ezért az ottani "jazzélet" nem befolyásolta az utam.


3) És azóta hogyan alakult a sorsa? Mikor is jelent meg az első CD-je?

Szerencsésnek mondható a zenekar, ugyanis az elmúlt 10 évet folyamatos koncertezéssel töltöttük. Manapság tudjuk, nem könnyű életben tartani egy formációt, hiszen a művészeknek a szervezői feladatokat is el kell tudni látniuk. Nagyon sok munkánk van ebben, hiszen semmilyen segítséget nem kaptunk hozzá.

Első lemezem 2012-ben jelent meg, saját kiadásban. Büszke vagyok rá, ugyanis a teljes produceri munkát én végeztem, a zenekar saját erejéből -támogatás nélkül- tudta kiadni ezt az anyagot.


4) Most kezd visszatérni szülés után. Hogyan tudja összeegyeztetni az előadóművészetet az Anyasággal?

Valóban kevesebb koncertünk volt az elmúlt 1,5 évben, de életem eddigi legszebb napjait élem. Megtanított a Kisfiam arra, hogy picit lassítsak, és élvezzem a napokat, melyeket vele tölthetek. Koncertjeink vannak, a műhelymunkára kevesebb idő jut. De szerencsére a jazz műfaja kortalan, így megvárnak a feladatok, és a színpad. :)


5) Mikor és hol lesz a 10 éves jubileumi koncertje? Ezúttal kik lesznek a partnerei?

A Harmónia Jazzműhely szervezésében, október 2-án, 20h-tól a Budapest Jazz Club-ban lesz a koncert. Ez alkalommal két különleges vendégünk lesz, Lakatos Ágnes és Berki Tamás személyében, akik a tanszakon voltak mestereim 2006 és 2010 között. Nagyon örültek a meghívásnak, állításuk szerint ez az első alkalom, hogy tanítványuk egyszerre hívná meg őket vendégművésznek. Rajtuk kívül még vendégünk lesz Strausz Eszter, aki gyakori közreműködője koncertjeinknek.

A Quartet tagjai : Vörös László - zongora, Csuhaj Barna Tibor - bőgő, Jeszenszky György – dob.


6) Teltházat és standing ovation-t kívánok magának péntek estére!

Nagyon köszönöm, szeretettel várunk Mindenkit!

Vissza a hírekhez