JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Zony Mash with Horns, Royal Room, Seattle, Washington, USA, 2016. december 27.

A Royal Room egy Wayne Horvitz, zongorista-zeneszerző-zenekarvezető által fenntartott külvárosi kis étterem, színpaddal és közepesnél rosszabb hangosítással. Többnyire helyi zenészek lépnek fel, de néha nagyobb nevek is előfordulnak. A közönség vegyes; egy réteg kimondottan a zene miatt jön be, egy másik csoport inkább csak a bárban vedel, dülöngél, hangoskodik és zavarja a többieket a koncert élvezetében.

A Zony Mash, egy Wayne Horvitz által 1995-ben alapított space-jazz-funk-jam-groove zenekar. Habár 2004-ben hivatalosan feloszlottak (egy dupla búcsúlemezt is kiadtak), azért néha még össze-összeállnak, újabban egy négytagú fúvósszekcióval együtt. Az utóbbi pár évben ezek az utolsó utáni koncertek mindig Karácsony környékére estek. Ilyen esemény volt kedden is, természetesen a Royal Room-ban. Tulajdonképpen három koncert volt egyszerre, az első a "V" zenekar (Tim Young gitáros egyik vadonatúj kreációja adott elő egy fura kis rockoperát), aztán a "Sweeter Than a Day" zenekar játszott (Wayne Horvitz egy másik zenekara, gyakorlatilag a Zony Mash akusztikus verziója), aztán fél 11-kor végre beindult a Zony Mash, és hajnali egyig nyomták.

A "Zony Mash With Horns 2016" így állt fel: Wayne Horvitz (Hammond B3, keyboards), Tim Young, (gitár), Andy Roth (dob), Keith Lowe (basszusgitár), Dave Carter (trombita), Briggan Krauss (szaxofonok), Levi Gillis (szaxofonok) és Steve Moore (harsona). A szokásos program ment; Cold Spell, Stomping at the Cranium; Let's Get Mashed, Happens Like That, és a többi jól ismert szögletes, szuper-intelligens, abszolút eredeti hangzású Wayne Horvitz kompozíció. És persze - szokás szerint - "teljes elszállás" volt: a kőkemény funk-alapok, a hipnotikus alapmotívumok, a meghökkentő "riff"-ek, a hihetetlenül feszes fúvósszekció, és erre ráépült extatikus szólók (blues-alapúak, mint Tim Young gitárjátéka, vagy jazz-funk alapúak, mint a basszus- és a fúvós-szólók), frenetikus hangulatot teremtettek.

Ez egy kifejezetten olyan banda, hogy sem a lemezek, sem a Youtube videók nem adják vissza az élő zenekar energiáját, hangzását és hangulatát. Még csak meg sem közelítik! Sajnos nincs más megoldás: aki a Zony Mash-nek, ennek a más bolygóról származó, megimételhetetlen, utánozhatatlan, szuper-originális mutáns zenei csodalénynek szem- és fültanúja akar lenni, annak el kell látogatni Karácsony táján Seattle-be, és le kell ugrania a Royal Room-ba.


zm1.jpg


zm2.jpg


zm3.jpg


zm4.jpg


zm5.jpg


zm5.jpg


zm6.jpg


zm7.jpg


zm8.jpg


zm9.jpg


zm10.jpg


zm11.jpg


zm12.jpg

Vissza a hírekhez