JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

606@BJC BRIT-MAGYAR KLUBFESZTIVÁL – Második nap

Pénteken folytatódott a londoni 606 Club és a Budapest Jazz Club között létrejött zenészcsere program ez évi háromestés fesztiválján. A második napon a szigetországi vendégek közül először a trombitás BYRON WALLEN Juhász Márton nemzetközi formációjával, majd LOUISE CLARE MARSHALL énekesnő a Tálas Áron Trio kíséretével lépett színpadra.

Juhász Marci jelenlegi formációja lényegében 2011-ben alapított együttese, az Euro-African Playground frissített változata. A játszótéren maradt Cheikh Ibrahima Fall, azaz Ibro (djembe, balafon, ének), Tálas Áron, aki új, ütős játékokat kapott a billentyűk mellé, és a gitárját basszusra cserélő ifj. Tóth István. Az új játszótársak közül elsőként az Új-Zélandból 2003-ban hazánkba költözött gitáros, Matthew George Mitchell érkezett. Eleinte csak beugróként kapott lehetőséget, de végül bekerült a csapatba. Nagysikerű februári koncertjéről oldalunkon is olvashattak, akkor Oláh Kálmánnal, Barcza Horváth Józseffel és Balázs Elemérrel játszott itt a BJC-ben. Matthew már a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola tanáraként is sokat bolyongott Európában, Londonban is megfordult, ahol többek között a nálunk többször járt Byron Wallen trombitással is koncertezett. A Londonban, 1969-ben született, 1992-ben a Wallen Sussex Egyetemen pszichológia, filozófia és matematika diplomát szerző Byron Wallen zenészcsalád gyermekeként először klasszikus zongorát tanult. Hamarosan trombitára váltott, a londoni iskola után, a 80-as évek közepén New York-ba költözött, ahol Jimmy Owens, Donald Byrd és Jon Faddis voltak a tanárai. A rock és a jazz zenében is komoly karriert befutó trombitás George Benson, Charles Earland, Chaka Khan, Courtney Pine, Lonnie Liston Smith, Style Council, Jean Toussaint és Cleveland Watkiss zenekaraiban tűnt fel többek között, lemezei az általa alapított „Twilight Jaguar” kiadó gondozásában jelennek meg. Jómagam először pontosan nyolc éve, 2009. április 24-én találkoztam vele a régi BJC-ben, majd 2013 májusában az Európa Nap alkalmából az Erzsébet téren rendezett koncerten lépett fel. Most harmadjára Juhász Márton, Ibro, Tálas Áron, Matthew Mitchell és ifj. Tóth István társaként láthattam viszont. A fotók tanúsága szerint a jó csapolt sört továbbra is szereti.


00.jpg


„Back in Pecs! Playing tonight with Juhász Márton and my great friend guitarist Matt Mitchell. New original material.” – lelkendezett honlapján Byron, csütörtökön ugyanis a pécsi Zsolnay Negyed Metronóm Jazz Klubjában játszottak Marciék. Ezen a koncerten, és a koncert előtti hosszabb próbán sikerült igazán összecsiszolódnia a zenekarnak. Pécsről Budapestre érkezve, pénteken a beállás alatt még finomítottak egy kicsit pár dolgon, így este nyolc óra után pár perccel egy összeszokott zenekar vonult a színpadra Pallai Péter hívószavára. Zenéjük elsősorban Ibro speciális ütőhangszereinek köszönhetően afrikai gyökerekből bontakozott ki, az egyik afrikai ritmusokra épülő számba, a 606 főnöke, Steve Rubie is beszállt fuvolázni, de Miles Davis elektronikus korszakának hatása is erősen dominált. A Davis vonulat leginkább Wallen szerzeményeiben volt érezhető, de Marciék régebbi és újabb számaiban is hangsúlyt kapott. Wallen időnként az ütősöket erősítette, kagylón fújt, de a trombitát soha nem hagyta hosszabb ideig pihenni. Az elemi erővel sodró zenét, a szenzációs szólókat, és végül Ibro „magánszámát” a közönség kitörő ovációval fogadta.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


A szünetben felrémlett bennem, hogy lehet ezt a hangulatot tovább fokozni. Mint a második részben kiderült, sehogy. Lehet ellenben más zenei eszközökkel a csúcsot elérve ugyanazt az extázist kiváltani a közönségből. Ezt mutatta meg a szünet után a Tálas Áron Trio-val fellépő Louise Clare Marshall. A sokoldalú énekesnő 2012 októberében járt már nálunk ennek a programnak köszönhetően, akkor Cseke Gábor, Oláh Péter és Juhász Márton voltak a partnerei. A bőgős Oláh Péter a mostani triónak is tagja, ő ismerhette legjobban Louise rendkívül változatos repertoárját. A régebben inkább Jools Holland rhythm & blues zenekarával fellépő, és lemezeket készítő londoni énekesnőt újabban saját együttese kíséri, de gyakran énekelt Ronnie Wood-dal, Steve Winwood-dal, Van Morrison-nal, Bryan Adams-szel, Bryan Ferry-vel, Robbie Williams-szel is, és az utolsó, „The Endless River” című Pink Floyd albumon, valamint az együttes gitárosa, David Gilmour „Rattle That Lock” lemezén is vokálozott. A pályafutását gyermekkórusokban kezdő, a gospel és a soul gyökereit a londoni fekete közösség templomaiban magába szívó Louise Clare Marshall jazz karrierje újabban London klub-világában kezd felívelni. Mindezekből az általa énekelt zenékből állította össze műsorát péntek estére is, így a zongorista Tálas Áronnak, és a dobos Jeszenszky Györgynek igencsak kalandoznia kellett a műfajok között. Azért végig a jazz vonal volt a legerősebb, de a pop-hoz közelítő számok és a kemény rhythm & blues nóták is feküdtek a trió mindhárom tagjának. Az egész koncertet végig mozgó, a zenét minden porcikájában érző Louise is többször csodálattal figyelte szólóikat, és nevüket jól kiejtve buzdította tapsra a közönséget. Csodálattal figyeltük mi is káprázatos hangját, dinamikus mozgását, és temperamentumos konferanszait. Diane Schuur, Ray Charles, Jools Holland számok között a zongorához is leült, legújabb, „Beautiful” című lemezéről is énekelt pár számot. Megdolgoztatta a közönséget is egy kis refrénénekeltetéssel, és végül a tapsviharnak engedve a szervezők is engedélyt adtak egy ráadásra. Louise már el is repült nagy sajnálatomra Budapestről, hogy szombaton este Skóciában léphessen fel, de csodás hangját nem feledve a Klubfesztivál zárónapján próbálok vigasztalódni.


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg


17.jpg


18.jpg


19.jpg


20.jpg


21.jpg


Szombat este a brit jazzvilág veteránja, a minden nádnyelves hangszeren kiváló szaxofonos, Stan Sulzmann Szakcsi Lakatos Bélával, Orbán Gyurival és Balázs Elemérrel, a magyar anya és egy angol költő, John Hartley Williams lánya, Natalie Williams énekesnő pedig Szakcsi Lakatos Róberttel, Fenyvesi Mártonnal, Barcza Horváth Józseffel és Balogh Lászlóval lép a Budapest Jazz Club színpadára.

Vissza a hírekhez