JazzMa

Friss Hírek

Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.
Iyer, Vijay: Uneasy2021. április 25.

Hírek

...vagy amit akartok

A Harmónia Jazzműhely rendezésében került sor a Pocsai Kriszta Quartett koncertjére 2018. január 6-án, szombaton este a Budapest Jazz Clubban.

A Pocsai Kriszta-Schneider Zoltán ének-gitár duó ezen alkalommal tovább bővült: Lukács Miklós (cimbalom) és Orbán György (bőgő) társultak a régóta együtt játszó páros mellé. A korábban sosem próbált felállással egy hosszú ideje dédelgetett álom vált valóra, és a hallott zene teljes mértékben igazolta, hogy érdemes volt várnunk a zenekar megszületésére. Pocsai Kriszta az első szám után elmondta, hogy a szándék mellett a koncepció is régen megvolt már, a korábbi duó latinos hangzását kívánták a magyar dalszövegekkel és a cimbalommal tovább gazdagítani, és egy nem teljesen behatárolt, fúziós világot létrehozni.

A két szetben elhangzott tucatnyi szám három csoportra oszlott a dalok szerzősége szerint: Schneider Zoltán szerzeményei Kalmár Panni magyar szövegével szólaltak meg, Pocsai Kriszta spanyol verseket fordított át zenébe és magyar népdalok adták a többi szám alapját.

A megszólaló muzsika igen jól esett a fülnek. Az összekeveredő stílusok egy új, különleges, de egyértelműen szép hangzást hoztak létre. A megszülető közeg inspirálólag hatott a zenészekre is: látszott, hogy mindenki teljes szívvel jelen van, és egymást segítve, az összhatást fokozva játszottak. Mindenki nagyon érzékenyen kereste a helyét, finoman váltogatva a szerepeket. Különösen is igaz volt ez Lukács Miklósra, aki virtuóz szólistaként, leleményes akkordozóként, stabil basszusként és még ki tudja, hány minőségben mutatkozott az est folyamán. Mennyiségében is ő vállalkozott a legtöbb szólóra, de mindenki más is megszólalt egyedül; ebből a szempontból is szépen kiegyenlítették a programot. Az igen nagy számban összegyűlt közönség egyértelműen a zene hatása alá került: hol elandalodva, hol mosolyogva, hol ritmusra lüktetve követték a zenét, melyet lelkes tapssal köszöntek meg a koncert végén.

Jól döntött, aki vízkereszt estéjét a Pocsai Kriszta Quartettel töltötte – akárminek is nevezzük, szép zenét és nagyszerű produkciót hallhattunk. Reméljük, lesz még rá alkalmunk máskor is.


001.jpg


002.jpg


003.jpg


004.jpg


005.jpg


006.jpg


007.jpg


008.jpg


Vissza a hírekhez