JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

AZ ÖRÖK NAPSUGÁRRA EMLÉKEZÜNK

Múlt év december 16-án hunyt el a kivételes képességű énekesnő, dalszerző és szövegíró Fábián Juli, aki a közönség és a szakma által is az egyik legtöbbre tartott díva volt a jazz és a pop műfajában. Számtalan zenésztárs emlékezését olvashattuk róla, melyek között Szepesi Matyi, a Random Trip csapatának búcsújában nevezte őt „örök napsugár”-nak.

Kicsit visszamegyek az időben. Jómagam 1968-ban találkoztam először élő jazz zenével, ami azonnal a hatalmába kerített. Nem könnyű leltárt csinálni, hogy az azóta eltelt ötven évben hány remek koncertre sikerült eljutnom, de arra, hogy melyik volt a legnagyobb élmény – kapásból tudom a választ. Ismertem és nagyszerű együttesnek tartottam a Sárik Péter – Fábián Juli Jazz Riff formációt, és 2011-ben egy szombat este szerettük volna megnézni őket a Kossuth klubban. Sajnos, mire észbe kaptam, minden jegy elkelt, de a szervezők megsúgták, hogy ha az első félidőről lemondunk, a szünet után már nem kérik a jegyet. Így előtte egy színházat választottunk és fél tízre értünk a klubba. A szünet még javában tartott! ¾ 10-kor kezdődött és ½ 1-ig tartott a koncert második félideje, ami életem eddigi legnagyobb jazz élménye volt. Magam is megtapasztaltam már, hogy mekkora csodák tudnak születni, ha olyan zenészek állnak a színpadon, akik folyamatosan jó labdákat dobnak egymásnak, így az akció-reakció egy pillanatra sem áll le. Ezeket a zenei felhívásokat és válaszokat a közönség olyan érzékenységgel figyelte és reagálta le, mint egy világbajnokság tizenegyes rúgásait! Mert világbajnokság zajlott itt is. Profi zenészek inspiráltak játékukkal egy ízig-vérig színpadra termett, csodás hanggal megáldott énekesnőt, aki az őt körülvevő szeretetért és rajongásért cserébe bámulatos tehetségével kápráztatta el közönségét. Újabb és újabb ráadások következtek, mert senki nem akarta, hogy ez az est valaha is véget érjen. A zene egy olyan mezőre vitt el, amit legtöbbször csak álmunkban élünk át. Ez, az életben igen ritkán előforduló pillanat, amikor feltétel nélkül átadod magad valaminek, mert érzed, hogy olyan közegben vagy, ahol csak jó dolgok történhetnek…

Ahogy kijöttünk a koncertről, percekig nem tudtunk szólni egymáshoz. Gonda János tanár úr szavai jutottak eszembe: „A jazzben igen nagy a szabadság. A legteljesebb szabadságérzethez az ember úgy juthat el, ha önmagát szabadítja fel, ha kiteljesíti saját képességeit. Amikor pedig mindez – többnyire csak a legnagyobbak játékában – bekövetkezik, akkor a muzsikus szabadságérzete a hallgatóra is átsugárzik. Ez a legtöbb, amit egy zenész a közönségének adhat.” (Jazzvilág 2004)

1992 óta működtetek Cegléden egy Dobmúzeumot, és rendezek Dobosgálákat, de kevesen tudják, hogy legnagyobb kedvenceim közé a cselló és a női énekhang tartoznak. 2012-ben felmerült, hogy izgalmas színt vihetne a dobosgálák műsorába egy jazzénekesnő és természetesen elsőként Julira gondoltam. Sajnos, akkor egy olyan időszak következett, hogy minden felkérést vissza kellett utasítania, így három évet vártam mire eljött hozzánk, és a Random Trip formációval 2015-ben megérdemelt sikert aratott a 21-ik Nemzetközi Dobos- és Ütős Gálán.


194.JPG


Január 28-án, vasárnap este Fábián Julira emlékezett a hazai jazz színtér színe java. A Harmónia Jazzműhely egy ingyenes emlékkoncertet szervezett a Budapest Jazz Klubban. Az alapzenekar a Gyárfás István Trió volt (Gyárfás István – gitár, Soós Márton – bőgő, Cseh Balázs – dob) Sárik Péter zongoristával kiegészítve. A koncertet mindvégig az egyszerűség és méltóság jellemezte. Az énekesek sorra járultak a mikrofon elé, és egy általuk választott számmal tisztelegtek Juli emléke előtt.


dsc-0015.jpg


A koncert első felében Lakatos Ági, Kanizsa Gina, Gereben Zita, Molnár Enikő, Pápai Zsanett, Vörös Niki és Berki Tamás, a második részben Urbán Orsi, Kész Petra, Mujahid Zoltán (Milosevits Mirko zongoristával és Jász András szaxofonossal), Kovács Linda, Bencze Alma, Palágyi Ildikó és Szőke Nikoletta léptek fel.

A műsort Urbán Orsi – Berki Tamás – Szőke Nikoletta és Lakatos Ági kvartettje zárta egy sodró lendületű „ROUTE 66”-szel.


dsc-0016.jpg

Gereben Zita


dsc-0017.jpg

Molnár Enikő


dsc-0018.jpg

Berki Tamás


dsc-0021.jpg

Kész Petra


dsc-0023.jpg

Mujahid Zoltán


dsc-0027.jpg

Kovács Linda


dsc-0028.jpg

Bencze Alma


dsc-0030.jpg

Palágyi Ildikó


dsc-0035.jpg

Urbán Orsi, Berki Tomi, Szőke Niki, Lakatos Ági


dsc-0040.jpg

Csoportkép


A koncertet a facebook-on előre regisztrálók a zsúfolásig megtelt nagyteremben, illetve a kávézó kivetítőjén nézhették végig. A családtól megtudtuk, hogy készülőben van egy nagyszabású koncert május 6-án a Budapest Parkban, ahol valamennyi zenei irányzat képviselői ismét fejet hajtanak Fábián Juli szakmai és emberi nagysága előtt.


Vissza a hírekhez