JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

ARCCAL A FÉM FELÉ

Hétfőn a Belváros legújabb kulturális közösségi tere, a FÉM Arts & Café „Pepita Oroszlán Zenés Estek” programjában egy nagy nevekből álló új formáció, a Szakcsi Lakatos Róbert, Oláh Tzumo Árpád és Egri János alkotta trió mutatkozott be. Akikhez eljutottak a koncert közösségi fórumokon és oldalunkon is közzétett beharangozói, nem lepődtek meg, hogy ezúttal Tzumo a dobok mögé ült, így a zongora, bőgő, dob, azaz klasszikus felállásban játszott a három muzsikus. Ahogy a mondás tartja, csak az újszülöttnek minden vicc új, a már megszűnt Take 5 klubban csaknem tíz éve, 2009 júniusában készült montázs mutatja, Tzumo már régen is vonzalmat érzett a dobok felé, és amikor alkalom kínálkozott, élt is a lehetőséggel. A trióban akkor Pecek Lakatos Krisztián bőgőzött.

00.jpg

A FÉM a Váci utca és az Irányi utca sarkán álló ház Irányi utcai oldalán található. Ebben a sarokházban üzemelt jó ideig a hajdani Pepita Oroszlán, miután a Semmelweis utcából átköltöztették. Az eredetileg igazi angol pub hangulatot adó söröző hamar kultikus hellyé vált, ehhez az elég rendszeresen rendezett, többnyire marginális zenéket bemutató koncertek is segítettek, a Kádár-rendszer idejében nagy értéknek számító jó csapolt sör mellett. A kényszerű költözés után azonban nyoma sem maradt a rusztikus pub hangulatnak, a dizájn giccses lett, valamint a hely adottságai sem voltak alkalmasak bármilyen koncert rendezésére, a törzsközönség pedig szép lassan kicserélődött. A rendszerváltás után be is zárták, helyén bank működött, most újra vendéglátóhely lett, de ennek már nincs kötődése az egykori Pepita Oroszlán egyik változatához sem. A tavaly létrehozott FÉM-be a Váci utca 40 szám alatt található sarokház Irányi utcai oldalán lévő bejáraton lehet lejutni. Az „L” alakú pincébe lejutva egy professzionális szcenikai eszközökkel felszerelt színháztermet, és egy hangulatosan berendezett kávézót találunk, ahol a falakon kortárs művészek képei lógnak, jelezve, a helyiség kiállításokra is alkalmas. A kávézó végén áll a pódium, ahol a tervek szerint főleg hétfőnként rendszeresen jelentkező Pepita Oroszlán Zenés Estek keretén belül a hazai jazzélet jelesei léphetnek fel, de ezek a koncertek akár egy képzőművészeti kiállítás után is megvalósulhatnak. Elsőre talán kissé bizarrnak tűnő nevét az egyik alapító, Cziczó Attila azonos című, hírnévre vágyó fiatalokról szóló drámája adta, mely az angol „fame” szót is eszünkbe juttathatja, a pince falát biztosító lefestett fém tartóoszlopok mellett.

01.jpg

A kulturális tér megálmodója, létrehozója és művészeti vezetője, az 1970-ben született, a Berzsenyi Dániel Főiskola művelődésszervező szakon diplomázott Cziczó Attila elsősorban a jelennel, a hétköznapok problémáival és örömeivel, emberi történetekkel, magas művészi színvonalon és művészeti eszközökkel létrehozott nézőbarát színházat akart csinálni. A Fészek Színház Gárdonyban felnőtt alapítója, rendezője 2003-ban költözött végleg a fővárosba, volt vízi-mentős, matróz, forgalmista, de közben verseket, dalokat, kisregényeket, drámákat írt, színházban rendezett, zenét szerzett, és a közös vállalkozásban társulatvezető címet kapott Jendrics Anikóval társulva megtalálta az ideális és elérhető helyet. Kétkezi munkával, és barátok önkéntes segítségével alakították ki és tették alkalmassá színházi előadásokra és koncertekre a teret a társasháztól bérelt pincében. Mindehhez a jazz úgy jött a képbe, hogy Attila a gimnáziumi évek alatt a KOX zenekar gitárosa és zeneszerzőjeként a közeli Székesfehérvár Állami Zeneiskolájában ének, majd a Polifon Zeneiskolában gitár, összhangzattan szakon is tanult, jelenleg pedig a szellemes nevet kapott Fishmojo zenekar szerzője, vezetője. A jazzprogramok szervezésében a mindenki mindenben segít csapatban Pálmai Panna a főnök, aki többek között a Pankastic és a Jazz-Thirteen énekesnőjeként vált ismertté szélesebb körben, de találkozhattunk vele férje, a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj egyik 2017-es nyertese, Serei Dániel BJC koncertjén is. Este nyolckor az ő szervezésben lépett pódiumra az eredetileg erre az alkalomra összejött Szakcsi-Tzumo-Egri Trio.

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

A két részből álló koncerten az elejétől a végéig hamisítatlan örömzenét, saját számokká váló sztenderdeket, és bizonyára sztenderddé váló saját számokat hallhattunk. Az első részben inkább a Blue Note fémjelezte időkből, a másodikban többnyire a kortársak közül válogattak. A végén közkívánatra Pálmai Panna is színpadra állt, és a „Whisper Not” című, Anita O’Day énekelte Benny Golson szerzeményt a nagy énekesnő emlékéhez méltóan adta elő. A koncert sikert aratott, a közönség elégedetten távozott, a remek zenét kellemes körülmények között élvezhette. A szcenikai feladatokat ellátó Horváth Máténak köszönhetően jó volt a hangosítás, és fényviszonyok is ideálisak voltak. A zenészek is jól érezték magukat, annyira inspirálták egymást, hogy mindegyikükben komolyan felvetődött, folytatni kéne a közös muzsikálást ebben a formációban. Miután mindhárman a vízöntő jegyében születtek, Egri János keresztapaként az Aquarius nevet javasolta a triónak.

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

Remélem, ez a fényképes beszámoló kedvet csinált olvasóinknak akár a honlapunkon található koncertkínálat alaposabb böngészésére és bátran jegyzik majd naptárukba a Fém Arts & Café közelgő eseményeit. A Belváros-Lipótvárosban, azaz V. kerületben volt egykor a honi jazzélet bölcsője, az „átkosban” itt nyílt meg a már csak emlékeinkben élő legendás „Dália”, majd az én generációmat is mélyen érintő Petőfi Sándor utcai „Építők” klub. A rendszerváltás után nyílt helyek, Jazz Garden, Upside Down, Wine-bar is bezártak, vagy profilt váltottak, a Háló pedig nem is olyan régen költözésre kényszerült. Így még jobban örülnék, ha beszámolóm a politikai életben betöltött szerepe mellett színészként is ismert, a jazz zenéért a Belvárosi Jazzversenyek életre hívásával bizonyítottan tenni akaró Wohlmuth István kulturális tanácsnok figyelmét is felkeltenék. Ahhoz, hogy a TAO támogatás megvonása ellenére pezsgő kulturális, és ebben jazzélet is legyen, új forrásokat kell találni! Cziczó Attila és Jendrics Anikó optimistán tekint a jövőbe, bíznak a talpon maradásban, Pálmai Panna is hosszútávra szervezi a koncerteket. A belépő csupán 1800 Ft, de a hangulat megfizethetetlen!

Vissza a hírekhez