JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Billy Cobham 75 éves

Egy szerdai nap volt 1983-ban és a munkahelyünk asztalán szólt a rádió. A 11 órás hírek következtek, aminek a végén beolvastak egy közleményt: szombaton a gödöllői Művelődési Házban fellép a Frankfurti Rádió Big Bandje, a dobos-zenekarvezető, Kurt Bong megbetegedése miatt a beugró Billy Cobham lesz. Nem akartam hinni a fülemnek. Cobham Magyarországon, és csak mint beugró?

1.jpg

gödöllői koncert utolsó pillanatban javított plakátja


Szombaton már időben ott nyüzsögtünk a koncerten, hátha egy riport, vagy legalább egy fotó összejön. A biztonságiak komolyan vették a feladatukat, a közelébe sem tudtunk kerülni Cobham-nek. Beültünk a színházterembe. Pege Aladár együttese kezdett. Egyszer csak Sziman Pista odaszalad hozzám a széksorok közé, és azt mondja, hogy Cobham az üres előcsarnokban nézi a Fradi meccset, és mákos fagyit nyal! Én úgy meglepődtem a mákos fagyi létezésén, hogy pillanatok teltek el, mire felfogtam az üzenet lényegét: szabad a pálya! Cobham kicsit vonakodott a riporttól, de végül belement, és készült egy fotó is.


2.jpg

1983-ban Gödöllőn, a színfalak mögött (fotó: Dr. Lénárd Béla)


Eltelt 28 év. 2011-et írtunk, és a tizenhetedik Dobosgálára készültem. Cobham még mindig a csúcson, bár a dobos világ már nem az ő nevétől hangos. Úgy éreztem magam, mint a vadász, aki ha tovább habozik, elmulasztja élete nagy trófeáját. Meg kell hívni most rögtön! A meghívás sikerült, és hála Monori Tibiék odaadó segítségének, a hatalmas Yamaha szerelés is időben megérkezett.

Már hagyomány, hogy a gála napjának délelőttjén a sztárvendég megnézi a Dobmúzeumot. Így volt ez a Cobham házaspárral is. Volt egy drukk bennem a Gödöllőn tapasztalt távolságtartás emlékétől, ami megérkezésük pillanatában elszállt. Billy igazi érdeklődéssel nézte végig a gyűjteményt, mindent fotózott, és számtalan történetet mesélt. Legtöbb időt a Zildjian stand nagy fotója előtt töltöttük, melynek szereplőit személyesen is ismerte. A kamarateremben leült a színpadon felállított Yamaha Recording mögé, és játszott nekünk. Végül felírta a nevét az óriás cintányérra, és tett egy bejegyzést a múzeum vendégkönyvébe is. Megígérte, hogy hamarosan küld valami személyes ajándékot a múzeumnak.


3.jpg

Billy leült a múzeum kamaratermében, és játszott nekünk (fotó: Kisfaludi István)


Hatalmasat játszott a gálán. Érdekes volt figyelni azokat az embereket, akik most tapasztalták meg először, hogy mire képes egy zseni ezzel a hangszerrel egyedül. Egyáltalán hol van az a pont, amin túl már sem technikailag, sem zeneileg nincs lehetetlen?

Cobham nagy siker volt. Ősszel meghívást kapott a Jazz Szövetségtől, mint a Magyar Jazz Ünnepe rendezvény sztárvendége. Ekkor hozta magával az ígért ajándékot, melyhez a következő szavakat fűzte: „A pergődob része volt az első Gold Sparkle szettnek, melyet a Yamaha 1997-ban nekem adományozott. Túlságosan lapos volt, kevesen használnak 4 colos kisdobot, mivel nem jön ki belőle a kívánt hang, így azután 6,5 colosra váltottam. Arra gondoltam, hogy talán a második dob szettemben használom majd, de erre sohasem került sor. A múzeumban remek helye lesz!”


4.jpg

A 14x4-es fatestű Yamaha pergődobot Billy Cobham ajándékozta a Dobmúzeumnak


5.jpg

Billy Cobham a 17. Nemzetközi Dobosgálán - 2011. május 7., Cegléd, Városi Sportcsarnok (fotó: Pálinkás Éva)



KÖSZÖNÜNK MINDENT!

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT BILLY!


Vissza a hírekhez