JazzMa

Friss Hírek

First of May2024. május 01.
Wednesday Night Drink2024. május 01.
Névnaposok – Fülöp2024. május 01.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Amerikai gitárvirtuóz a Dürer Kertben

Nagy szerencsémre böngészgettem a net-en a koncertnaptárt június 5-én, és nagy meglepetésemre fölfedeztem, a következő napon, azaz hatodikán a DK-ben Chieli Minucci koncert lesz. (Előtte még két kiváló magyar együttes is fellép, a Király Martina Band és a SoLaTi.)

Sajnos családi programok miatt őket nem tudtam meghallgatni, de Minucci hangversenyének kezdetére éppen odaértem. Az eredetileg szabadtérire tervezett fellépése kezdete előtt pár csepp eső hullott, így nagy gyorsasággal a belső terembe kellett költöztetni a berendezéseket. Mélységes tisztelet a műszaki embereknek! Mindent „flottul” megoldottak, így fél kilenc előtt elkezdhette Chieli a fergeteges előadást. A kísérői mindannyian magyar muzsikusok voltak, akik bár nagy nemzetközi sztárt kísértek, mégis egyenrangú társaknak bizonyultak. Íme a lista: Mits Márton – szaxofon, furulya, Molnár Levente – szintetizátor, Gudics Martin – basszusgitár, Kertész Ákos – dob, Pusztai Csaba – konga és egyéb ütőhangszerek.

Meg kell még említenem a hangmérnök munkáját! Paczári Károly a neve, aki hibátlanul kezelte a keverőpultot. Sajnos, a teremnek nem túl jó az akusztikája, a szabadban biztosan szebben, csillogóbban szólt volna minden. (Persze az is lehet, hogy az én fülem már hozzászokott a MÜPA csodálatos hangzásához...)

Őszintén megvallom, tartottam attól, hogy Chieli valami túl könnyű, pop-os zenét fog játszani. Az elmúlt évtizedekben gyakran volt az „Adult Contemporary” műfajt sugárzó rádiók fölkapott zenésze. Fülbemászó, dallamos, topogásra, vagy táncra ingerlő zenéje roppant népszerű az óceán túlsó felén. A Jazzy Rádió is gyakran játssza szerzeményeit, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne igényes úgy a kompozíciókban, mint a hangszerelésben és a hangszeres tudásban.

Szerencsére az előérzetem megcsalt. Már az első számtól kezdve dinamikusan pörgő, feszes ritmusok, kemény szólók jellemezték zenéjét. A számok közben néha mesélt is kicsit, főleg korán elhunyt társáról, Jinda Gyuriról (George Jinda). Az első lemezük 1984-ben jelent meg „Special Delivery” címmel, amit aztán meg kellett változtatni, mert az a név már védett volt. Így lettek Special EFX. Jinda és ő vitte a nevet, miközben a többi tag cserélődött. Jinda halála után még megmaradt a név, de most már évek óta a saját nevén jelenteti meg lemezeit Chieli.

De Szakcsit is említette, hiszen a három évtizede a GRP lemeztársaságnál kiadott több lemezükön ő is közreműködött. A Mester délután meg is látogatta őt a próbán, ahol talán meg is könnyezték azt az időszakot. Elmesélte azt is, hogy utoljára húsz évvel ezelőtt lépett fel Budapesten, de nagyon szereti a várost és annak zeneértő közönségét. Még néhány magyar szót is megtanult, hogy köszönetet mondjon a hálás hallgatóságnak.

Közel két órán át muzsikált közbeiktatott szünet nélkül, ami igazán szép teljesítmény egy ilyen veterán muzsikustól. Az elmúlt 35 év különböző szerzeményeiből hallhattunk válogatást. Az első számokban a ritmusszekció dominált. Kicsit talán tisztelgésként barátja és zenésztársa iránt. Hogy valami lágyabb is legyen, előadott egy szerzeményt, amit leánya számára írt, majd később egy akusztikus gitárszólót is hallhattunk, amit igazán finom érzéssel adott elő. Szinte már neoklasszikus iskoladarabnak tűnt. A zeneszámok döntő többségükben azért inkább a keményebb, itt-ott blues-os, jazz-rockba hajló dalok voltak. Sikerült a közönséget lázba hozni, amit a fergeteges taps is bizonyított. Bánatomra nem vittem magammal írószerszámot, így az elhangzott számok pontos címeit most nem közölhetem.

A legutolsó szám a „Butterfly” című lemezről a „Cruise Control” extra változata volt, bőségesen helyt adva minden zenésznek, hogy egy-egy szólóban megcsillogtathassa tudását, tehetségét. A roppant lelkes közönség még szeretett volna egy kis ráadást, de valószínűleg a hely városi beágyazottsága miatt ez elmaradt. A közel két órás előadás teljes erőbedobással komoly testi-lelki erőpróba lehetett a 61 éves, de még mindig fiatalos muzsikus számára.

Reméljük, hogy a következő fellépéséig nem kell majd megint húsz évet várnunk! Köszönjük a szervezőknek és Zugló önkormányzatának ezt a fantasztikus estét!


dsc00779.JPG


dsc00780.JPG


dsc00781.JPG


dsc00784.JPG


dsc00791.JPG


dsc00792.JPG


dsc00795.JPG


dsc00797.JPG


dsc00808.JPG


dsc00803.JPG

Vissza a hírekhez