JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

GONDOLATAIM - 2019 június (IV/7)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazz-ről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit részletesebben - ahogy egy jazzrajongó látja. Negyedik évfolyam - hetedik rész.

Nyári változat, kevesebb gondolat...


Június 4-én lett volna 90 esztendős a magyar jazzgitározás (egyik)  legnagyobb alakja KOVÁCS ANDOR. Az 1940-es (!) évektől játszotta jellegzetes muzsikáját, éppen harminc esztendővel ezelőtt hunyt el - hatvan évesen. Sokunknak csak a felvételei maradnak emlékül... 


kovacs-andor.JPG


Tíz évvel ezelőtt, 2009. június 16-án, 85 esztendős korában távozott a földi színpadokról az amerikai alt- és szopránszaxofonos (Carmine Ugo) CHARLIE MARIANO. Egyéni játékát számtalan lemezen és koncerten mutatta be, például a 2002-ben megjelent "Deep in a Dream" (Enja Records) című albumon is.


charlie-mariano.JPG


Öt évvel ezelőtt, 2014. június 18-án hunyt el az amerikai zongorista, zeneszerző HORACE (Ward Martin Tavares) SILVER, a "Song for My Father" című - ma már klasszikus - darab komponistája - aki szintén 85 esztendős korában távozott közülünk. Sajátja volt a hard bop, a mainstream, a soul jazz és a fusion is; közel hatvan (!) évig játszott a 

különböző színpadokon és stúdiókban; többek között Art Blakey, Miles Davis, Art Farmer, Joe Henderson és Hank Mobley zenésztársaként emlékezhetünk rá. 


horace-silver.JPG


Június 17-én töltötte be a nyolcvanadik életévét Ryszard Ludomir Kruza -azaz KRUZA RICHÁRD. Lengyelországban született, 28 esztendősen költözött Magyarországra, később Kanadában is élt. Zongorázni tanult, aztán a vibrafon, majd a szintetizátor lett a fő hangszere, később elsősorban zeneszerzéssel foglalkozott. Hazánkban Gonda János és Deseő Csaba zenésztársa volt - mások mellett. Élete legnagyobb művének egy elektroakusztikai instrumentum, a polyvibe kifejlesztését tekinti. Évek óta nincs róla hír a világhálón. 


kruza-richard.JPG


Június 6-án lett 75 esztendős a jamaikai származású zongorista Montgomery Bernard "MONTY" ALEXANDER. 17 éves volt, amikor a család Floridába költözött, hamarosan megismerkedett olyan sztárokkal, mint Frank Sinatra, vagy Miles Davis. Hatvan éve aktív muzsikus, én Montreux-ben találkoztam vele...


monty-alexander.JPG


Isten éltessen két hatvan esztendős muzsikust:
MARCUS MILLER-t (06.14.) az amerikai multiinstrumentalistát (aki elsősorban basszusgitáros). Róla már "mindent" tudunk, most csak két Montreux-i emlék: 


marcus-miller.JPG


image1-37.JPG


És a dobos BILLY DRUMMOND-ot (06.19.), akinek már a neve is meghatározta a sorsát... Leader-ként jóval kevesebb lemeze jelent meg, mint sideman-ként - zenésztársainak "rövidített" felsorolása: Nat Adderley, Hank Jones, Sonny Rollins, Lee Konitz, Freddie Hubbard - és még folytathatnám.


image2-16.JPG


image3-15.JPG


Pénteken (06.28-án) megkezdődött a Montreux "Jazz" Festival (az idézőjel tőlem...). Azért lesz majd (néha) az "összejövetel" nevében található műfaj is 16 nap alatt. Ajándéktárgyak viszont már vannak: a szokásos póló közel 12 ezer, három bögre 16 ezer forintba kerül. A vasárnap esti Bobby McFerrin koncertre 30 ezer a legolcsóbb jegy (65 ezer a legdrágább), de már mind elkelt...


image4-17.JPG


image5-16.JPG



Vissza a hírekhez