JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazz-burger a Meseházban

Pedig annál volt több is, például muzsika… csak miután az utóbbi időben a békéscsabai Meseházas beszámolóimban elég gyakran a szemközti Kotró nevezetű italkimérőről értekeztem, úgy gondolom, ildomos lenne egy-két szót ejteni az intézmény üdvöskéjéről is, az elmaradhatatlan sörkorcsolyáról, a Jazz-burgerről, azaz az összehajtott piros paprikával meghintett zsíros kenyérről. Mert ez jár neki. Amúgy csütörtöki citromsárga plakátokon a Bágyi Balázs New Quartet neve szerepelt. Na jó, meg este a házban is.

A sors iróniája/fintora, vasárnap este, a Klubrádióban, a kiváló Halper László, a Jazzteszt című műsorában az első három nótát épp Bágyi Balázstól töltötte fel tartalommal. Kedd este pedig az Örömzenében Borbély Misi volt Ámon Betti vendége – szerintem a Meseház egy jó kis gyűjtőpont.


190912bagyi-b011.jpg


Veres Kriszta, a helyiség első emberének/asszonyának a sziáját (köszöntőjét) követően maga Bágyi Balázs (dobos, zeneszerző) vette kézbe a mikrofont.

Elújságolta, harmadjára vannak itt, s noha korábban a deszkákon játszottak, de most, hogy a színpad a fűre költözött, egy hangulatos, gyep-show-t tolnak az arcunkba.

Kizárólag a saját szerzeményekkel érkeztek, ugyanis tavaly, a Jazz Pikniken Pocsai Krisztával a jazz-örökzöldek sűrűjébe vezették a zsűrit, azaz minket, a közönséget.

Íme, a csapat: Lakatos Soso Sándor – szaxofon, ezúttal Oláh Dezső helyett egy ifjú titán, a 18 éves Horváth Balázs jött zongorázni a Békési út 17-be, és a quartet "legifjabb" tagja pedig Oláh Péter bőgős volt, aki uszkve 23 éve alkotja együtt a ritmusszekciót Bágyi Balázzsal. Zárójelben: nem semmi, amikor egy dobos a zeneszerző.


190912bagyi-b017.jpg


Az elhangzott fantasztikus muzsikákat interpretáló muzsikárésok közül úgy vallom, nem szabad a fentebb említett Oláh Péter bőgős mellett csak úgy elsétálni.

Tudniillik… ugye a basszus alapvetően a zene azon alkotóeleme, amelyet általában nem veszünk észre, de ha nincs ott, akkor nagyon is hiányzik – noha ez leginkább a pop-műfajokra igaz, mert ha egy jazz-bandába bekerül valaki, akkor ő nagyon is ott van.

És Oláh Péter nagyon is ott volt. Sőt! Majd’ minden második nótában rázott egy laza hárompercest.


190912bagyi-b020.jpg


Amúgy a grosszó elején elmeséltem Bágyi Balázsnak, hogy milyen kicsi a világ: a múlt vasárnap hallottam őket a rádióban; ő pedig a muri végén megkérdezte, hogy az elhangzott számok közül hallottam valamit az éterben?

Nem tudom, válaszoltam, az ilyen komplex dolgozatokhoz idő kell, hogy magamévá tegyem… És azóta is csak próbálkozom.


190912bagyi-b028.jpg


Csak azt sajnálom, hogy nem fotóztam le hősünket, a Jazz-burgert, mert mire észbe kaptam, mind elfogyott. Jó kis kaja egy százasért.

 A koncert rendezője a Meseházi Alapítvány volt.

A Jazz-csütörtök támogatója az NKA Hangfoglaló Program.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez